nevarne pasme psov
Avstrijci so že
“Katere pasme so uvrstili na seznam nevarnih
Pri sestavljanju seznama nevarnih pasem so strokovnjaki upoštevali pogostost napadov in moč ugriza ter za nevarne označili naslednje pse: bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, staffordske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge. Enako velja tudi za mešance teh pasem.
Izpit, pri katerem dokažejo, da imajo svojega psa pod kontrolo, morajo vsaki dve leti opraviti lastniki, starejši od 16 let. Od uvedbe je izpit opravilo 6576 lastnikov in število ugrizov je v treh letih upadlo za 63 odstotkov.
Napaka. Če bi bili nevarni lastniki, bi morali izpite opravljati vsi lastniki vseh psov. Konec koncev vrat ti lahko pregrizne tudi en nemški ovčar. Izpit morajo delati lastniki naštetih psov zato, ker so te pasme nevarnejše, napadalnejše in močnejše od ostalih psov, zato morajo tudi lastniki biti sposobni zver obvladat malo drugače kot enega pudeljčka.
Napaka. Če bi bili nevarni lastniki, bi morali izpite opravljati vsi lastniki vseh psov. Konec koncev vrat ti lahko pregrizne tudi en nemški ovčar. Izpit morajo delati lastniki naštetih psov zato, ker so te pasme nevarnejše, napadalnejše in močnejše od ostalih psov, zato morajo tudi lastniki biti sposobni zver obvladat malo drugače kot enega pudeljčka.
[/quote]
Tvoj nos se je nekam zataknil….
Lahko bi preprosto rekli, napr. da izpit opravljajo vsi lastniki psov težjih od 20kg…
Nič niso te pasme nevarnejše, preprosto jih je mnogo več kot pa kakih nemških ovčarjev, posledično je več ugrizov teh pasem + določena pasma ima nek “statusni” simbol in si jo zato umislijo ljudje, ki imajo že kake druge [hashtag=motnje]#motnje[/hashtag]#
Izpit je namenjen lastnikom, ne psom. To tudi piše.
Lahko bi preprosto rekli, napr. da izpit opravljajo vsi lastniki psov težjih od 20kg…
Nič niso te pasme nevarnejše, preprosto jih je mnogo več kot pa kakih nemških ovčarjev, posledično je več ugrizov teh pasem + določena pasma ima nek “statusni” simbol in si jo zato umislijo ljudje, ki imajo že kake druge [hashtag=motnje]#motnje[/hashtag]#
[/quote]
Ti si pa potemtakem naslednji kandidat za presaditev nosu.
V Avstriji teh pasem, ki so zdaj označene kot nevarne, ni med 10 najbolj priljubljenimi. Na prvem mestu so labradorci, na drugem nemški ovčarji in na tretjem čivave.
Glede ugrizov pa ne vem, katera pasma najpogosteje ugrizne v Avstriji, v Sloveniji so to mešanci, takoj za njimi so pa zlatkoti in nemški ovčarji (ker sta to najpogostejši pasmi pri nas), zelo pogosti so tudi ugrizi mini pasem. Če pa gledamo število ugrizov glede na število pripadnikov neke pasme, pa tako zvane nevarne pasme prednjačijo ja.
V Avstriji teh pasem, ki so zdaj označene kot nevarne, ni med 10 najbolj priljubljenimi. Na prvem mestu so labradorci, na drugem nemški ovčarji in na tretjem čivave.
Glede ugrizov pa ne vem, katera pasma najpogosteje ugrizne v Avstriji, v Sloveniji so to mešanci, takoj za njimi so pa zlatkoti in nemški ovčarji (ker sta to najpogostejši pasmi pri nas), zelo pogosti so tudi ugrizi mini pasem. Če pa gledamo število ugrizov glede na število pripadnikov neke pasme, pa tako zvane nevarne pasme prednjačijo ja.
[/quote]
Najbrž je razlika če te ugrizne zlatko ali pitbul. Že samo po moči, vidim pri moji zlatički, ko se cufava je komaj sposobna kaj obdržati v gobcu. Plus da ko pit zagrabi mu je menda težko razklenit čeljust.
Najbrž je razlika če te ugrizne zlatko ali pitbul. Že samo po moči, vidim pri moji zlatički, ko se cufava je komaj sposobna kaj obdržati v gobcu. Plus da ko pit zagrabi mu je menda težko razklenit čeljust.
[/quote]
Edini pes ki me je kdaj ugriznil je bil labradorec, zob pa se je prav lepo cel zaril v meso.
Edini pes ki me je kdaj ugriznil je bil labradorec, zob pa se je prav lepo cel zaril v meso.
[/quote]
Mene je trajno iznakazil mešanec z nemškim ovčarjem. Naslednjo svojo žrtev pa še dvajsetkrat huje kot mene. Vseeno sem ljubiteljica nemških ovčarjev
Mislim, da pri nas tako zvane nevarne pasme vseeno še niso tak problem kot kje drugje. Hkrati je treba upoštevat, da v zahodnih državah tudi veliko resneje ukrepajo ne samo ob napadih psov, ampak tudi ob zanemarjanju živali. Pri nas se inšpekcija zmiga, ko res ne gre drugače in ljudje preveč pritiskajo, zato se lahko zgodi, da trop psov pokonča žensko, ki jih je hranila in so jo videli vsak dan …
[/quote]
Torej?
Kaj si povedala, da grizejo vsi psi?
Kdo bi si mislil….
Vzgojo vršijo pa lastniki in ti opravljajo izpit, lastniki.
Daleč najbolj napadalni in nekompromisni so ovčarski psi, ker je to pogoj, da ubranijo čredo, tile mestni so pa nevarni kolikor imajo “nevarne” lastnike.
[/quote]
Kje je Yo? Ona bi ti lepo pvoedala, kako je s tem, da jim je težko razklenit čeljust. Pri svoji psici je vedno morala s kombinirkami poleg stat, da ji je za vsak ugriz pri jedi odpirala usta, ker drugače ni šlo ….
:)))))))))))))))))))))))))))))
Aja, dobermanu raste pa ksot v glavi a ne?
Smotrno je, da noben pes ni važna pasma, na odpoklic lastnika, ne odreagira. Že tu se vidi, da ima psa redko kdo zaradi tega, ker ima psa rad. Da ima psa socializiranega. Vsi jih imajo zaradi, brez veze, po domače samo za notri ali na verigo torej se jim ne da ukvarjati s psom, samo da ga imajo. S psi je potrebno delati vsak dan.
Se strinjam, da v taka naselja polna otrok ne sodijo psi ala pitbul, staffort, argentinska..a ravno take imajo !! Groza totalna. Samo klice po katastrofi.
[/quote]
Noben pes ne sodi v strnjeno naselje. Nobeden. Kje pa naj bo ta pes? Kam naj psa v strnjenem naselju lastnik pelje srat in scat? Pa naj bo to majhen cucek ali pa večja đukela.
Če nimaš pogojev za psa, ga pač ne bi smel imet. In nekdo, ki živi v strnjenem naselju nima pogojev za svojega psa, ker pač nima lastnega prostora kamor bo svojega psa vodil na potrebo.
Res ne vem kaj je tukaj takega, da pesjanarji ne morejo zastopit tega. Ne moreš ti psa vodit srat in scat na ulico ali v park ali sosedov vrt itd…
1. Najprej razčistimo razliko med ugrizem t.i. kljunaša in čeljustara. Kljunai kot so NO, zlatkoti…..njihov ugriz je bistveno blažji od recimo kakega pita, rota….Ovčarji, zlatkoti vzrejeni za opozorilne ugrize, borilni psi pa vemo kako. Torej drži, da so vsi psi potencialno nevarni, ampak to je ravno tako kot to, da so vsi avti potencialno nevarni, ampak pamet kaže, da so bolj neverni tisti, ki nimajo bremz, potem pa vemo kako gre pri avtih, tako je tudi pri psih.
Zakaj nevarne pasme psov, zaradi butastih lastnikov, ki psa nabavijo iz napačnega razloga. Ko pes služi za statusni simbol, se stvar zakomplicira sploh pri naši zakonodaji.
Poznam primer z piti, dva so jim že uspavali po nalogu inšpektorjev, no sedaj imajo tosa inuja, ki je baje mešanec. Ta pes ob tem lastniku je v bistvu dinamit. Saj ne rabim pisati zakaj.
Nevarne pasme psa, jaz sem za, absolutno, že zaradi tega da se zaščiti te pse pred butastimi lastniki.
[/quote]
Preprosto vprašanje: zakaj so torej na seznamu nevarnih psov samo določeni psi? Zakaj ne vsi, če je njihova napadalnost odvisna od lastnika?
Preprosto vprašanje: zakaj so torej na seznamu nevarnih psov samo določeni psi? Zakaj ne vsi, če je njihova napadalnost odvisna od lastnika?
[/quote]
Odgovoren lastni, odgovorno ravna glede na pasmo psa. Preseratorjem pa je to potrebno v glavo vtumbat preko zakona in kazni. Na kraj pameti mi ne pride da rota vodim na obljudene kraje, kjer so recimo otroci……..če že, imata oba nagobčnik in strogo na povodec, to pa zato, ker si ne bi mogel odpustiti, da moj pes komu kaj naredi nenamerno in bi ga zaradi tega uspavali. Razlafuamo in preigramo se pa na dvorišču.
Odgovoren lastni, odgovorno ravna glede na pasmo psa. Preseratorjem pa je to potrebno v glavo vtumbat preko zakona in kazni. Na kraj pameti mi ne pride da rota vodim na obljudene kraje, kjer so recimo otroci……..če že, imata oba nagobčnik in strogo na povodec, to pa zato, ker si ne bi mogel odpustiti, da moj pes komu kaj naredi nenamerno in bi ga zaradi tega uspavali. Razlafuamo in preigramo se pa na dvorišču.
[/quote]
Ja no saj, tako ravnaš (pravilno in pohvalno) zato, ker veš, da je ta vrsta nevarna, nevarnejša od kake druge. Saj to jaz govorim.
[/quote]
Meni se pa kot lastnici ene izmed zgoraj omenjenih pasem to zdi samoumevno za kateregakoli psa. Ni treba, da pes ugrizne in se tu pogovarjamo o posledicah ugriza čivave ali staforda. Odgovoren lastnik bo poskrbel, da do tega ne bo prišlo. Ne glede na pasmo.
Ah, bullshit. Nevarna je napačna vzgoja, ne pa pasma. Niti enega lastnika pitbulla ne poznam, ki bi imel probleme zaradi ogrožanja kogarkoli… Prej bi bilo treba kaznovat vse tiste, ki imajo pse, a za njih ne skrbijo tako, kot se spodobi. Na vsaki vasi so ljudje, ki jih imajo, pa magar samo na ketni pred bajto. Osebno so mi psi zelo pri srcu, pa ga nimam samo zato, ker včasih pride dan ali pa teden, ko me ni, in nebi imel srca, da bi psa pustil že en cel dan samega.
smo imeli spuščene pse, take na verigah v ogradah, na dvoriščih, ni da ni, pa polno vas otrok, pa v 30 letih ni bilo niti ugriza kaj šele napada. Pa pride PBT oz en model si je omislil 2, pa sta poklala čredo ovac, še pred tem imata na vesti vaškega Bobija.
Ob vseh pseh takih in drugačnih sta ravno PBT naredila največji pokol na vasi, kaj misliš zakaj?
Torej?
Kaj si povedala, da grizejo vsi psi?
Kdo bi si mislil….
Vzgojo vršijo pa lastniki in ti opravljajo izpit, lastniki.
Daleč najbolj napadalni in nekompromisni so ovčarski psi, ker je to pogoj, da ubranijo čredo, tile mestni so pa nevarni kolikor imajo “nevarne” lastnike.
[/quote]
Predvsem sem hotela povedati, da govoriš kar nekaj na pamet.
Po številu ugrizov niso najbolj napadalni ovčarski psi. Zdej, eden od pogojev, da nemški ovčar dobi vzrejno dovoljenje, je tudi poslušnost … hm.
Ena od zmot glede ovčarskih psov: ne vem, zakaj bi se en medved bal psa, če je pa vsaj 15-krat težji od njega in še bolj krvoločen. Prav tako ne vem, zakaj bi se ga bal volk, ki je veliko spretnejši v lovu in napadu, poleg tega pogosto lovi v tropu. Funkcija ovčarskega psa je bila predvsem zastraševanje in izzivati napadalca, da se je raje lotil njega namesto ovc. In potem je obstajalo upanje, da bo plenilca minila volja. En pes sicer nima osnovnih šans proti medvedu ali tropu volkov (mimogrede, volkovom drobnica predstavlja še niti en procent njihove prehrane, načeloma ne gredo nanje).
Če bi bili ovčarji tako napadalni, kako da potem ne gredo na ovce ali na gospodarja? Ovčarji morajo v osnovi imeti radi živali in človeka ter dobro sodelovati z njim.