nepremičninska agencija Dom Agent
Bravo, dobro povedano.
Tudi mi smo kupili stanovanje preko posrednika. Smo rekli, če imamo 80 tisoč, bomo imeli še 2%, da bo le vse pošteno in brez zapletov. Danes nam ni žal. Če nekdo išče konflikt, ga vedno tudi najde. Prijazen pozdrav vsem.
Gospa “martm” je res dobro napisala in razložila. Ta forum je namenjen izmenjavi izkušen in ne kritiziranju kolerikov. Tisti, ki se “zmeraj najdejo” naj svoja mnenja strokovno obrazložijo ali pa obmoknejo. Posredniki pa naj opravljajo svoje delo, če ga imajo, sedaj jim prav gotovo ni posuto z rožicami.
To postaja komedija….bolj naivno bi bilo težko
Še to. Priporočam manjšo agencijo (no na Gorenjskem so skoraj vse majhne), predvsem pa osebnega nepremičninskega posrednika, kateri se posvetil vaši zahtevi in naročilu in se ne bo izgovarjal na druge. Jaz sem svojega poklical po 14 dneh od oddanega naročila za prodajo stanovanja, pa je potreboval skoraj pet minut, da je našel pogodbo in se spolnil dogovorjenega, vse je pozabil, ni vedel niti tega, ali imamo 2S ali 3S stanovanje. Bil pa je poven samega sebe, posredovanje pa naj bi prevzela njegova kolegica. Pogodbo sem nemudoma preklical in šel k drugi agenciji, kjer so mi prodajo stanovanja v 14 dneh tudi dokončno realizirali.
Spoštovani
To prerekanje spominja na strokovnja in šarlatana. Ne koristi nikomur!!!
Spoštovana Anja ali lahko odgovorite na moje vprašanje:
S prodajalcem sem podpisal predpogodbo za nakup stanovanja. Sedaj pa kot vse kaže stanovanja ne bom mogel kupiti in ne bom izpolnil zaveze iz predpogodbe. Podpisal sem tudi pogodbo o posredovanju in se obvezal plačti posredniško provizijo, če podpišem pogodbo.
Kakšnje konsekvence lahko pričakujem?
V naprej hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Takšno vprašanje je bilo pred časom postavljeno tudi v časopisu Finance. Povzetek odgovora:
Vsekakor je potrebno prebrati vsebino predpogodbe, kaj ste se dogovorili in kaj ste se zavezali.
Pravila predpogodbe določa 33. člen OZ: Predpogodba je pogodba, katera zavezuje kasneje skleniti pogodbo.
Če ste se premislili, ima nasprotna stranka pravico, da od vas zahteva podpis pogodbe, lahko to zahteva tudi preko sodišča. Svetujem, da se s prodajalcem dogovorita za sporazumno razdrtje predpogodbe, potem nimate nikakršne obveznosti.
Posrednik na podlagi sklenjene predpogodbe ne more in ne sme zahtevati plačila provizije. Novela Zakona o posredovanju določa, da posrednik lahko zahteva plačilo provizije šele, ko je sklenjena pogodba za katero je posredoval, predpogodba pa to ni, tudi če je v Pogodbi o posredovanju to drugače določeno (subsidiarnost pogodbe). Poizkusite se tudi s posrednikom dogovoriti, da boste stanovanje kupili takrat, ko boste imeli zato možnost in takrat plačali morebitno provizijo.
Lep pozdrav
Jaz (laik) pa menim, da lahko odstopiš od pogodbe, če še ni bila izvršena. Običajno so v pogodbi navedene sankcije , ki ti sledijo, če je ne spoštuješ.
Običajno je v pogodbi med prodajalcem in tabo navedeno, da mu vrneš dvojno aro, če od pogodbe odstopiš. Preberi, kaj si podpisal.
Enako preberi pogodbo z nepremičninarjem. Če niso navedene sankcije, bi mu jaz plačala toliko, kolikor je imel stroškov s tabo. Naj ti izstavi račun, ne kar nekaj na pamet. Menim, da si je nesmiselno mazati ime zaradi nekaj evrov. Slovenija je majhna, vse se izve.
Poudarjam, sem laik in jaz bi tako ravnala.
Pozdravljena anja,
vidim da se na zadeve res spoznate. Mi lahko zaupate vaš službeni kontakt, saj prodajam večje stanovanje nepremičnine, pa ne bi ravno kar vsakemu posredniku posredniku zaupal.
hvala,
Jernej
Spoštovani Jernej L
Ali naj vam zaupam službeni kontakt kar javno preko neta?
Služba je eno, zasebne zadeve so drugo, že nekaj časa srečno ločujemo…
Se opravičujem, sem mislil, da se ukvarjate s tem.
Pa brez zamere.
Jernej
Ja tisti pri dom agentu je kar maher. Pri sosedovih je uredil lastnistvo pri dveh hisah v enem mesecu, sodiscu pa to ni uspelo v 5tih letih…
Od kot ti taka trditev? Javno ponizevanje in obtozevanje brez obrazlozitve in dokazil je nespostljivo. Verjetno te je mama o tem podocila. Svoje pisanje utemelji in prevzami vso odgovornost, ce te je kaj v hlacah, ali pa za vedno obmolkni. Kot sem ze zapisala, obstojaja tudi zelo zanesljivi in posteni nepremicniski posredniki, ceprav nekaterim to ni vsec.
Kdor hoče provizijo od obeh strani, ne more biti pošten.
Ko sem kupovala parcelo, sem podpisala pogodbo, da bom placala polovico provizije. Kaj je tukaj nepostenega? Ali naj bi zahtevala, da posrednik za mene dela zastonj? Imam toliko izkusenj, da vem, da so brezplacne storitve, dalec najdrazje!
V kolikor si ti plačala to še ne pomeni, da je to prav.
Dejstvo je, da naj bi posrednik primarno dela v interesu naročnika. Če sta naročnika 2 in to osebi, ki imata različne interese pride do konflikta interesov. Iz tega razloga je prav, da ima vsak naročnik svojega zastopnika, ne pa da se nepremičninski agent vsiljuje.
Martm zakaj bi moral jaz plačati provizijo nekemu posredniku. če zame ni opravil nobenega dela. Recimo prodajalec ga najame da najde kupca za njegov prostor. Jaz sem prostor sam našel na internetu, cena mi je odgovarjala, lokacija tudi, ko pa se hočem o prodaji dogovoriti z prodajalcem pa stopi vmes neka oseba in hoče da najprej z njim podpišem pogodbo in mu plačam nek znesek če kupim prostor. Če bi jaz agenta najel da mi najde stanovanje in bi on pregledoval ponudbe in našel zame stanovanje bi to razumel, ampak v mojem primeru bi model samo pobral provizijo s čimer pa se nisem strinjal.
Spoštovani
Tistemu s konfliktom interesov sem že zgoraj odgovorila. Nepremičninsko posredovanje je znano celemu svetu, le pri nas naj bi bil to konflikt…. Tudi konfliktnih oseb imamo pri nas čez glavo.
Popolnoma vas fante razumem, da ne želite plačati provizije. Če si našel oglas prodajalca sam in posrednik za tebe ničesar ni naredil, potem je logično, da provizije ne plačaš. Saj s posrednikom po tem takem nisi imel niti stika. Če se je posrednik “vmešal” ti pa nisi podpisal pogodbe, potem je on za tebe zastopnik prodajalca. Že drugače pa je, če si našel oglas, katerega je objavil posrednik. In če si poklical posrednika, ti je ta razložil pogoje nakupa nepremičnine. Tvoja odločitev pa je, da pogoje posrednika in nakupa nepremičnine sprejmeš ali zavrneš. Nepremičnino lahko kupiš direktno od prodajalca, če veš kdo je prodajalec te nepremičnine in imaš vse podatke in dokazila o tej nepremičnini (lastništvo, predkupne pravice, naravovarstvena zaščita, kulturna zaščita, prostorski akti, posebni pogoji…). Nihče, zlasti pa ne posrednik, ti ne more vsiliti, da podpišeš kakršno koli pogodbo in ti vsiliti, da plačaš provizijo. Ti pa ne moreš zahtevati od posrednika, da ti nudi informacije o tej nepremičnini ali izroči verodostojna dokazila Če je posrednik dogovorjen s prodajalcem, da je lahko pri prodaji zgolj v vlogi zastopnika, se s tem zastopnikom dogovoriš za morebiten nakup in nisi z njim v pogodbenem razmerju. Opravičeno pa lahko zahtevajo od tebe npr. podpis potrdila o ogledu nepremičnine, saj morajo vedeti s kom imajo opravka. V tem primeru tudi sam odgovarjaš za vse morebitne napake, nepravilnosti ali dopustnosti pravnega posla in tudi sam pridobiš vsa dokazila o lastnosti nepremičnine, katera so pomembna za tvojo odločitev o nakupu. Prodajalcu je pomembno le, da dobi kupnino in ne pričakuj, da te bo prodajalce ali njegov zastopnik sebi v škodo opozoril, da na nepremičnini katero kupuješ obstoja dejstvo s katerim boš po pridobitvi nepremičnine imel nepremostljive težave. Kupec je pri prenosu lastninske pravice v bistveno zahtevnejšem položaju. Če si strokovno usposobljen je logično, da posrednika ne potrebuješ. Lahko imaš pri nakupu tudi ti svojega posrednika-zastopnika ali pa odvetnika. Sama niti slučajno nimam toliko poguma,znanja in nakup nepremičnine ne postavljam na kocko, zato sem podpisala posredniško pogodbo in plačala provizijo. Tudi jaz poznam odvetnika, sodnico in posrednika, kateri so pri transakciji svoje nepremičnine najeli drugega posrednika in se tako izognili lastnemu tveganju. Če bi pri nakupu moje parcele delala sama, bi imela še danes hude težave, še danes nebi gradila, parcelo pa bi prodajalcu plačala bistveno več.
Več kot očitno pa imate pri nakupu nepremičnine, tudi vi težave, ker želite vse delati sami, posrednika pa ne želite plačati. Že prav, da smo varčni, vendar varčujmo preudarno. To dokazujejo tudi pisci foruma predmetne teme.
Še enkrat, v podpis katere koli pogodbe vas nihče ne more prisiliti, sami se odločite ali imate dovolj znanja in korajže, da življenjski nakup (nakup nepremičnine) speljete sami ali je bolje to prepusti strokovnjaku.
Na tem forumu sedaj tako zagovarjam nepremičninske posrednike, da bom kar sama zahtevala od njih provizijo. V bistvu pa sem le hvaležna svojemu posredniku, katerega poprej nisem poznala, pri nakupu parcele imela z njim prvi kontakt, prepričana sem, da ne zadnjega. Blatenja tega posrednika ne bom dopustila, verjamem, da so posredniki lahko tudi drugačni in izkušnje vaše slabe.
Vsakdo pri zapravljanju svojega denarja lahko uporabi svojo pot. Za nekatere so forumi, izkušnje, nasveti ne pomembni, navodila drugih mirno prezirajo, bolje bi bilo tudi, da jih škodljivo in konfliktno ne komentirajo.
Upam, da sem razumljivo odgovorila.
Veliko sreče pri iskanju želene nepremičnine.
Lep pozdrav vsem!
Poglej, poglej, kako začne posrednik cviliti, ko mu stopiš na žulj. S takim pisanjem delate svojemu poklicu še večjo škodo, kot je že narejena.
Spoštovana ga.Slevec,
vaši rezultati govorijo, da pri svojem delu niste ravno uspešni, vendar to naj ne bi bil razlog, da po forumu pišete take stvari.
Če bi manj vztrajali na tem, da kasirate provizijo od obeh strank, verjemite, da bi imeli več posla, pa tudi ljudje ne bi bili tako proti vam.
Vsekakor vam pa ne branim vašega pristopa ter vam želim, da vam posel z posredovanjem nepremičnin steče.
Se enkrat: nisem nepremicniska posrednica!!!
Tudi jaz zelim nepremicninarjem lepse in bolse case, sedaj jim prav gotovo ni postlano z rozicam.
Nisem rekel da ste posrednica, vaše bilance niso ravno rožnate.
Hvala vsem v Domagentu za hitro in temeljito ureditev podatkov moje stavbe iz obvestila GURSa. Toko zavozlanih vpisov v obvestilu tudi bog ne razume. Gorjanc Tomo
meni so računali 150 eur. Spremenili so vse napačne podatke,, uporabno površino, namembnost…, sedaj imam izračun davka za 450 eur nižji. Dobil sem novo obvestilo GURSa s pravi[/b]lnimi podatki o moji nepremičnini.
Forum je zaprt za komentiranje.