Nezmožnost plačila terjetev
Pozdravljeni,
Pred leti sem dobivala kadrovsko štipendijo (v srednji šoli) nekega podjetja, katere del je prišel iz nekakšnih evropskih sredstev (ki jih bi morala vrniti, če ne bi opravila srednje šole). Po srednješolskem izobraževanju, ki sem ga opravila brez težav, sem se bila zavezana zaposliti v tistem podjetju (za poklic, za katerega sem dobivala štipendijo), ampak po želji, da bi doštudirala sem podpisala nek aneks, ki mi to dovoljuje in se moja zaposlitev v podjetju prestavi za rok nadaljnjega šolanja. Žal v tem določenem roku študija nisem opravila vseh študijskih obveznosti. Kljub temu, da sem prejemala štipendijo za srednješolsko izobrazbo (ki sem jo opravila) in NE za višješolsko, me v podjetju nočejo zaposliti – čeprav so k temu zavezani in se sklicujejo na to, da nisem opravila faksa (čeprav bi me morali zaposliti za srednješolsko izobrazbo?!). Sedaj me čaka terjatev (v enem obroku), ki zanaša nekaj manj kot 10000€. Ker kot brezposelna oseba, takšnega denarja nikakor ne bom zbrala v enem mescu, me zanima kakšne so nadaljnje sankcije? Kakšne so možnosti, da to na kak drugačen način odplačam (javno dobro, tudi zapor..)
Hvala za odgovore!
Spoštovani!
Na splošno naj vam povemo, da vračilo štipendije določa Zakon o štipendiranju (99. člen-103. člen), ki določa, da mora štipendist delodajalcu pred iztekom roka za plačilo podati prošnjo, v kateri navede, ali uveljavlja odlog vračila ali obročno vračanje štipendije in za kakšno obdobje, ali da uveljavlja odpis vračila štipendije. Tej prošnji pa v dokazilo podajte tudi dokaze o vaši brezposelnosti ter izpiske bančne kartice.
Odlog vračila ali obročno vračanje štipendije je možno, če se s tem bistveno izboljšajo možnosti štipendista za vračilo štipendije, od katerega sicer ne bi bilo mogoče izterjati celotnega vračila štipendije in štipendist iz utemeljenih razlogov štipendije ne more vrniti v enkratnem znesku. Dodeljevalec štipendije lahko dovoli odlog vračila ali obročno vračanje štipendije največ za enako dobo, kot je bila doba prejemanja štipendije, razen v primerih štipendije Ad futura za izobraževanje, kjer lahko sklad izjemoma dovoli obročno vračilo za daljšo dobo, kot je bila doba upravičenosti, če se s tem izboljšajo možnosti za vračilo sredstev.
Odpis vračila štipendije je možen:
– če štipendist opusti izobraževanje zaradi invalidnosti I. kategorije, najmanj 24 mesecev neprekinjeno trajajoče bolezni oziroma poškodbe,
– če štipendist štipendije ne more vrniti tudi po odlogu vračila štipendije zaradi socialne ogroženosti,
– če bi bili stroški postopka izterjave vračila štipendije v nesorazmerju z višino terjatve.
Brez vpogleda v pogodbo in aneks ne moremo podati točnega odgovora, saj ne vemo kaj natančno določata glede vračanja štipendije. Predlagamo vam, da se zaradi kompleksnosti zadeve obrnete na odvetnika po lastni izbiri.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.