Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Nezavezanci za DDV in poslovanje s tujino

Nezavezanci za DDV in poslovanje s tujino

Hvala za vsa pojasnila. Upam, da bodo ti odgovori pomagali še komu v podobni situaciji.

Lep dan vsem!

Pozdravljeni,
spet sem soočena z enim primerom in prosim za pomoč.

Sedaj sem opravila storitev za podjetje v Avstriji, ki pa v svoji državi ni ddv zavezanec.

Glede na to, da sem jaz atipični davčni zavezanec (torej samo za tujino), kako izdam račun v tem primeru? Obrnjena davčna obveznost v tem primeru ne pride v poštev, ker stranka v Avstriji ni ddv zavezanec.
Izdam torej normalen račun brez ddv-ja tako kot izdajam za slovenske stranke? Ali moram zaračunati slovenski ddv?

🙂 Ravnokar sem na enako vprašanje odgovorila že tukaj: https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=154&t=9417273

Vseeno kopiram še sem:

Naročnik storitve je avstrijsko podjetje, torej je kraj obdavčitve Avstrija. To pomeni, da bi bilo treba obračunati avstrijski DDV in ga plačati Avstriji, vendar za to bi se morali registrirati za DDV v Avstriji, in sicer že pred opravljeno storitvijo. (Slovenskega DDV-ja se ne obračuna, ker ga ni treba plačati Sloveniji.)

Ker je storitev že opravljena in DDV-ja v kraju obdavčitve ni možno obračunati (ker ni ne naročnik ne izvajalec zavezanec za avstrijski DDV), je edina zakonita možnost za plačilo opravljene storitve ta, da vam avstrijsko podjetje obračuna dohodek po podjemni ali avtorski pogodbi in Avstriji odvede davčni odtegljaj – tako, kot če bi najeli fizično osebo iz Slovenije za nek projekt in jo plačali po podjemni/avtorski pogodbi.
Pazite edino, da vam obračunajo tolikšen neto znesek, kolikor ste bili dogovorjeni za znesek vašega računa. Bruto bo seveda višji, in sicer neto + davčni odtegljaj, ki je naročnikov celoten strošek za vaše delo.

Pozdravljeni,

V poslovanju s državami članicami EU mi je vse jasno, ampak kako je s državami izven EU? A tudi rabim ID številko če sam v Sloveniji davčni nezavezanec?

Pozdravljeni,

v tem primeru se ne rabite registrirati kot atipičen zavezanec za DDV.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Pozdravljeni.
Oh, tudi sama sem se znašla v situaciji, ko sem se morala registrirati kot atipični zavezanec (kot s.p. uvažam blago iz držav članic EU in znesek pridobitev bo presegel 10000 EUR). V Sloveniji zavezanka za DDV nisem, saj letni promet ne presega 50000 EUR.
Imam pa naslednje vprašanje: Kaj naredim, če prejmem, kljub temu, da dobavitelju posredujem novo davčno številko, račun z vračunanim DDV (konkretno gre za Poljsko – na računu je znesek blaga + 23% davek). Dobavitelj pravi, da obračunava DDV vsem, ne glede na to ali si zavezanec ali ne. Kolikor razumem pa je moja obveznost v zvezi s tem le ta, da do 20. v mesecu (verjetno za pretekli mesec) oddam preko portala edavki DDV-O obrazec in plačam DDV. Moram storiti še kaj? Hvala vsem za pomoč.

Pozdravljeni,

takšne situacije se dogajajo in nas postavljajo v precej neprijeten položaj. Če vašemu dobavitelju predložite DŠ je dolžan izstaviti račun brez DDV. Kadar ga ne, se v praksi poslužujemo sledeče rešitve. Od neto vrednosti računa naredimo samoobdavčitev, za davek, ki pa ste ga plačali na Poljskem, pa preko e davkov, z vložitvijo obrazca VATR-APP zahtevate refundacijo davka plačanega na Poljskem. To seveda ni v skladu s predpisi, ampak le na ta način si lahko pomagamo, da ne plačujemo prometnega davka dvakrat.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close