Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek (Ne)sposobne generacije

(Ne)sposobne generacije

Vsake toliko mal brskam tudi po monu. In zadnje čase v različnih temah opažam, da so mlajše generacije nastrojene proti starejšim. Češ boomerjem je Yuga dala stanovanja, kasneje so jih dobili po Jazbinšku, itd. Današnje generacije pa, da nikakor ne morejo do svoje nepremičnine.

Vam dam primere iz prve roke.

Moj pranono je bil manjši kmetovalec, pranona gospodinjila doma. Sta bila pridna, delala na kmetiji, pranono je šel tudi zravn še kaj delat čez mejo in sta sezidala hišo in dokupila kar nekaj zemlje. Moj nono je nadaljeval delo na zemlji, nona je prav tako gospodinjila in sta povečala hišo. Imela sta tri otroke, dva sta končala fakulteto (vključno z mojim očetom), eden je ostal doma. Moj oče je poročil medicinsko sestro, sprva sta bila v bloku, potem zgradila hišo (ne, nista dobila Jazbinškovega stanovanja). Rodila sva se jima midve s sestro, obe imava magisterija in sva tudi poročeni z izobražencema. Vsi smo pridni, obe imava svoji hiši in obe vikend. Sedaj obe varčujeva za najine otroke, ki odraščajo, da jim primakneva nekaj zraven k njihovim nepremičninam, ko bo čas za to.

In, če morda na prvi pogled izgleda, da delamo samo za nepremičnine, naj vtis ne vara. Veliko potujemo in uživamo življenje.

Česar pa ne počnemo (in niso niti moji predniki) pa je zapravljanje za neumnosti. Pa leni nismo, ampak smo začeli vsi delati že v srednji šoli pa potem naprej, dokler ni bilo otrok, tudi po dve službi kdaj pa kdaj.

Skratka, hočem pokazat na svojem primeru, da te stvari niso odvisne od generacij ali politične ureditve. Temveč od pridnosti. Velja seveda za nekoč delavski, danes t.i. srednji razred.

Tajkuni in drugi podjetniki so druga zgodba.

Hecno kako uporabljate mon za samohvalo. In kaj se bo zgodilo ce bomo vsi imeli magisterije? Kdo mislis ti bo pa odpeljal smeti ce ne bo soferjev? Kdo ti bo postregel v trgovini ce ne bo trgovcev? Zato pa je svet adijo danes, nobenmu se ne da delat, vsi bi sam studiral in potem itak ne dobijo sluzbe za to, nihce pa se ne zaposli pred 26.letom. Le zakaj morajo tastari delat do 67.leta??? Matr si pametna ej

No, mojemu pranonotu s z nacionalizacijo vse pobrali in mu v hišo naselili še eno družino in enega samskega.

Naprej je delal, da je preživel, vendar je bil zato psihično uničen. Izgubil brata v partizanih, sestra je imela celo postojanko doma, kjer so se dobivali.

Potem je bila generacija moje none, ki ji preživljala to travmo kot najstnica, se zaposlila v tovarni, nosila vso plačo domov za starše, sestre, brate. Dobila moža, imela 3 otroke in tik pred smrtjo je z denacionalizacijo dobila del dediščine, ki je bila odvzeta prejšnjim generacijam. Žal se je z njimi izgubilo tudi vse znanje, o delu na zemlji, z zemljo. Dobljeno je prodala in razdelila nam vnukom. Vsak od nas ima svojo hišo, ne pa vikenda. Vsi, kot naši starši imamo magisterije in doktorate pa noben od nas ne zasluži toliko, da bi lahko dal svojim otrokom za kaj več, kot za polog.

Kaj hočem povedati, včasih so znali ustvarjati in graditi svoje imetje, zdaj pa ne, ker se je to znanje izgubilo. Moj pranono je sam obnovil celo hišo, nono je sam elektriko napeljal. Jaz rabim električarja, da mi to moderno sorto luči namontira. Imam pa doktorat. Nekaj znam, samo ne z rokami.

Bolj je človek šolan,bolj je butast

Generalno velja da za vsakega starejšega delavca rabiš najmanj 3 da podelajo vse tisto kar je naredil oni stari.

Včasih pa ko še ne gre vprežejo še četrtega, dajo štiri plače, za tistega ta starega je bilo pa 30 % več čisto previsok strošek, 4 plače pa niso problem.

XYZ686, moj oce je delal od svojega 14. leta. Vedno je bil dober delavec. Kljub temu, da je bil zelo bister, formalne izobrazbe ni imel, ker je njegov oce umrl, mama pa ni imela denarja, da bi ga solala. Ker je bilo za njim se nekaj otrok, je moral od doma. V sluzbi je napredoval od navadnega delavca in je bil zadovoljen. Cez nekaj let so se v podjetju zacele organizirane kraje. Veriga je sla od srednjih menadzerjev navzdol. Tudi mojega oceta so hoteli vkljuciti, a se jim je uprl, zato so ga dgradirali nazaj na zacetnisko delovno mesto. Tatove so sicer kasneje dobili in glavni so odsedeli po okoli 2 leti, a oce ni nikoli vec dobil nazaj svojega prejsnjega delovnega mesta in je bil zato precej zagrenjen. Kljub temu je zacel sanjati o hisici na dezeli in zacel iskati parcelo in material za gradnjo. In takrat je dobil raka in cez nekaj mesecev umrl. Ko je umrl, ni imel ne zemlje, ne hise, ne vikenda, kljub temu, da je vse zivljenje trdo delal. In to se je dogajalo v istem casu, ko je je tvoja druzina prosperirala. Zdaj pa razmisljaj, zakaj je vasim uspelo, ne pa mojemu ocetu. Z magisterijem to ne bi smelo biti prevelik mentalni zalogaj.

Če imaš magisterij nisi nič vec.visoko izobrazena?izobrazena si samo na svojem področju….pifla se lahko vsak.

@Nonoti in none

Hahaha…  Tako pridni in izobraženi, pa tako slepi za realnost.

Pred dobrimi 20leti sem ob (dobri) plači 4x za najemnino dal 1x.  Danes ekvivalentni vrstnik ob plači 5x, kar pomeni, da slednja krepko zaostaja za inflacijo, plačuje 2x za ekvivalentno najemnino, pa tudi sicer ga nujno potrebno stane duplo, ko je nekoč stalo mene.

Potem se pa stari izobraženi retardi iz tega mladega še norca delajo, da je problem v njegovi lenobi, nesposobnosti, razkošnem življenju, itd.  Na koncu pa so tako retardirani, da se še čudijo, da jih imajo mladi poln kufer.  Toliko bolj, ker tako retardirano razmišljate na vseh frontah, ker vas je povozil čas.

Ta dva odstavka odlično opišeta sodobno retardiranost širokih mas.  Sploh starih,

Vsak nafuk je iz generacije v generacijo bolj razvajen in nesposoben. Današnji nafuk, ki je star do 27 let ima telefon fobijo…strah pred oglašanjem na telefon. Strah pred tem kaj jih bo oseba, ki kliče vprašala.

Nafuk rojen od leta 2000 je tako razvajen in nesposoben….vse bi sončki imeli od spredaj in zadaj, na pladnju…ni da ni medtem ko oni drkajo po pametnih telefonih. Mamice hodijo na faks za svoje sončke, tudi v službo…jim kuhajo, perejo, likajo, nabavljajo…živijo v hotelu Mama in jamrajo. Vse so jim drugi krivi.

Jebe se men za te stare komunjarsko židovske 80 iq nonote, ki so trobili kot bedaki v isto partijsko linijo in niso imeli druzga kot časopise, radije pa črnobele TV-je . Pa sem 32 let star. V glavnem, odjebi.

Kupi danes ti v zaledju Slo Istre, 5km od morje obnove potrebno kraško hišo s slabim ha zemlje za ceno starega avtomobila, kot je to storil leta 77 moj deda. Tako poceni, da še od blizu gledat ni šel, je pravil….Una streha tam dol..-Vzamem….

Dons mislim, da celo  za ceno  novega avta ne dobiš več kot nekaj arov njive, zazidljivo parcelo ali celo hišo pa loh sam sanjaš….

Pol se pa pejmo….

Pa da fotr okoli leta 74 zavrne stanovanje, češ, ne rabimo ga, saj zidamo hišo??!!¿?

Kdo je zdej kle nor?

Odgovor na objavo uporabnika
Covid 2021LE, 27.03.2025 ob 22:23

Kupi danes ti v zaledju Slo Istre, 5km od morje obnove potrebno kraško hišo s slabim ha zemlje za ceno starega avtomobila, kot je to storil leta 77 moj deda. Tako poceni, da še od blizu gledat ni šel, je pravil….Una streha tam dol..-Vzamem….

Dons mislim, da celo  za ceno  novega avta ne dobiš več kot nekaj arov njive, zazidljivo parcelo ali celo hišo pa loh sam sanjaš….

Pol se pa pejmo….

Pa da fotr okoli leta 74 zavrne stanovanje, češ, ne rabimo ga, saj zidamo hišo??!!¿?

Kdo je zdej kle nor?

Uvodni post in vsi, ki ga podpirajo pravzaprav dokazujejo, da so mladi danes popolnoma upravičeni, da stare, ki se iz njih norca delajo, vidijo kot prepotentne bedake, ki so slepi za realnost.

Ste videli, da se še “pohvali”, da bodo mladim pomagali do lastnih nepremičnin?  Cool!  Ampak, kaj pa tisti, ki te sreče nimajo in morajo vse sami?  Začenši s komercijalno nejemnino čim pridejo iz, recimo, srednje šole?

Eni smo vsaj toliko fer, da priznamo, da nam je bilo v nekaterih ozirih lažje, ker je bilo razmerje med dohodki in stroški precej ugodneje kot danes.  Zato mi je kljub par polomijam uspelo kar mladi danes neprimerno težje dosežejo.  Vem pa tudi, da je bilo generaciji, ki se je v zadnjih letih že uradno upokojila še toliko lažje kot meni.

Vedno so seveda izjeme, odstopanja, itd.  Ni vsak representativen primerek svoje generacije.  So posamezniki, ki so ga nekoč najebali dosti bolj kot danes.  Tudi jaz v kakšnem oziru.  Na splošno pa se že niz desetjetij večini ljudi zateguje pas.  Le da je marsikaj skrito za krinko zadolženosti.  Kredit za x, y.  Leasing.

Na splšno pa že tri desetletja trdim, da je življenski standard Slovenca bolj odvisen od vsega kar je dobil in podedoval kot od izobrazbe in plače.  Ni čudno, da se Slovenci kitji s tem kaj imajo, ne pa s tem kaj so ustvarili.  Ker gre za veliko razliko.

Anonimno 1434, 27.03.2025 ob 23:33

Uvodni post in vsi, ki ga podpirajo pravzaprav dokazujejo, da so mladi danes popolnoma upravičeni, da stare, ki se iz njih norca delajo, vidijo kot prepotentne bedake, ki so slepi za realnost.

Ste videli, da se še “pohvali”, da bodo mladim pomagali do lastnih nepremičnin?  Cool!  Ampak, kaj pa tisti, ki te sreče nimajo in morajo vse sami?  Začenši s komercijalno nejemnino čim pridejo iz, recimo, srednje šole?

Eni smo vsaj toliko fer, da priznamo, da nam je bilo v nekaterih ozirih lažje, ker je bilo razmerje med dohodki in stroški precej ugodneje kot danes.  Zato mi je kljub par polomijam uspelo kar mladi danes neprimerno težje dosežejo.  Vem pa tudi, da je bilo generaciji, ki se je v zadnjih letih že uradno upokojila še toliko lažje kot meni.

Vedno so seveda izjeme, odstopanja, itd.  Ni vsak representativen primerek svoje generacije.  So posamezniki, ki so ga nekoč najebali dosti bolj kot danes.  Tudi jaz v kakšnem oziru.  Na splošno pa se že niz desetjetij večini ljudi zateguje pas.  Le da je marsikaj skrito za krinko zadolženosti.  Kredit za x, y.  Leasing.

Na splšno pa že tri desetletja trdim, da je življenski standard Slovenca bolj odvisen od vsega kar je dobil in podedoval kot od izobrazbe in plače.  Ni čudno, da se Slovenci kitji s tem kaj imajo, ne pa s tem kaj so ustvarili.  Ker gre za veliko razliko.

Vsaj nekdo, ki spremlja situacijo. Tisti, ki so mladim ustvarili premoženje dandanes živijo odlično. Tisti, ki pa nikoli niso imeli veliko, pa tudi z izjemno izobrazbo in plačo težko prilezejo na površje.

Ce imas hiso, si podjeten in uspesen?

Seveda, seveda…boomerji so živeli v razkošju, vse jim je dala Jugoslavija… Ni jim jasna po vojna obnova in da veliko osnovnih stvari ni bilo niti možno kupiti .

V teh trapastih razvajenih glavah jim ni jasno, da so to to najbolj razvajene generacije, ki so bile rojene od devetdesetih naprej. Vsako leto bolj razvajeni in samo še bolj razvajeni po letu 2000. Sploh ne vejo več kaj bi jim porinili od spredaj in od zadaj, da jim ne bo nič manjkalo. Za nobeno stvar se jim ni bilo treba potruditi, vse na pladnju, niti želje ne rabijo izraziti, ne rabijo čakati… Nič. Drkajo po pametnih telefonih, imeli bi vse kar vidijo na družbenih omrežjih…drugi jim naj pa kupijo, oči, mamica, babica, dedek, teta…

XYZ686, 23.03.2025 ob 18:46

Vsake toliko mal brskam tudi po monu. In zadnje čase v različnih temah opažam, da so mlajše generacije nastrojene proti starejšim. Češ boomerjem je Yuga dala stanovanja, kasneje so jih dobili po Jazbinšku, itd. Današnje generacije pa, da nikakor ne morejo do svoje nepremičnine.

Vam dam primere iz prve roke.

Moj pranono je bil manjši kmetovalec, pranona gospodinjila doma. Sta bila pridna, delala na kmetiji, pranono je šel tudi zravn še kaj delat čez mejo in sta sezidala hišo in dokupila kar nekaj zemlje. Moj nono je nadaljeval delo na zemlji, nona je prav tako gospodinjila in sta povečala hišo. Imela sta tri otroke, dva sta končala fakulteto (vključno z mojim očetom), eden je ostal doma. Moj oče je poročil medicinsko sestro, sprva sta bila v bloku, potem zgradila hišo (ne, nista dobila Jazbinškovega stanovanja). Rodila sva se jima midve s sestro, obe imava magisterija in sva tudi poročeni z izobražencema. Vsi smo pridni, obe imava svoji hiši in obe vikend. Sedaj obe varčujeva za najine otroke, ki odraščajo, da jim primakneva nekaj zraven k njihovim nepremičninam, ko bo čas za to.

In, če morda na prvi pogled izgleda, da delamo samo za nepremičnine, naj vtis ne vara. Veliko potujemo in uživamo življenje.

Česar pa ne počnemo (in niso niti moji predniki) pa je zapravljanje za neumnosti. Pa leni nismo, ampak smo začeli vsi delati že v srednji šoli pa potem naprej, dokler ni bilo otrok, tudi po dve službi kdaj pa kdaj.

Skratka, hočem pokazat na svojem primeru, da te stvari niso odvisne od generacij ali politične ureditve. Temveč od pridnosti. Velja seveda za nekoč delavski, danes t.i. srednji razred.

Tajkuni in drugi podjetniki so druga zgodba.

Potem so te mladi tupi. A so si predstavljali, da bodo stari šli za klošarje in jim dali tiste luknje jazbinškove? Kaj pa vsa prazna stanovanja po Ljubljani, ki jih ni malo?

Je, lepo, da ste izobraženi, znanje vas je popeljalo tja, kjer ste sedaj. Verjetno ne obvladate samo svojega področja, ampak ste razgledani, iznajdljivi in se spoznate tudi na druge stvari.

Tko pač je, ene morajo delat za minimalca v pekarni, potem pa še na Onlyfans, da pridejo do tega, kar imate vi. Problem je, ker so izračunali, da enega minimalca za 30 let pobere stanovanje. Kaj naj človek, ki ni izobražen, ni iznajdliv, ni razgledan, naredi?

Jaz pa uvodni post berem tako: avtor je želel povedati, da ne glede na to kakšno ozadje imaš (predniki kmetovalci, gospodinje,..) se da s pridnostjo marsikaj doseči. (Do)kupiti zemljo, (do)graditi nepremičnino in/ali pridobiti boljšo izobrazbo in s tem boljšo službo.

Ne pa zgolj jamrati, da nimaš sreče v življenju in da se nič ne da, ker niti nič poerbal.

Pa zacnite sedaj, kdo vam brani. Pridnemu študentu je omogoceno marakija, subvencionirano bivanje, prehranjevanje, možnost občasnega zaslužka preko študenta. Ne mi rečt, da se ne da, ker na ta nacin uspe mnogim, ki ne izhajajo iz premožnih ali izobraženih družin. Jih poznam kar nekaj. Pa naj tvoja generacija obrne družinsko zgodbo, zakaj ne bi?

Se strinjam z avtorjem v celoti.

XstyleNa, 27.03.2025 ob 17:18

Bolj je človek šolan,bolj je butast

Kako primitivno razmišljanje pa je to? Neglede na izobrazbo smo si ljudje različni, eni se dobro znajdejo v življenju, drugi manj, da je pa nekdo bolj butast, ker je bolj izobražen, sem pa slišala samo v krogih ljudi, ki živijo oddaljeno od mesta, nimajo socialno urejenega okolja in razmišljajo tako, kot tistih izpred 100 let, pa jih je čas povozil. Slišim tu fovšijo? Mejbi.

Življenjski standard je odvisen od materialnega in tudi čustvenega kapitala, ki ga je nekdo dobil od drugih. Na življenjski standard namreč vplivajo tudi dobri medčloveški odnosi, vzpodbude, ljubezen, čustvena podpora oz. na drugi strani čustveno zanemarjanje, zlorabe, nasilje, pa tudi materialno izkoriščanje in prikrajšanje od najbližjih. Zato pa imamo tudi brezdomce, odvisnike, ljudi s težavami v duševnem zdravju. Ne zato, ker bi bili leni, ampak zato, ker so bili oropani najpomembnejših stvari v življenju.

In seveda splošne družbene razmere. Do mladih, ki danes nimajo podpore staršev, skrbnikov, bližnjih, je svet neprimerno bolj surov in krivičen kot je bil za prejšnje generacije. Seveda so pa na drugi strani tisti, ki imajo neprimerno več kot so imele prejšnje generacije. Razlike so vse večje. In povzročajo vse več napetosti.

Med mladimi prevladuje mnenje, da je vsakomur z izobrazbo, znanjem tujuh jezikov, in obvladovanjem tehnologije,  zagarantirana pot v lepo življenje. Potrebno je še marsikaj drugega. Pametnemu  popolnoma dovolj!

NesramnaResnica, 28.03.2025 ob 05:59

Seveda, seveda…boomerji so živeli v razkošju, vse jim je dala Jugoslavija… Ni jim jasna po vojna obnova in da veliko osnovnih stvari ni bilo niti možno kupiti .

V teh trapastih razvajenih glavah jim ni jasno, da so to to najbolj razvajene generacije, ki so bile rojene od devetdesetih naprej. Vsako leto bolj razvajeni in samo še bolj razvajeni po letu 2000. Sploh ne vejo več kaj bi jim porinili od spredaj in od zadaj, da jim ne bo nič manjkalo. Za nobeno stvar se jim ni bilo treba potruditi, vse na pladnju, niti želje ne rabijo izraziti, ne rabijo čakati… Nič. Drkajo po pametnih telefonih, imeli bi vse kar vidijo na družbenih omrežjih…drugi jim naj pa kupijo, oči, mamica, babica, dedek, teta…

Ja, enako za upokojence. Zavozili so vse tekom življenja, volili so koruptivne politike, delalo se je tako po malo, da smo komaj nad standardom neke tretje razredne države, v pokoj pri 40ih zakaj pa ne…ni jih to nič brigalo celo življenje…vsak je gledal le na svojo rit.

Zdaj bi pa vsak dementni pesjan in njegova poscana kurba imela 3000€ penzije. Oni si menda to zaslužijo, čeprav niso celo živlejnje naredili kaj dosti za to. Jim moramo dat, doncije RKC in Nori24 pac ne morejo biti male.

No, če se že gremo neka generacijska posploševanja, potem še jaz nekaj vprašam. Če ste tastari tako sposobni in materialno (ker drugo vam ni važno)ustvarjalni, preskrbljeni in ste si toliko  skupaj znosili vsega, zakaj toliko jamranja zaradi večno vam prenizkih penzij? Pa vi bi že brez penzij morali odlično živeti s svojimi naložbami, tista miloščina od pokojnine, kot ji pravite, bi vam morala biti samo malo za vnuke obdarovati. Enkrat napihovanje, koliko ste ustvarili, potem pa javkanje, da ste zaradi nizkih penzij na robu lakote. Ne gre tole skupaj.

Če so bila stanovanja po Jazbinšku tako simpl za kupit, zakaj jih tvoji predniki niso pokupili vsaj 2-3?

Ni drugega, kot opletanje s tujim k… po koprivah. Pametnjakovička se hvali z magisteriji in s tem, da že tretja generacija skup spravlja in sedaj je ona uspešna s hišo in vikendom. A ne ga srat, le zakaj? Ker si sama to skup spravila? Seveda ne, ne pametuj o pridnosti.

Midva sva tudi pridna in izobražena. Imava dva otroka, hišo, zakreditirana sva za nadaljnih 17 let ko norca. Od staršev nisva dobila nič, ker niso nič imeli, razen alkohola. Prav tako stari starši. Eni so še na dosti slabšem, ker niti kredita ne dobijo za nepremičnino. In potem polne riti klobasajo o pridnosti tule gor in učijo svoje otroke, da bodo počeli enako. Pametovali, kaj vse so dosegli, medtem ko jim je pol tega padlo v naročje od treh generacij prej…

New Report

Close