Nevarno sankanje
Naš sine je čist ponorel za sankanjem in tako kljub moji boleči hrbtenici (ki je resnici na ljubo vsak dan boljša) pridno hodiva v Kr. goro na sankanje. Do tja imava 15 min z avtom, če ne nabaševa na kakega “mečkona” pred sabo. To, kar sva doživela danes, pa me je totalno šokiralo.
Danes je na sankališču ob Dolenčevem Rutu, ki je označeno z mrežo in tablo, kar mrgolelo otrok (in staršev). V izteku tega klanca oz sankališča je koča, pred njo pa mizica in klopi, kjer se eni sončijo, drugi malicajo, tretji preobuvajo, predvsem pa tam vedno – VEDNO!- stoji nekaj vozičkov z dojenčki. Strašna modrost vzdrževalcev proge je, da je mreža, ki označuje sankališče, napeljana le do pol proge, tako da po spodnjem delu s precejšnjo brzino smučajo vsi nepismeni smučarji, ki jim table z napisom “SANKALIŠČE” niti malo ni mar. Je pa res samo v slovenskem jeziku, ampak mislim, da narisane sani tudi nekaj povedo. Kako izgleda, ko skupaj treščijo sani z dvema otrokoma s polno brzino ter enako hiter smučar srednjih let, smo videli danes “za zajtrk”. Otroka sta jo odnesla s prebitimi ustnicami in krvavečima nosovoma, “frajer” pa “le” z nekaj podplutbami. O “krivdi” bi se dalo razpravljati. Nedvomno je kriv smučar (o njegovem nadiranju otrok ne bi!), ki ni upošteval table. Ampak mislim tudi, da se 4letnik in 2letnik ne moreta sankat sama, brez spremstva starša ali vsaj ene starejše osebe?!? Staršev ni bilo nikjer ob sankališču, drugi smo jima za silo poflikali nosove, iz bližnje žičnice pa jima je en reševalec potem pomagal najt starše pred precej oddaljenim bifejem pred Aquaparkom.
Ne 10 minut za tem smo onemeli, ko je mamica brez kančka zdrave pameti z vrha sankališča, ki je pošteno strmo – meni je sani komaj uspelo ustaviti z “ornk” gojzarji, pa sem celo pot po malem zavirala!- samo spustila dve leti in pol staro punčko, brez sedeža. Tisti, ki smo “podvig” spremljali, smo se razbežali na varno. Ampak deklica je z vso silo in brzino treščila v starejšo gospo, ki je v tistem trenutku ravno pripeljala svojega vnuka (predvidevam) na sankanje in ni mogla videti, kaj se dogaja. Naše vpitje je bilo prepozno. Gospo je dobesedno dvignilo v zrak in zložilo po tleh, deklico je “snelo” s sank in zabrisalo po tleh, medtem ko so se sani ustavile – na cesti!!!!!!! Gospo so samo še odpeljali z akijem, deklico smo pobirali drugi, medtem ko se je njena mama delala neumno na vrhu sankališča in jo je dol privlekel šele reševalec. To, da je njen otrok spodaj rjul, je očitno ni preveč ganilo. Glede na to, da je prišla tudi policija, je stvar verjetno dobila kak epilog.
Zadnji dogodek, ko sem jo pošteno skupila tudi sama, pa mi je za lep čas zagravžal to sankališče. S sinom sva sedela na klopci ob hiški, sine je mlatil krof, jaz mandarino, ko me vrže pokonci dretje. Prva dva dogodka sta me naredila malo pozornejšo. Zagledam dva otroka v bobu (tistih plastičnih sankah), kak drvita direkt proti mizi. Pobašem sina kar za pajaca in začnem tečt proti cesti, pa me bob “dohiti”, svinjsko zabaše zadaj v mišico in me seveda zloži. Nekako mi je uspelo, da nisem pristala na sinu in da jo je ta odnesel brez poškodb. Mulca kakih 4 let se mi režita “waauuuuu kok leti!!!!” in ko ravno odprem usta za kako vzgojno, se začne name dret neko dolgolaso bitje, za katerega kasneje ugotovim, da je oče enega od otrok. Pa ne oprostite ali kaj podobnega, ampak kaj se ga grem, da oviram njegovega otroka, kva mam tam za sedet, kva skačem pod sanke….meni je samo še film počil. To, da je njegov otrok za las sfalil leseno klop, kjer bi se lahko UBIL, da je s klopi zbežalo tudi nekaj mamic, da je ena v paniki celo voziček pustila tam in da sta ga mulca sfalila za nekaj cm – to vrlega očeta ni zanimalo. Izmenjala sva si kar nekaj vročih, očitno pa je možak dober znanec stalnih sankačev, saj ga je dokončno umiril šele precej “priseben” domačin, ki se je ravno tako sankal s svojimi otroki in sicer z vprašanjem, če bo spet treba klicat dežurne policaje, da bo ukrotil svoje otroke.
Podpludba na desni mišici svinjsko boli. Še bolj pa boli aroganca, brebrižnost in nesramnost staršev, ki jim očitno ni jasno, da za svoje otroke ODGOVARJAJO!!!! Ki jim ni jasno, da se dveletnik, pa tudi tri in štiriletnik NE MORE IN NE SME sam spuščat s tako visokega hriba, sploh ne na tako “prometnem” sankališču. Nenazadnje je do ceste samo en manjši kucelj, ki ga premagaš v enem večjem koraku!! Kaj če otrok prileti v avto?!?! Mar jim res ni jasno, da tako majhen otrok ne zna zavirati in krmariti sani? Pogosto je otroka za en bobek, medtem ko so sani velike za tri odrasle ljudi! Da se lahko taka pustolovščina konča tragično? Da se otrok lahko ubije ali ostane invalid za vse življenje?!?! Da spravlja v življenjsko nevarnost tudi vse okoli sebe??? Mene je res minilo. Ne, nikakor ne obsojam otrok, tudi teh dveh, ki sta zbila mene ne. Otrok ne more vedeti!! Zato ima starše, ti bi pa MORALIvedeti in imeti kanček zdrave pameti!
Ko sem ugotovila, da sva oba (sorazmerno) cela, sva po hitrem postopku zamenjala lokacijo. Nadaljevala sva pod hotelom Kompas, kjer je sonca in snega v izobilju, zato pa veliko manj ljudi.
Če in ko se boste odpravili na sankanje, pa za božjo voljo preverite, koliko znajo in zmorejo vaši otroci, naj vam ne bo odveč prvo vožnjo it “samo ” s polivce hriba ter sesti z njimi na sani ali pa tekati ob njih s “špago” v roki, kot sem jaz včeraj vse dopoldne. Njihova varnost pa tudi varnost drugih je vendarle pomembnejša od vsega drugega!!!
Pa saj sankališče ni nič krivo, tudi upravniku ne bi naprtila vse krivde. Krivi niso tudi otroci, ampak starši! Še vedno sem mnenja, da se otroci največ naučijo od staršev in včasih jih lepega vedenja sploh ni treba učit, ker jim je hvala, prosim ….. že samoumevno. Zgledi učijo!
Hočem povedat, da so na takšnih sankališčih odgovorni za otroke predvsem starši in če so le ti neodgovorni se potem dogajajo takšne stvari!
Najslabše je pa to, da med takšno družbo niso varni NAŠi otroci, škoda!
Se strinjam z Bacilko!
Izreden dar imaš za pisanje. Ponavadi, če vidim tako dolge poste jih sploh ne preberem celih oziroma jih površno preberem, ampak ti pa res tako napišeš, da te kar potegne not pa še tako si predstavljam zraven celo dogajanje.
Mislim, da se kar vse strinjamo.
Lep večer ti želim še naprej!
Ja mi smo tudi bili v Kranjski gori v ponedeljek in za vse prigoe se strinjam, tuki je krivda samo pri starših…….in pri smučarjih, mislim meni sploh ni jasno zakaj se morajo odsmučati dol pri kočici, če se lahko zgoraj nad zamreženo ograjo….to je 10 m višje….ne vem nikoli ne bom razumela…..naju je tudi oči izza ograje gledal, pa še kar nakej očijev sem videla ob strmini in ob mreži stat in opzaovat svoje mamice in otročke….
To da se majčkeni sami spuščajo je pa itak svoja pesem, jaz tudi nisem dovolila, dala sem jo čisto na začetek strmine, ko je hotela sama poskusiti, in potem s s špago v roki tekla ob njej……amapak sva potem nehale, ker na začetku strmine, in dokler se medve namontirava je ful nevarno da zadaj dobiš koga v hrbet, seveda samega otroka, ki se še ne zna ustaviti oziroma preusmeriti sani…..
Potem pa je itak videla eno punkčo v bobu al kaj je že tisto plastično, in oči se je oči na dnu nanjo drl zaviraj, ona pa ni znala in se je zabila na dnu v tisti kucelj, njo je pa ven zabrisalo, seveda seje drla naponovljivo……naša mala je kar z odprtimi usti gledala in je potem pridno sedela pred mano…..
Sploh pa jaz celo pot bremzam, se mi ne zdi tolk nedolžna strminca, sploh če ti kdo prekriža pot…..
Če pa se vsi kulturno in lepo sankajo je pa prav luštno!!
Natančno tako, kot Nina P. Zakaj?
Podobne grozote smo mi doživljali v KR.gori med novoletnimi prazniki. Starši, ki pustijo svoje otroke sami na sani in bobe in lopate in jih ne naučijo bremzanja in obzira do drugih udeležencev na snegu.
Zato smo mi prestavili sankanje na staro sankališče, novo sankališče po mojem sploh ni primerno za majhne otroke. Prejšnja rešitev, ko so naredili bistveno manj strmo sankališče nasproti kase, desno ob smučišču s krogci, je bila veliko boljša rešitev za majhne otroke, ker tam
1. lahko bremzajo in se ustavijo, če so sami na sankah
2. lahko se naučijo bremzanja, ker je možno ustaviti in s tem sčasoma lahko samostojno začno sankati
3. smučarji ne ogrožajo sankačev, ker je teren viseč, hkrati pa smučarji že zavijajo proti krogcem.
Tam je možno tudi otroke prvič postaviti na smuči, itd. In tam je bilo včasih sankališče, ki ga zdaj ni več.
In seveda vse naše prigovarjanje redarjem ni pomagalo, namreč da naj prestavijo sankališče na staro mesto.
Če se bomo šli akcijo, sem takoj zraven.
LP M.
OK, pošiljam tole v časopise, pa tudi kr.gorskim žičničarjem.
Mislim pa, da je na tistem terenu zdaj smučišče za čist mičkene pikce, s tekočim trakom. Edino tisto je res pošteno zavarovano.
Drugače sem pa ob vsem, kar sem gledala ta dva dneva, povsem izgubila voljo in željo po tem, da bi sama spet stopila na dilce, kaj šele, da bi sina postavila nanje. Mi je čist jasno, zakaj so predpisali ČELADE za otroke! Mislim, da tudi odraslim ne bi škodila!
Pa tudi kak “civil-redar”, ki bi kasiral po smučišču in sankališču vsaj tako mastne kazni, kot prometna policija za take lahkomiselnosti in neodgovornosti, ne bi bil odveč. Ampak saj še parkiranja ne uredijo!
Ja vse je res, kar si napisala, a mislim da si bila na SMUČIŠČU in ne na sankališču, kar kot smučar, ki se ti otrok zapelje med noge ne moreš ugotovit, ker je že veliko prepozno.
Oznake so daleč pod nivojem, ker tudi na poligon prispejo primerki, ki ne vedo kako so se tam znašli. Jaz v Kr. gori ne smučam več. Že dolgo.
Če se peljem do gor, se pa še tiste par km mimo, pa najdem drug svet, za drug denar.
Mali sem učila smučat v Podkorenu, je bilo še od, pred desetimi leti in nato na poligonu, kadar sta me prepričali da mso šli v Kr. goro sem dobivala napade histerije, ker nikoli nisi vedel odkod se bo kdo pripeljal in ti zbil otroka.
Občudujem ljudi, ki še vedno plačujejo smučarske karte za ta nered. Pa ni jih malo, vsak dan so dooolgeee vrste. Predvidevam da tujcev.
Ker domačine srečujem preko meje, pa še veliko slovencev. Zadnje čase se mi dogaja, da ko grem v gondolo sedim s samimi slovenci??!!
Sem se že spraševala, če naši vrli žičničarji nikoli ne gredo nikamor ven, da bi videli koliko denarja jim steče preko meje…
No napisala sem tisto, kar me žuli, ne čisto v skladu s temo, a v upanju, da bo kakšen žičničar prebral.In sedel v avto in naredil krog proti Villachu, pa na Tromejo in preko Trbiža nazaj- obenem naj pa še sankaške proge pogleda.
Skrbna- ti pa najbolj da jo v bodoče v route mahneš, tam tko noben ne smuča, pa tud tm proti Radovni bi se kakšen dober zasnežen hrib našel.