Nesramna knjižničarka
Vedno se pritožujem nad tem, da se vedno, ko se v medijih (npr. na televiziji) pojavijo knjižnice, pokažejo v povezavi z negativizmom. Nikoli še nisem videla prispevka na televiziji, ki bi bil o knjižnicah in bi bil pozitiven.
Ampak danes se bom tu tudi jaz pritožila, čeprav ne odobravam, da je knjižnica na televiziji vedno prisotna v negativnem smislu (če sem spregledala kakšno pozitivno objavo o knjižnicah na televiziji, se priporočam 🙂 ).
Torej, bila sem v splošni knjižnici, v eni ljubljanski (morda boste sami ugotovili, za katero gre), in ko sem prišla do izposojevalnega pulta, je bila ena gospa še pred mano, za informacijskim pultom sta bila dva knjižničarja in dve knjižničarke (morda še kakšna ali kakšen v ozadju – ne vem, kaj imajo tam zadaj – morda vi veste?). Dva knjižničarja sta delala, ena knjižničarka je imela tisto tablico, na kateri piše “zaprto”, druga knjižničarka pa je prelagala plastične škatlice s kovanci (verjetno od zamudnin), a ni imela tablice “zaprto”, v bistvu je stala za pultom in predvidevam, da je bil tisti prazen sedež njen.
Gospa pred mano je šla h knjižničarju na desno, in ker se je druga knjižničarka še vedno ukvarjala s kovanci, je prva knjižničarka zakričala “naprej!” (kot da smo kilometer narazen , to vedno tako kričijo, ugibam, da morda starejši ne slišijo in vidijo tako dobro, ampak jaz imam 25 let) in sem potem jaz pristopila (prvi knjižničar se je tudi ukvarjal z uporabnikom).
Ta knjižničarka, h kateri sem pristopila, se ja obnašala, kot da ji je nekaj najhujšega na svetu spet odpreti COBISS3 in odčitati kode za vrnjene knjige in knjige, ki bi si jih izposodila. Knjige, ki sem jih vrnila, je kar nekako – ne metala – ne odlagala – ampak tako, jih dala v tisti smeri tako, da so pristale na pultu ob njej, brez da bi se njena roka utrudila. A veste, kaj mislim, kot da bi imela mlahavo roko. In zvok je bil kar glasen. Potem je prijela še knjige, ki si bi jih izposodila in jih razmagnetila pač na tisti napravi (morda vi veste, kako se reče), tako na grobo in glasno jih je postavila gor, da je verjetno celo pritiličje slišalo. In potem je odčitala še kode knjig, ki si bi jih izposodila in jih mlahavo vrgla oz. odložila pred tisti “razmagnetovalnik”.
Vedno pomagam, vedno obrnem knjige tako, da je črtna koda zgoraj, da olajšam delo knjižničarkam in knjižničarjem. Vedno sem prijazna. Vem, da bi delo bolje opravljala kot vse knjižničarke in knjižničarji za omenjenim izposojevalnim pultom. Ni me strah, če mi sedaj kakšna knjižničarka reče, naj pridem jaz to delat. Sprejmem takoj.
Verjamem in sklepam, da knjižničarke za tem izposojevalnim pultom niso diplomirane bibliotekarke in informatičarke, niso magistrice bibliotekarstva. Kvečjemu so morda kakšne gimnazijske maturantke ali ženske s srednjo šolo, z višjo šolo, ki so naredile še bibliotekarski izpit in licence za COBISS.
In potem pridemo do tega, kako se vedejo knjižničarke do uporabnikov. Ker vidimo samo njih – tiste, ki so za informacijskimi in izposojevalnimi pulti, se grdo obnašajo do uporabnikov in podobno.
Glej, če nisi za tako delo, daj odpoved. Kriza je, služb ni, ampak ni treba vztrajati v službi, ki te ne veseli in ti prinaša dobro plačo za delo za izposojevalnim pultom. Pojdi raje čistit 12 ur kakšne šole, poslovne prostore, domove, … Bi rada videla, če bi ti bilo tisto lažje kot pa klikniti na računalniku s Facebook-a ali karkoli si že gledala na COBISS3 in izposoditi knjige.
Ne rečem, sem bila že v veliko knjižnicah. So prijazne in neprijazne knjižničarke. Če nisi za to delo, potem pojdi. Bi raje jaz to delala in z veseljem, ne pa tako, kot ti.
Te razumem, ampak kako za vraga, se ti je dalo to vse tako obširno napisat? 🙂 Kaj moremo, je pač imela slab dan, je samo človek. Pa je ne zagovarjam. Raje se ne obremenjuj s tem in misli na kaj lepšega. 🙂
Mene moti, da nimajo pojma o knjigah in ne znajo svetovati. Na splošno ljudje nimajo nobenega veselja do dela.
Wtf? Sploh nisem prebrala do konca.
Sama knjižničarko potrebujem le enkrat letno, ko plačam članarino, sicer uporabljam knjigomat! Gradivo si izposojam in vračam le preko knjigomata. Pa v katero zahojeno knjižnico hodiš ali ne znaš stopiti do knjigomata, nisi vešča novosti?
Goldfish, si me prav nasmejala. Ali sem slepa ali pa res nimajo knjigomata v tej ljubljanski splošni knjižnici. Verjeto se že iz posta vidi, za katero gre, tako da ne bi govorila dalje.
Drugače pa obvladam knjigomat, v moji domači knjižnici ga imamo in je res enostaven. 🙂
Stokrat raje imam interakcijo s knjižničarko, se pogledava v oči, nasmeh, pozdrav, kot pa da se tam ukvarjam z nekim hladnim avtomatom, ko mi meter stran sedijo ljudje. Zaenkrat še nisem asocialen nečimrn samodržec.
Se dobro da so vsaj na monu sami prijazni ljudje … 🙂
Aja, a kar “bibliotekarski izpit” bi naredila? Kje se pa to naredi?
Na tržnici? V avto šoli?
Ker kolikor jaz vem, je bibilotekarski študij štirileten, po diplomi pa še
strokovni izpit. Po tem šele greš delat licenco za COBISS, ki tudi ni
mačji kašelj.
Ampak ti bi to z levo roko, a ne?
Gimnazijskih maturantov pa že desetletja ne zaposlujejo, še diplomirani
bibliotekarji ne dobijo takoj službe. (pravzaprav ne zaposlujejo nikogar,
zadnji dve leti – prepoved zaradi varčevanja) – ko gre kdo v penzijom si njegovo
delo razdelijo ostali.
In tipično, da misliš, kako je glavno delo za pultom in ti je uganka, kaj delajo
“tam zadaj”….srečno na izpitu, res.
4 letni študij bibliotekarja je primerljiv s slaščičarskim.
Jaz sem priseljena v kraj, kjer so me ljudje izredno prijetno presenetili s svojo prijaznostjo, res povsod, razen v … knjižnici. Ne vem, ali so knjižničarje in knjižničarke zbirali po ključu čim večje osornosti in hladnosti, ampak res so vsi taki, precej na kratko, sploh ko rabiš pomoč (te itak tako rekoč zjagajo na comp, tudi če razložiš, da si že poskusil poiskati, pa nisi našel). Kaj šele, če prosiš za kako priporočilo za branje …
In ne vem, kaj jim je tako hudega razen dvoizmenskega dela, da morajo biti cel dan s tisto naveličano faco? Verjamem, da so knjige cele znanost, ampak tako zelo hudo pa spet ne more bit. In državna firma si privošči vzeti sredi tedna prost dan, knjižnica zaprta, ker gredo oni na ekskurzijo … recimo to mi je tudi nezaslišano. Sploh ker ta knjižnica servisira kar nekaj okoliških krajev v radiju 15 km. Objavili so pa en teden prej, sicer tudi na spletu, samo kdo pa čekira vsakodnevno strani knjižnice, ali je sredi tedna odprta?
4 letni študij bibliotekarja je primerljiv s slaščičarskim.[/quote]
Ti že veš, ko nimaš ne enega, ne drugega…najlažje je šinfat in socialo vlečt…
Potemtakem tudi hodiš v banko, na pošto, se voziš z mestnim busom, vlaki, postopaš na tržnici, vse položnice plačuješ neposredno pri izdajateljih in kdo ve kaj še, zato ker misliš, da moraš vse opraviti po dolgotrajnem postopku. Zguba časa. Raje si poišči prijatelje, s katerimi se boš lahko gledal v oči, se smejal, pozdravljal.
Knjigomat? Pri tako očarljivem knjižničarju, ki ga imamo v naši knjižnici?
Ma niti pogledam ne tiste neumne mašine 🙂
Ma niti pogledam ne tiste neumne mašine :)[/quote]
:))) Margot no:). Zate bi dala roko v ogenj, da ne rabiš mimohodnih momentov ob podaljševanju, izposojevanju, da bi se počutila živo:). Prej naletiš na hudega moškega med policami kot pri hladnokrvnem metanju knjig na odlagalni pult, medtem ko iščeš izkaznico:). Zaposleni naj se ukvarjajo s pomembnejšimi stvarmi.
:))) Margot no:). Zate bi dala roko v ogenj, da ne rabiš mimohodnih momentov ob podaljševanju, izposojevanju, da bi se počutila živo:). Prej naletiš na hudega moškega med policami kot pri hladnokrvnem metanju knjig na odlagalni pult, medtem ko iščeš izkaznico:). Zaposleni naj se ukvarjajo s pomembnejšimi stvarmi.[/quote]
Mater bi bila ožgana :)))
Kakšni mimohodni momenti? Ne rabim jaz nbenih mimohodnih momentov. Samo mojemu očesu pač ne uide očarljiv moški. Ga takoj zazna. Na daleč. Ne vem kako, ampak tako pač je. Po moje bi bila komot ostrostrelka, ti povem :))
:))) Margot no:). Zate bi dala roko v ogenj, da ne rabiš mimohodnih momentov ob podaljševanju, izposojevanju, da bi se počutila živo:). Prej naletiš na hudega moškega med policami kot pri hladnokrvnem metanju knjig na odlagalni pult, medtem ko iščeš izkaznico:). Zaposleni naj se ukvarjajo s pomembnejšimi stvarmi.[/quote]
Največja verjetnost je, da naletiš na – matjažkota 🙂
Zanimivo, kako mi je večina nasprotovala ali poskušala upravičiti nesramnost knjižničarke.
Zanimivo, kako hitro spremenite temo v nekaj drugega.
Potem sem lahko tudi jaz nesramna, saj imam vendar slab dan.
Očitno se ji je mešalo od tega, da nisi stopila h knjigomatu:)). Aja, tukaj jih kao nimajo.
Glej, v lajfu srečamo takšne in drugačne ljudi. Ne zagovarjam nesramnosti, samo da pa ti še tolk dni zatem vlečeš surlo, ni ravno normalno. Predelaj pri sebi, zakaj se te je to toliko dotaknilo. Predlagam tudi, da čimveč sodeluješ na tem forumu, predvsem v interakciji z nasprotnim spolom in zagotavljam ti, da boš s časom vzdržljivejša:).
Ali pa pametnejša kot GF, malo se vendarle navleče od nas moških, čeprav ne veliko, ker je bolj trda. 😀
Kako zahojene morajo biti šele mone, ki označujejo vse knjižnice brez knjigomatov za zahojene.
Pred kakim letom sem rezervirala knjigo v ljubljanjski knjižnici in jo potem popoldan šla iskat. Pridem na njihovo okence, model me najprej najprej vpraša, če se sedaj pride.. Pogleda man uro neka minut do 19.00. Odprto naj bi imeli do 19.00. Potej je trdil, da take knjige ni. Po nekaj minutah jo najde, nastane problem ker sem poravnala še članarino… Ah ja, izgleda da so v knjižnicah ostali v 1980 in se sploh nikakor ne znajo obnašati. Tudi sama delam s strankami, tko da… tako obnašanje ni nikakor z v službo. Je sicer neprijetno, vendar ne mislim, zaradi zagovedanosti knjižničarjev ne mislim opuščati svojih navad..
Se bi kar strinjala z napisanim. Haha, če je knjižnica odprta do 19:00h, potem po mojem mnenju lahko prideš tudi od 18:59, pa ti morajo pomagat. Če ste rezervirali knjigo, potem knjižničar ne more reči, da take knjige ni, še posebej, če ste jo rezervirali prek sistema Moja knjižnica (sicer ne vem, kakšno knjigo ste iskali in ali ste podali naslov in/ali avtorja; če ste podali naslov in/ali avtorja, bi knjižničar moral najti knjigo ali pa vas podrobneje vprašati, kdaj ste to rezervirali in podobno; saj imajo vse v sistemu). Knjižničar naj bo vesel, da je dobil denar za članarino, pa četudi je takrat bila ura že npr. čez 19:00h. Ja, to, da so v knjižnicah ostali v 1980 ali pa še v kakšnem letu prej, se strinjam, seveda kar se tiče Slovenije. Na severu Evrope je čisto druga zgodba o delovanju knjižnic. Ampak tu mislim, da je slovenska miselnost še zelo zadaj in je prav miselnost problem, da ni napredka. Dodana vrednost in oseben pristop do strank/uporabnikov je po mojem mnenju dandanes zelo pomemben.
V Kranju imajo eno zaposleno knjižničarko, prihaja iz Tržiča, in samo pljuva po sodelavkah, vse so čudne, samo ona mora delati popoldneve, pa povsod mora delati, po drugih podružničnih knjižnicah.
Če se med seboj ne marajo, ni nič čudnega, da so nesramne do strank.
Moje mnenje.
Forum je zaprt za komentiranje.