Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek nevzgojeni otroci in popustljivi starši

nevzgojeni otroci in popustljivi starši

Danes sem bila priča popustljivosti, če ne že brezbrižnosti staršev.
Imam dvoletnika. Bila sva na igrišču. Tamali je hotel malo družbe in se je približal skupini otrok. Po starosti bi morali biti vrtčevski (mala šola) ali pa prvošolčki.
Igrali so se z avtomobilčki. Pa en mojemu reče:”Kaj si pa papcal, da imaš tako umazana usta?”
Ta drugi reče:” A si kakec popapcal?”
Tamali pa reče:”Dada.”
Oni pa v smeh. Potem so začeli:” Imaš bolhe?”
“Imaš uši?”
“Si debilček?”
Šla sem tja, pobrala otroka in jim rekla, da so zelo neolikani in nesramni.
Ker sem se v parku zadržala še nekaj časa, sem opazila, da sta bili njihovi mamici ves čas poleg in vse to slišali, ter lepo dali na ignor. Ja, zelo lepa vzgoja.

… popustljivost glih nem prej brezbrižnost.

Če pa bi že glih rada vedla … jaz mojim že ne bi pustila takega obnašanja, da sem zraven, vseeno pa se mi zdiš nekoliko preobčutljiva. Tega bo še veliiiiko.

Tudi jaz pustim svoje same na igrišče. Otroci (ne vsi!) ju fizično napadajo (z večino se lepo ujameta). Sem jima rekla le, naj se držita stran od takih, čim dlje, tem bolje. In se gresta lepo igrat s prijatelji. Pri 2-letniku je še težko, ker še ni socializiran, a bo kmalu znal tudi sam ločevat, brez skrbi. Je pa prav, da ga odstraniš in tudi sama takim “mulcem” rečem, naj jih bo sram in to tako naglas, da mame, če so v bližini, to slišijo.

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html
nova
Uredništvo priporoča

Bolje je, če nevzgojenim otrokom rečete, naj vzgojijo starše tako, da se bodo njihovi otroci znali obnašati

Na žalost res niso otroci krivi, da se tako obnašajo. Starši so še hujši in dvomim, da naredijo kaj več, kot da zastrižejo z uhlji, ko kaj rečete. Ob tem si najverjetneje še mislijo, da težite brez veze, ker so sončki pa ja lepo vzgojeni.

Ojoj nekateri so res neolikani, na igriscu ponavadi starejsi otroci mojmu vzamejo vse igrace pol pa se pesek in kamencke mecejo vanj,no mame pa cvekajo in cvekajo kot da nic ni,grem pol vedno stran…aja pa moj otrok je star 13 mesecev. Me kar mine hodit na igrisce.

Taki starši so pa res katastrofa. In verjemite, da zake grde besede ti otroci, ki jih izrečejo, tudi slišijo od staršev. Žal.

Moji hčeri 7 let,je njena kao prijateljica, ki ima sicer 12 let, pljunila v obraz. Vzrok: ni ji bilo všeč, da se moja hči zelo veliko druži z enim njej zelo ljubim 12 letnim fantom. Si predstavljate, da ti pljune v obraz.

Na zalost si. Sem bila istih let, ko je nek kolega od sosedovega fanta pljunil meni v fris in to 2x zapored. Le da je on bil takrat star 16. Zakaj je to takrat naredil – pojma nimam. Vem samo, da sem se zunaj igrala (na nasem dvoriscu!), on in sosed sta se pogovarjala, in odenkrat je priletelo. In, ko sem ga pogledala se enkrat. Je videla moja mami z balkona in ga je naslednjic, ko ga je videla tako sklofotala pred vsemi, da je bil bordo rdece barve. Potem pa ga peljala domov kjer ga je baje sklofotala se njegova mama. Zadovoljstvo je bilo preveliko 🙂 Sploh, ko se je zacel jokat pred vsemi prijatelji. Ja, ta je dobil svoje. Ampak to so bili dobri stari casi, ko so starsi otroke se znali vzgajat in jih kaznovat. Zdaj bi bila situacija pomojem katastrofalna. Bi prej pljunek se od njegove mame dobila, kot pa da bi kaj ukrepala.

Ok, štekam, da ti ni bilo všeč, kar si slišala, ampak malo se moraš pa tudi vživeti v “ta velike” otroke. So ravno v obdobju, kjer je vse v zvezi s kakcem blazno smešno. In to obdobje traja kar dolgo in lahko pridigaš in učiš, še vedno se bodo smejali kakcu in malo kasneje dreku in duhovičili (da te srat prime)… tudi še pri desetih …

Ne rečem, da bi lahko starši kaj zinili, ampak za pretiravati pa ni … Mislim, da si ti bolj za hudo vzela, kot je v resnici bilo … in tega bo še dosti, še kaj resnega bo tudi.

Grem stavit, da je to tvoj prvi in edini otrok. Raje se malo utrdi, ker svet je krut in je bolje, da se čim prej soočiš, da si ti in tvoj otrok le dva posameznika med 7 miljardami.

Zato je najbolje, da dvoletnika umakneš iz take situacije in mirno živiš dalje in ga vzgajaš po svojih najboljših močeh in ne razmišljaš, kakšna krivica se mu je zgodila, ker v resnici se ni prav nič takega zgodilo.

Srečno

Nekateri še kar ne dojamejo, da so njihovi sončki njihova ogledala. Skratka neodgovorni fuknjeni starši vzgojijo sončke v neodgovorne fuknjene sončke.

Edino kar me pri vaših odgovorih moti je tole – vsi pravite, svet je krut, naj se pripravi nato. Ok, je krut, ampak zakaj? Ker takole zagovarjamo tako početje, se pripravljamo nanj, otroci morajo biti pripravljeni nanj. Namesto, da bi starš storilca dvakrat okrog buče, se mora “žrtev” navadit tega. To me izredno moti, zato gre po mojem mnenju vse skup samo še navzdol.

Tole je pa res jejhata!
Imam tri najstnike in seveda je vsak od njih iz vrtca (in potem iz šole) prinesel marsikaj in marsikaj se je njim nevednežem in nezreležem zdelo smešno, ampak moja naloga starša je bila, da otroke naučim, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto. Govoriti nekumu drek in debil, žal ni niti malo smešno! Je žaljivo in tistega, ki tako govori, označuje kot bedaka, za svoje otroke si pa nikoli nisem želela, da so označeni kot bedaki!

Sicer imaš prav, da mora vtorica malo otrdeti in se sprijazniti s tem, da je precej bedastih staršev in da jih žal ne moreš prevzgojiti.
Jaz sem take otroke na igrišču vedno ogovorila in jim povedala svoje na tak ali drugačen način. Če jih starši ne vzgajajo, sem jim morda vsaj jaz kdaj dala kaj misliti. In briga me, če se vtikujem v druge, tudi drugi se v mene in moje otroke.

Mogoče bo bolje, ko boste ločili socializacijo (omenjeno zgoraj) od habitualizacije.

Zavijanje v vato ni v redu, res ne. Vedno je bilo tako in vedno bo tako, da starejši otroci hočejo prevlado nad mlajšimi. Na otroških igriščih sem priča marsičemu od tega, da starši zelo majhne otroke pustijo povsem brez nadzora do tega, da so kakšni starejši otroci zelo agresivni do maljših, česar seveda ne zagovarjam in se odzovem. Mamica iz posta je zelo čustveno odreagirala, osebno užaljena ob otroških neprimernih bedarijah ampak kaj pa mislite, da otroci počnejo v vrtcu, če so recimos tarostno mešane skupine. Z zavijanjem v vato res nobenu otroku ne delate usluge. Res je svet zelooo krut in ne želim si, da bi moj otrok pobgnil vsakič, ko ga bo kakšen neolikan divjak provociral in ustahoval. Moral se bo naučiti kako se boriti drugače bo luzer:(

Satrši malih ne puščamo brez nadzora. Vsaj jaz ne! Menim pa, da bi morali tudi starši velike imeti bolj pod nadzorom. Res ne razumem te tvoje logike.
Torej je zate v redu, da ta veliki pretepajo ta male, jih pljuvajo, kot piše ena gor, jih žalijo itd.? In zakaj so potem že luzerji? Zato ker se tudi oni ne lotijo takega početja? Zato, ker jih starši vzgojijo v otroke, ki spoštujejo ostale otroke?
A tisti odtali so pa frajerji, kajne?

No, potem pa taki sončki, nesramni, nevzgojeni, katerih starši se niso niti malo potrudili, da bi jim obrazložili kaj je prav in kaj ne, zrasejo in pridejo v šole in vrtce. In potem pa so za vse krive vzgojiteljice, pa učiteljice in profesorji, če je nered in nasilje.
ČE VAM KAJ NI JASNO DRAGI STARŠI, TO JE NASILJE! In nasilje je prepovedano. Vaša naloga je, da nasilje preprečujete. Odgovor, da se mora prilagodit, znajt in postavit zase je že davno ad acta.

Tole je pa res jejhata!
Imam tri najstnike in seveda je vsak od njih iz vrtca (in potem iz šole) prinesel marsikaj in marsikaj se je njim nevednežem in nezreležem zdelo smešno, ampak moja naloga starša je bila, da otroke naučim, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto. Govoriti nekumu drek in debil, žal ni niti malo smešno! Je žaljivo in tistega, ki tako govori, označuje kot bedaka, za svoje otroke si pa nikoli nisem želela, da so označeni kot bedaki!

Sicer imaš prav, da mora vtorica malo otrdeti in se sprijazniti s tem, da je precej bedastih staršev in da jih žal ne moreš prevzgojiti.
Jaz sem take otroke na igrišču vedno ogovorila in jim povedala svoje na tak ali drugačen način. Če jih starši ne vzgajajo, sem jim morda vsaj jaz kdaj dala kaj misliti. In briga me, če se vtikujem v druge, tudi drugi se v mene in moje otroke.[/quote]

Naloga starša je, da otroka nauči, da se tako ne govori in ja, da se ga nauči, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto.

Se popolnoma strinjam.

Žal pa je vzgoja dolgotrajen proces in ni nujno, da imajo ti otroci doma slabe starše. Še več, prepričana sem, da nobenemu staršu ni vseeno, da otroci tako govorijo in večina staršev primerno odreagira. Žal pa naloga, ki jo ti omenjaš, nima nujno instantnega učinka, še posebej ne pri tako majhnih otrokih (recimo, da gre za zadnje vrtčevsko leto ali prvo šolsko leto). Te otroke večinoma gledate narobe – gledate jih kot male odrasle, ki bi MORALI vse ubogati na prvo besedo. Eni ja, eni ne. Pri nekaterih to traja malo dlje. Pomislite, da veliko teh otrok še tu pa tam lula v hlače, jim uide, ker so čustveno in fizično še premalo zreli. Definitivno ne zagovarjam tega, sem pa prepričana, da bo iz večine teh malčkov, ki imajo danes po ustih besede drek, debil, etc, zrastla čisto normalna množica oseb – KO bo ta naloga starša opravljena. In kot sem rekla – vzgoja je PROCES, ne pa drill. Verjamem, da jih bo naslednje leto teh besed sram, ko bodo čustveno toliko dozoreli, da bodo te besede sploh doumeli in ko bodo doumeli kaj pomeni žaljenje. Sedaj jim je to smešno – drekec pekec, tvoj lulek, tvoja rita, … Pri nas doma se s temi besedami nismo nikoli igrali in nikoli iz njih delali predmet šaljenja, pri nas doma tudi nihče ne preklinja. Pa so bili v mlajših letih polni tega, ko so prišli iz vrtca, kjer pride ena taka beseda na dan in si drug drugemu potem pumpajo ego. Grem tudi stavit, da če jih ne bi bilo več, če bi bil samo en, se tako ne bi obnašal.

In nekaj se mi zdi še huje – da greš avtorica posta to pisat sem, ko je tvoj otrok star šele 2 leti. Javi se čez 4 leta, bomo še kakšno rekli. Možno je, da od njega ne boš slišala take besede, a težko verjamem, da je ne boš. Možno je, da bo kdaj tvoj kaj takega rekel, da boš v trenutku zardela od pet do glave, me zanima kako ti bo takrat, ko te bodo vlačili na podlagi enega dogodka po forumih kot nevzgojeno mamo.

In še eni gor, ki govori o FUKNJENIH starših in FUKNJENIH otrokih….če si to sposobna pisat po forumu, si v resnici taka tudi v svoji duši, kar pomeni, da se lahko vprašamo tudi o kvaliteti tvoje vzgoje.

Ko gre otrok v družbo, bo izpostavljen temu, kar tam je, del tega bodo tudi nevzgojeni ljudje (zdaj otroci, kasneje pa odrasli). Ko bo večji, bo tudi to del vzgoje, se strinjam, ampak del vzgoje je tudi to, kako mi kot starši reagiramo na to. S svojim obnašanjem ga nauči, kje je ta tanka linija, kdaj odreagirati na tako nevzgojenost, in kdaj ne.
Jaz gledam an to pač tako, da se moj otrok uči obnašati v družbi na podlagi tega, kako se jaz obnašam v družbi. In tudi do mene so ljudje včasih nesramni, ali pa se obnašajo moteče. Zagotovo ne iščem prepira, in ne reagiam na vsako stvar, ki me moti v obnašanju drugih ljudi. Ampak, če pa se nekdo obregne neposredno name, bo dobil reakcijo, to pa zagotovo. In če bo mene kdo vprašal, ali sem debilček, bo izvedel, da je nesramen, da je moteč, da se ne zna obnašati v družbi, in da naj s takim obnašanjem zgine tja, kjer mo bodo za tak primiivizem čestitali ali ploskali, da tukaj pa zagotovo ne! Da naj ga bo sram!
Z njihovimi starši se ne pregovarjam, ker jih ne poznam in z njimi nimam nič. Tem porednim otrokom ne razlagam, da naj gredo k staršem in naj jih starši naučijo, kako se je treba obnašati. Reagiram samo na provokatorja. Njegovi starši me ne zanimajo.
In moj otrok vidi, da prepira ne iščem, ampak žalitev pa ne trpim! Tako se bo tudi on naučil, upam, da sveta ne moreš spreminjati, ampak lahko pa vplivaš na to, kako te obravnava okolica in postaviš svoje osebne meje.

Čez 4 leta je premalo. Tukaj so itak najbolj pametne mame 1-letnikov.

Tole je pa res jejhata!
Imam tri najstnike in seveda je vsak od njih iz vrtca (in potem iz šole) prinesel marsikaj in marsikaj se je njim nevednežem in nezreležem zdelo smešno, ampak moja naloga starša je bila, da otroke naučim, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto. Govoriti nekumu drek in debil, žal ni niti malo smešno! Je žaljivo in tistega, ki tako govori, označuje kot bedaka, za svoje otroke si pa nikoli nisem želela, da so označeni kot bedaki!

Sicer imaš prav, da mora vtorica malo otrdeti in se sprijazniti s tem, da je precej bedastih staršev in da jih žal ne moreš prevzgojiti.
Jaz sem take otroke na igrišču vedno ogovorila in jim povedala svoje na tak ali drugačen način. Če jih starši ne vzgajajo, sem jim morda vsaj jaz kdaj dala kaj misliti. In briga me, če se vtikujem v druge, tudi drugi se v mene in moje otroke.[/quote]

Naloga starša je, da otroka nauči, da se tako ne govori in ja, da se ga nauči, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto.

Se popolnoma strinjam.

Žal pa je vzgoja dolgotrajen proces in ni nujno, da imajo ti otroci doma slabe starše. Še več, prepričana sem, da nobenemu staršu ni vseeno, da otroci tako govorijo in večina staršev primerno odreagira. Žal pa naloga, ki jo ti omenjaš, nima nujno instantnega učinka, še posebej ne pri tako majhnih otrokih (recimo, da gre za zadnje vrtčevsko leto ali prvo šolsko leto). Te otroke večinoma gledate narobe – gledate jih kot male odrasle, ki bi MORALI vse ubogati na prvo besedo. Eni ja, eni ne. Pri nekaterih to traja malo dlje. Pomislite, da veliko teh otrok še tu pa tam lula v hlače, jim uide, ker so čustveno in fizično še premalo zreli. Definitivno ne zagovarjam tega, sem pa prepričana, da bo iz večine teh malčkov, ki imajo danes po ustih besede drek, debil, etc, zrastla čisto normalna množica oseb – KO bo ta naloga starša opravljena. In kot sem rekla – vzgoja je PROCES, ne pa drill. Verjamem, da jih bo naslednje leto teh besed sram, ko bodo čustveno toliko dozoreli, da bodo te besede sploh doumeli in ko bodo doumeli kaj pomeni žaljenje. Sedaj jim je to smešno – drekec pekec, tvoj lulek, tvoja rita, … Pri nas doma se s temi besedami nismo nikoli igrali in nikoli iz njih delali predmet šaljenja, pri nas doma tudi nihče ne preklinja. Pa so bili v mlajših letih polni tega, ko so prišli iz vrtca, kjer pride ena taka beseda na dan in si drug drugemu potem pumpajo ego. Grem tudi stavit, da če jih ne bi bilo več, če bi bil samo en, se tako ne bi obnašal.

In nekaj se mi zdi še huje – da greš avtorica posta to pisat sem, ko je tvoj otrok star šele 2 leti. Javi se čez 4 leta, bomo še kakšno rekli. Možno je, da od njega ne boš slišala take besede, a težko verjamem, da je ne boš. Možno je, da bo kdaj tvoj kaj takega rekel, da boš v trenutku zardela od pet do glave, me zanima kako ti bo takrat, ko te bodo vlačili na podlagi enega dogodka po forumih kot nevzgojeno mamo.

In še eni gor, ki govori o FUKNJENIH starših in FUKNJENIH otrokih….če si to sposobna pisat po forumu, si v resnici taka tudi v svoji duši, kar pomeni, da se lahko vprašamo tudi o kvaliteti tvoje vzgoje.[/quote]

Si se prepoznala? Zgleda resnica zelo boli.

Naloga starša je, da otroka nauči, da se tako ne govori in ja, da se ga nauči, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto.

Se popolnoma strinjam.

Žal pa je vzgoja dolgotrajen proces in ni nujno, da imajo ti otroci doma slabe starše. Še več, prepričana sem, da nobenemu staršu ni vseeno, da otroci tako govorijo in večina staršev primerno odreagira. Žal pa naloga, ki jo ti omenjaš, nima nujno instantnega učinka, še posebej ne pri tako majhnih otrokih (recimo, da gre za zadnje vrtčevsko leto ali prvo šolsko leto). Te otroke večinoma gledate narobe – gledate jih kot male odrasle, ki bi MORALI vse ubogati na prvo besedo. Eni ja, eni ne. Pri nekaterih to traja malo dlje. Pomislite, da veliko teh otrok še tu pa tam lula v hlače, jim uide, ker so čustveno in fizično še premalo zreli. Definitivno ne zagovarjam tega, sem pa prepričana, da bo iz večine teh malčkov, ki imajo danes po ustih besede drek, debil, etc, zrastla čisto normalna množica oseb – KO bo ta naloga starša opravljena. In kot sem rekla – vzgoja je PROCES, ne pa drill. Verjamem, da jih bo naslednje leto teh besed sram, ko bodo čustveno toliko dozoreli, da bodo te besede sploh doumeli in ko bodo doumeli kaj pomeni žaljenje. Sedaj jim je to smešno – drekec pekec, tvoj lulek, tvoja rita, … Pri nas doma se s temi besedami nismo nikoli igrali in nikoli iz njih delali predmet šaljenja, pri nas doma tudi nihče ne preklinja. Pa so bili v mlajših letih polni tega, ko so prišli iz vrtca, kjer pride ena taka beseda na dan in si drug drugemu potem pumpajo ego. Grem tudi stavit, da če jih ne bi bilo več, če bi bil samo en, se tako ne bi obnašal.

In nekaj se mi zdi še huje – da greš avtorica posta to pisat sem, ko je tvoj otrok star šele 2 leti. Javi se čez 4 leta, bomo še kakšno rekli. Možno je, da od njega ne boš slišala take besede, a težko verjamem, da je ne boš. Možno je, da bo kdaj tvoj kaj takega rekel, da boš v trenutku zardela od pet do glave, me zanima kako ti bo takrat, ko te bodo vlačili na podlagi enega dogodka po forumih kot nevzgojeno mamo.

In še eni gor, ki govori o FUKNJENIH starših in FUKNJENIH otrokih….če si to sposobna pisat po forumu, si v resnici taka tudi v svoji duši, kar pomeni, da se lahko vprašamo tudi o kvaliteti tvoje vzgoje.[/quote]

Si se prepoznala? Zgleda resnica zelo boli.[/quote]

Seveda sem prepoznala določene faze. In ja, takrat sem bila tudi jaz prepričana, da je z nami nekaj narobe. Pa sem kmalu uvidela, da je povsod tako in da tam, kjer tako zagrenjeno poskušajo zakriti (verjetno si to ti, ki spadaš mednje), da je še slabše, ker vzgajajo otroke v prepričanju, da so boljši od drugih. In točno iz teh so nastali prepotentni najstniki, s katerimi imajo zdaj take probleme, da se pred nami, katerim so solili pamet, skrivajo.

Si se prepoznala? Zgleda resnica zelo boli.[/quote]

Seveda sem prepoznala določene faze. In ja, takrat sem bila tudi jaz prepričana, da je z nami nekaj narobe. Pa sem kmalu uvidela, da je povsod tako in da tam, kjer tako zagrenjeno poskušajo zakriti (verjetno si to ti, ki spadaš mednje), da je še slabše, ker vzgajajo otroke v prepričanju, da so boljši od drugih. In točno iz teh so nastali prepotentni najstniki, s katerimi imajo zdaj take probleme, da se pred nami, katerim so solili pamet, skrivajo.[/quote]

Ti jim kar vse dovoli…vse jim daj. Potem se pa vprašaj čez 10 let zakaj je tak otrok pa saj smo mu vse dovolili in vse dali… Ampak potem bo že prepozno, ko bo zamujena določena faza. Osebno sem mnenja, da nebi smeli vsi imeti otrok, ker še sami sebe ne znajo spraviti v red kaj šele da bi vzgajali otroka, ki so ga spravili na svet.

Seveda sem prepoznala določene faze. In ja, takrat sem bila tudi jaz prepričana, da je z nami nekaj narobe. Pa sem kmalu uvidela, da je povsod tako in da tam, kjer tako zagrenjeno poskušajo zakriti (verjetno si to ti, ki spadaš mednje), da je še slabše, ker vzgajajo otroke v prepričanju, da so boljši od drugih. In točno iz teh so nastali prepotentni najstniki, s katerimi imajo zdaj take probleme, da se pred nami, katerim so solili pamet, skrivajo.[/quote]

Ti jim kar vse dovoli…vse jim daj. Potem se pa vprašaj čez 10 let zakaj je tak otrok pa saj smo mu vse dovolili in vse dali… Ampak potem bo že prepozno, ko bo zamujena določena faza. Osebno sem mnenja, da nebi smeli vsi imeti otrok, ker še sami sebe ne znajo spraviti v red kaj šele da bi vzgajali otroka, ki so ga spravili na svet.[/quote]

Ti ne razumeš. Vse to je že za mano.
In nimam nikakršnih težav. Odrastla sta v dve prečudoviti osebi, čeprav se je v teh letih zgodilo marsikaj, kar bi nekomu dalo vtis, da gre za dva otroka čudnih in neumnih staršev. Redki so ljudje, ki se lahko pohvalijo, da njihov otrok res še nikoli in nikdar ni rekel ali naredil kaj nerodnega, kar ga niso sami učili ali preprečili tega obnašanja. Redki, če sploh so, zapomni si to.

Tole je pa res jejhata!
Imam tri najstnike in seveda je vsak od njih iz vrtca (in potem iz šole) prinesel marsikaj in marsikaj se je njim nevednežem in nezreležem zdelo smešno, ampak moja naloga starša je bila, da otroke naučim, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto. Govoriti nekumu drek in debil, žal ni niti malo smešno! Je žaljivo in tistega, ki tako govori, označuje kot bedaka, za svoje otroke si pa nikoli nisem želela, da so označeni kot bedaki!

Sicer imaš prav, da mora vtorica malo otrdeti in se sprijazniti s tem, da je precej bedastih staršev in da jih žal ne moreš prevzgojiti.
Jaz sem take otroke na igrišču vedno ogovorila in jim povedala svoje na tak ali drugačen način. Če jih starši ne vzgajajo, sem jim morda vsaj jaz kdaj dala kaj misliti. In briga me, če se vtikujem v druge, tudi drugi se v mene in moje otroke.[/quote]

Naloga starša je, da otroka nauči, da se tako ne govori in ja, da se ga nauči, kaj je humor, kaj je duhovitost in kaj je zares smešno, kaj pa bedasto.

Se popolnoma strinjam.

Žal pa je vzgoja dolgotrajen proces in ni nujno, da imajo ti otroci doma slabe starše. Še več, prepričana sem, da nobenemu staršu ni vseeno, da otroci tako govorijo in večina staršev primerno odreagira. Žal pa naloga, ki jo ti omenjaš, nima nujno instantnega učinka, še posebej ne pri tako majhnih otrokih (recimo, da gre za zadnje vrtčevsko leto ali prvo šolsko leto). Te otroke večinoma gledate narobe – gledate jih kot male odrasle, ki bi MORALI vse ubogati na prvo besedo. Eni ja, eni ne. Pri nekaterih to traja malo dlje. Pomislite, da veliko teh otrok še tu pa tam lula v hlače, jim uide, ker so čustveno in fizično še premalo zreli. Definitivno ne zagovarjam tega, sem pa prepričana, da bo iz večine teh malčkov, ki imajo danes po ustih besede drek, debil, etc, zrastla čisto normalna množica oseb – KO bo ta naloga starša opravljena. In kot sem rekla – vzgoja je PROCES, ne pa drill. Verjamem, da jih bo naslednje leto teh besed sram, ko bodo čustveno toliko dozoreli, da bodo te besede sploh doumeli in ko bodo doumeli kaj pomeni žaljenje. Sedaj jim je to smešno – drekec pekec, tvoj lulek, tvoja rita, … Pri nas doma se s temi besedami nismo nikoli igrali in nikoli iz njih delali predmet šaljenja, pri nas doma tudi nihče ne preklinja. Pa so bili v mlajših letih polni tega, ko so prišli iz vrtca, kjer pride ena taka beseda na dan in si drug drugemu potem pumpajo ego. Grem tudi stavit, da če jih ne bi bilo več, če bi bil samo en, se tako ne bi obnašal.

In nekaj se mi zdi še huje – da greš avtorica posta to pisat sem, ko je tvoj otrok star šele 2 leti. Javi se čez 4 leta, bomo še kakšno rekli. Možno je, da od njega ne boš slišala take besede, a težko verjamem, da je ne boš. Možno je, da bo kdaj tvoj kaj takega rekel, da boš v trenutku zardela od pet do glave, me zanima kako ti bo takrat, ko te bodo vlačili na podlagi enega dogodka po forumih kot nevzgojeno mamo.

In še eni gor, ki govori o FUKNJENIH starših in FUKNJENIH otrokih….če si to sposobna pisat po forumu, si v resnici taka tudi v svoji duši, kar pomeni, da se lahko vprašamo tudi o kvaliteti tvoje vzgoje.[/quote]

Tvoja naloga, kot starša, je, da otroka vzgojiš in opomniš, da so te besede grde in jih naučiš lepega vedenja. Ne išči izgovorov.

Prvi pameten odgovor.

New Report

Close