Nezaželena pošta
Vse pogosteje dobivam pošto s pripetimi virusi. Pošiljatelji so mi običajno povsem neznani. V zadnjem času poštni strežniki (siol, volja, email.si… samodejno blokirajo pripete datoteke *exe in *com, to opažam, ker pride pošta nazaj, če komu pošljem nekomprimiran program. Ne razumem pa zakaj ti strežniki ne blokirajo raznih priponk z dvojno ekstenzijo (pif, bat, scr… ipd.).
Dogaja se mi celo, da moram s spletne strani zbrisati okužene maile, da z OutloookExpressom sploh lahko snamem prejeto pošto.
Zanima me, ali obstaja način, kako preprečiti nezaželeni pošti dostop na strežnik oziroma v poštni predal?
Žal ne. Edino, kar lahko storiš je, da svojega naslova nikjer ne zapišeš, pa še to ni čisto res. Svoj poštni naslov zadrži zase in ga posreduj res samo tistim, ki jim zaupaš in se dopisuješ z njimi.
Predvidevam namreč, da si svoj sedanji e naslov lahkomiselnio vpisovala v razne obrazce, forume in podobne strani. Takoj, ko se tvoj naslov pojavi nekje na kakšni spletni strani, se namreč poveča možnost da ga najdeji ti črvi ki rijejo po spletu in iščejo točno to: naslove. Pa recimo razne registracije in podobna navlaka – za te stvari si raje odpri kje nek brezplačnio in popolnoma ločeni spletni naslov (slo mail, email.si, hotmail in podobno) svojega pa pusti “čistega”.
Še nekaj. tista finta na koncu, kjer te povabijo, da se odjavi iz njihoive mailing liste z enim klikom je ponavadi res samo finta. Prodajalci spletnih naslovov ponavadi tako samo dobijo potrdilo, da je določen naslov 2aktiven2, torej živin ga še bolj veselo prodajajo naprej.
kako konkretno pomagati tebi?
Hja, poskusi od svojega ponudnika dobiti nov naslobv. večina jih tako ali tako nudi “psevdonime”, ko recimo svoj naslova”[email protected]” skrajšaš v [email protected], vsa pošta pa ševedno prihaja na tvoj naslov. RAZEN seveda tista, ki si jo zablokirala za svoj stari naslov potem, ko si obvestila svoje prijatelje.
Forum je zaprt za komentiranje.