Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Nerezident in dohodek v RS

Nerezident in dohodek v RS

Pozdravljeni,

prosim za pomoč, če kdo ve. Decembra sem se odselila v tujino in v RS odjavila stalno bivališče. Vloge za odjavo rezidentskega statusa nisem oddala, ker sem do 1. 6. prejemala dohodek iz RS, iz katerega je bila seveda plačana akontacija dohodnine itd. Včeraj dobim odločbo FURSa, da sem od dne, ko sem odjavila stalno bivališče v RS nerezidentka. To mi po eni strani paše, ker ima FURS nemogoče vprašalnike za ugotavljanje rezidentskega statusa, samo ne vem kaj zdaj??? Mislim, glede na to, da so v letošnjem letu bili plačani davki od prihodkov v RS jaz pa več nisem rezidentka. S postopkom ugotavljanja rezidentskega statusa sem mislila pričeti zdaj po 1. 6. pa so me prehiteli. Drugače pa imata RS in država v kateri živim sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja.
Hvala za nasvet.
Lp,
Tea

malo mesas hruske in cesnje, oz napisano je popolnoma nerazumljivo. Nerezidenstvo, kaj za eno nerezidenstvo? Ti si se samo odjavila s stalnega bivalisca in si tako gledano nerezident, si pa se vedno dAcni rezident, ker kot davcni rezident se moras posebej odjaviti. Vsaj se tako razbere s tvojega pisanja. Tisti vprasalnik bo kar treba izpolnit, saj ni treba prav natancno, nekaj napisi in je. Napisi, da imas roza pohistvo z zelenimi pikcami recimo, pa dodaj par zadev, da se vidi, da si v tujini, recimo clanstvo v kakem klubu, dokazilo, da delas, da imas naslov, da si zavarovana.

Dvojno obdavcenje 🙂 tebi bodo pobrali razliko med obdavcenjem v Slo in v tujini. Ce v tujini placas manj kot bi v Slo bo Slovenija zelela imet razliko.

Za cas, ko si bila davcni rezident, bodo davki ostali kar slovenski.

nova
Uredništvo priporoča

Ne vem, če mešam hruške in češnje, ker v odločbi piše, da sem po Zakonu o dohodnini od tega in tega dne naprej nerezidentka RS. Naslov prej omenjenega vprašalnika pa je: Ugotovitev rezidentskega statusa. Torej? Prosim razsvetlite me, ker sem očitno nevedna. Meni ni težko izpolnit vprašalnika, dejstvo pa je, da ne razumem zakaj bi ga morala izpolniti, če gre za isto stvar. Ali se motim? Druga stvar, spraševala sem kako se stvar uredi za obdobje, ko sem prejemala dohodek iz RS, ki je bil normalno obdavčen (kar mi je logično in jasno)? A to pomeni, da bom za to obdobje morala oddati dohodninsko napoved v RS ali ne? Mislim, saj bom tako ali tako v ponedeljek poklicala na Davčno, kar sem mimogrede že nekaj krat naredila in sem vsako krat dobila drugačne informacije….
Hvala za pomoč.
Lp,

ljubica, eno je bivalno rezidenstvo, drugo pa davčno rezidenstvo.

Če bi bilo za davke dovolj da se samo prebivališče zamenja, potem bi se vsi napisali v Monaco, delali doma, davkov pa nihče ne bi plačeval.

Oprosti ampak jaz nisem ljubica zate. V Odločbi piše, da po Zakonu o dohodnini… A dohodnina ni davek? Kot rečeno, ne grem se več. Bom v ponedeljek poklicala na FURS.
Hvala vsem za odgovore.
Lp,
Tea

Pa še ena neumestna. vedno bolj sem zadovoljna, da sem se izselila iz te banana republike kjer lud jebe zbunjenoga.
Se opravičujem ampak sem morala…

aha, torej si migrant? saj ves da takih ne maramo 🙂

Ampak ti nimas razciscenih pojmov, pa bodi v Sloveniji ali v tujini.

Durs ti verjetno pravi, da si nerezident, ker nisi vec prijavljena v R Sloveniji in bi zeleli pregledati tvoje dohodke v tujini, da placas razliko davka. Oni te niso nic prehiteli, ti moras zaceti postopek odjave davcnega rezidenstva, da te bo durs pustil v miru. Ti moras odjaviti davcno rezidenstvo, samo odjava prebivalisca ni dovolj.

Brez zamere, udrihas po drugih, jaz pa moram napisat, da ste res nepripravljeni, ko se selite ven iz banana republike in nimate pojma kako se izseli v tujino.

Poklici na durs, ce klices na furs ne bo ok. In ce se prvi durs ne oglasi pac klici na drugega.

Ker verjetno nisi stalna bralka tega foruma lahko rečem, da ni za verjet vsemu kar tukaj napišejo. Kar se davkarije in računovodstva tiče je Barca kar pravi naslov.
Jaz bi poslala mail na FURS. Tako imaš črno na belem kaj zahtevajo oz.pričakujejo od tebe.

Meni je logično, da izpolniš davčne obveznosti v Slo. do dne, ko si bila rezident RS. Če enako misli tudi FURS pa ne vem.
Srečno v drugi deželi!

Avtorica, nisi prva ne zadnja ki bo morala izpolniti prekinitev davčnega rezidenstva, prekiniti vse ekonomske dejavnosti v sloveniji, dati v uničenje osebno, si urediti bivališče v tujini, družino prepisati…..

kar pokliči na DURS, te bodo prijazno povabili k izpolnjevanju grande vprašalnika. vse kar imaš s slovenijo bo treba prekiniti. Razen državljanstvo boš ohranila.

furs ti je sam od sebe dal odločbo o davčnem nerezidentstvu?
to me sicer čudi, ker niso najbolj zainteresirani, da izgubijo rezidente, ampak, …

kar se letošnjih prejemkov tiče in akontacije, je to davek, ki pripada sloveniji, odločbe za dohodnino ne boš več dobila, kot nerezidentu ti olajšave ne pripadajo več, skratka, kar se dohodnine tiče, je to to. če je bil to prejemek iz plače.
če je bil kakršen koli drug prejemek, poglej v konvencijo, česo ti slučajno obračunali več, kot bi lahko, v tem primeru lahko zahtevaš vračilo preveč plačanega davka.

kaj pa ostale kokoši kokodakajo tu gor, pa spreglej, ker nobena ne ve, o čem je sploh govora.

Pozdravljen,

zahvaljujem se ti za prijazen odgovor. Ja sami od sebe so mi poslali odločbo in tudi sama nisem mogla verjeti. No, ta vprašalnik sem zdaj vmes izpolnila za vse družinske člane in pripravila kakšnih 50 strani dokazil takšnih in drugačnih. Vsekakor bom pa, preden zadevo pošljem poklicala in jih vprašala.
Žal si ne morem pomagati, ampak mi dvigne pokrov, ko me nekdo pokliče z “ljubica” seveda v vzvišenem tonu in potem, ko povem, da tega ne dovolim, sem pa jaz problem. V vsakem primeru hvala za prijazen odgovor brez očitkov.
Lp.
Tea


Spoštovana,

preden naslednjič koga nasloviš z ljubica podaj informacije za katere si prepričana, da držijo. Prvič si vzvišena, drugič nimaš prav. Poklicala sem FU in so mi povedali, da se s to odločbo moje rezidentstvo v RS prekinja. In ne, ni bivalnega in davčnega rezidentstva. Konec koncev kakšne veze ima FU z bivalnim rezidentsvom. Moram reči, da sem s svojim vprašanjem FU izpadla neumna, seveda zahvaljujoč vsem vašim nasvetom, ki so temeljili na vaših osebnih prepričanjih in ne na dejstvih. Je treba prvo reči hop in potem skočit.
Vsem, ki ste podali odgovore brez vzvišenega tona se pa iz srca zahvaljujem.

Z zacetkom leta sem se izselila v Nemcijo in lahko garantiram, da nihce ne bo poslala odlocbe o davcnem nerezidenstvu brez da vlozis vlogo :). Ti si dobila samo potrdilo o odjavi stalnega bivalisca kot so ti napisali tudi ostali. Ampak ocitno si to ze ugotovila glede na to, da sedaj izpolnjujes vlogo, ki jo moras dati. Tega ti namrec ne bi bilo treba, ce bi to dobila ‘kar oddobreno’.

Monu pa res ne velja zaupati, tukaj so vsi pametni. Dober primer so zgodbe in nasvete o tem kako svoj avto iz Slo registrirati v drugi EU drzavi. Sem pregledala teme na to skozi, saj so uradne informacije precej skope dokler si se v Sloveniji. in izkazalo se je, da je drzal natano en odgovor (pa se to je bil precej splosen) od kaksnih 20-30 tih. Vse ostalo pa so bile kar neke zgodbice, ki z realnostjo nimajo niti najmanjse veze.

Pozdravljeni,

Vem, da je veliko debat na to temo in izkušnje z Fursom so različne pa me vseeno…

Zanima me kakšne težave bi znala imet drugo leto s Fursom ,če letos odjavim stalno bivališče v Slo,zdravstveno zavarovanje in vse ostalo (zavarovanje,naročnine,članarine,itd….),se zaposlim v tujini in šele konec drugega leta vložim za odjavo rezidenstva???

Ali kdo ve zakaj Furs ob vseh prilogah katere moraš predložit k vprašalniku,potrebuje tudi številko zavarovanja v tujini?

Je res da ti v primeru če je moški ločen in ima otroka v Slo, mu žal zavrnejo vlogo za odjavo rezidenstva(se enostavno me more odjavit al kaj??)

New Report

Close