neupravičena izstava računa
Notar mi je danes poslal račun-opomin iz leta 2007. Gre za terjatev – overovitev podpisa ko smo prepisali cesto na občino. Takrat je bilo rečeno da bo vse stroške nosila občina.
Občina je tudi notarja najela, da je prišel in opravil overovitve v prostorih občine.
Jaz notarja nikoli nisem klical ali ga prosil za overjanje ali imel z njim kakršenkoli kontakt razen ko smo overjali pogodbe na občini. Takrat tudi notar ni izstavil nobenega računa ali mi rekel da sem mu kaj dolžan.
Ta opomin po 4 letih me je šokiral in mislim da nisem dolžan plačati. Grozi mi s tožbo in izvršbo. Prosim za nasvet.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
v tem primeru je najbolje, da čimprej s priporočeno pošiljko notarju pošljete ugovor na račun, v katerem navedite vsa dejstva, zaradi katerih menite, da niste dolžni plačati računa. Na ugovor vam mora izstavitelj računa pisno odgovoriti. Če njegov odgovor ne bo v vašo korist, imate na voljo dve možnosti: da račun plačate in si pridržite pravico terjati plačano nazaj (in potem s tožbo zahtevate povračilo) ali pa da ga ne plačate in počakate, da vas izdajatelj računa toži. V obeh primerih boste morali kasneje pred sodiščem dokazati, da je bil račun dejansko neupravičeno izstavljen. Najprej pa bi bilo smiselno vzpostaviti stik z odgovornimi na občini in se pozanimati, zakaj račun ni bil plačan.
Lep pozdrav!
Splošni zastaralni rok je 5 let od zapadlosti terjatve. V primeru vložitve tožbe se zastaranje pretrga in začne teči znova.
Forum je zaprt za komentiranje.