Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti nepremičnina starši

nepremičnina starši

Pozdravljeni!

Moja starša sta oba še prijavljena na istem naslovu. Mama živi drugje že 4 leta. Imela sta sodne postopke o delitvi nepremičnine, tudi zaradi nasilja. Oba sta lastnika hiše, vsak pol. Mama je baje želela izplačati očeta, po sodnem postopku, vendar njega ni bilo takrat na to obravnavo. Kaj ta postopek zastara? V glavnem me zanima, glede na to da je oče vložil v zadnjem letu v hišo (streha, okna,vrata, barvanje, fasada)…če lahko kakorkoli izpodbije mamino pravico do lastništva? Oziroma lahko postane lastnik samo on, glede na to da nje ni tam in v zadnjih 12 letih ni vlagala vanjo? Jo lahko izpodbija? Kako je s tem, tudi če si jaz naredim ven zgornjo etažo? Kakšne so moje pravice? Hvala in lep pozdrav!

Nila

Če sta oba starša zemljiškoknjižna lastnika nepremičnine, potem oče ne more izpodbijati materine lastninske pravice, ne glede na njegova vlaganja. Lahko pa pred sodiščem sprožita postopek ugotovitve deležev na skupni lastnini, kjer potem eden ali drugi dokazuje, da je bil njegov vložek večji.
Preden začnete z urejanjem zgornje etaže vam svetujem, da si zagotovite neko pravno podlago za vaše bivanje v izogib kasnejšim težavam. Starši vam lahko del hiše v ta namen “prepišejo” z darilno pogodbo ali vam priznajo pravico do dosmrtnega užitka.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close