Ni dedka Mraza v službi
Dober večer vsem!
Prosim za nasvet – žal je tako, da v najinih službah ni možnosti, da bi otroke obdaroval dedek Mraz. Saj vem, da ni ‘konec sveta’ in da nas pestijo groznejše skrbi … a vsemu navkljub se spominjam svojih mladih dni in tistega sladkega pričakovanja, ko sva z bratom dobila vabilo na ‘dedka Mraza’. Koliko pričakovanj, koliko veselja!
Ali obstaja kakšna možnost, da svojima otrokoma pričaram to veselje?!
Hvala in vse dobro!
Nostalgija346, 15.11.2023 ob 23:31
Dober večer vsem!
Prosim za nasvet – žal je tako, da v najinih službah ni možnosti, da bi otroke obdaroval dedek Mraz. Saj vem, da ni ‘konec sveta’ in da nas pestijo groznejše skrbi … a vsemu navkljub se spominjam svojih mladih dni in tistega sladkega pričakovanja, ko sva z bratom dobila vabilo na ‘dedka Mraza’. Koliko pričakovanj, koliko veselja!
Ali obstaja kakšna možnost, da svojima otrokoma pričaram to veselje?!
Hvala in vse dobro!
Jah lej, to je bila Jugoslavija. In Jugoslavija je bila LUKSUZ.
Danes ni denarja, pa špara se.
Navadi se, zdaj so bolj sivi in togi časi.
Tvoj moz se naj oblece v dedka Mraza in spremeni glas. Ampak previdno. Moja sestricna je sla kot majhen otrok na prireditev dedka Mraza, ki ga je igral njen oce. Opazila je en neverjeten detajl podobnosti med njenim ocetom in dedkom Mrazom, na katerega nihce ne bi pomislil. Ampak se ji lucka vseeno ni posvetila.
Kok ste brez idej, 16.11.2023 ob 00:00
Zdej so čisto drugi časi, zdej imaš Božička na vsakem vogalu, Dedka mraza pa tudi. Naj se prijatelj obleče v Božička in za Božič pozvoni in otrokom prinese darila. Malo naj še zaigra, naj kej vpraša in pol gre.
Ja danes je vse bolj preprosto in na nižjem nivoju kot pa v Jugi.
Kokoši anonimno, 15.11.2023 ob 23:56
Jah lej, to je bila Jugoslavija. In Jugoslavija je bila LUKSUZ.
Danes ni denarja, pa špara se.
Navadi se, zdaj so bolj sivi in togi časi.
Dej no ga seri, kakšen luksus….Tam do leta 1965 je bila bolj kot ne- ena revščina.Potem je šlo malo na bolje…Marsičesa ni bilo za dobit, česar je bilo v Italiji in Avstriji na pretek.Ne bi šla nikoli več nazaj v socializem in črnobele čase.Sama politika, delegati in špiclji , pa tisto pametovanje: proizvajalne sile, proizvodni odnosi, negacija negacije…
Razumem, da si vsa raznežena ob spominih. Tudi sama marsikdaj skušam otrokom pričarati enako izkušnjo, kot sem jo kdaj v otroštvu sama doživela. Vendar mislim, da boš to izjemno težko dosegla. Čeprav od našega otroštva ni še tako daleč, je bilo vseeno popolnoma drugače kot danes. Drugačne vrednote, drugače je teklo življenje, predvsem pa mi kot otroci nismo imeli tako polnih riti kot danes. Danes so z vsem prenasičeni, vse se jim nudi kadarkoli, ne tako kot mi, ko smo kdaj mesece čakali na tisti dogodek, tisto igračo, tisti izlet….. in je zato na nas naredilo dosti večji vtis. Danes je vsega preveč, zato otrok nič več ne fascinira, težko se jih preseneti, navduši. Težko verjamem, da bosta čutila enako navdušenje kot si ga ti okrog enega dedka mraza, ki si ga ti videla, ko si šla na tisto prireditev in ne prej in ne potem, oni ga pa videvajo po tv, na telefonih, grejo na internet, pa gledajo posnetke, dedki mrazi, božićki, miklavži, okraski, novoletne jelke, lučke, vsa kič itd. nas obkroža na vsakem koraku že od okrobra. Preden sploh pridejo prazniki, smo jih že do vrh glave siti. Včasih tega ni bilo. Vsega je bilo manj in je tudi bilo le tik pred prazniki. Kot sem rekla, verjetno ne bo lahko. Morda bi vžgalo, če bi si nekje sposodila kostum in prosila kakega sorodnika, morda prijatelja, sodelavca….. da se obleče in tvoja otroka obišče doma in jima prinese darilo. Ali pa naj “poštar prinese pismo”, v katerem je vabilo od dedka mraza in ju pač pelji na eno od premnogih prireditev, ki se bodo gotovo odvijala, da ga bosta videla. Ob prihodu domov pa naj ju doma čaka darilo in morda pismo od dedka mraza, kako pridna sta letos bila.
OMG, 16.11.2023 ob 00:11
Dej no ga seri, kakšen luksus….Tam do leta 1965 je bila bolj kot ne- ena revščina.Potem je šlo malo na bolje…Marsičesa ni bilo za dobit, česar je bilo v Italiji in Avstriji na pretek.Ne bi šla nikoli več nazaj v socializem in črnobele čase.Sama politika, delegati in špiclji , pa tisto pametovanje: proizvajalne sile, proizvodni odnosi, negacija negacije…
Nihče ni govoril o letu 1965. V 50 je bilo še čudno vse po taki veliki vojni kot je bila 2.svetovna. Ljudje so bili travmirani, marsičesa ni bilo. V 60ih se je poznalo.
Za 70deseta znajo ljudje tu v Ljubljani povedati, da je že bilo dosti vsega in še več kot so rabili. Bila je proizvodnja, prodajalo se je dosti lepih stvari. Dizajn za razno pohištvo, material, dekoracijo je bil na visokem nivoju. Ljudje pravijo, da to črnobeli časi vsekakor niso bili.
Ampak govorim za Ljubljano, medtem ko v kaki revni vasi na vzhodu Slovenije je še danes zelo revno.
Jaz se pa dobro spomnim 80ih in ne moreš mi trditi, da 80deseta niso bila LUKSUZ.
Ker 80deseta in tudi 90deseta po koncu Jugoslavije so imela enak šarm. 80deseta in 90seta so bila izredno BARVITA, izredno BOGATA, kot otrok si imel TISOČKRAT več kot imaš lahko danes na vseh nivojih!!!!
Mladina je imela tisočkrat boljšo zabavo! Danes zaprli skoraj vse diskoteke po Sloveniji in to že dolgo pred korono. Mladi se vedejo kot njihove prababice in pradetki itd.
Po letu 2000 je šlo vse strmo navzdol.
Oprosti ampak v primerjavi z Jugoslavijo v 80ih(ali z 90desetimi po koncu Jugoslavije) so to danes ČRNO-BELI časi!
Kokoši anonimno, 16.11.2023 ob 00:37
Nihče ni govoril o letu 1965. V 50 je bilo še čudno vse po taki veliki vojni kot je bila 2.svetovna. Ljudje so bili travmirani, marsičesa ni bilo. V 60ih se je poznalo.
Za 70deseta znajo ljudje tu v Ljubljani povedati, da je že bilo dosti vsega in še več kot so rabili. Bila je proizvodnja, prodajalo se je dosti lepih stvari. Dizajn za razno pohištvo, material, dekoracijo je bil na visokem nivoju. Ljudje pravijo, da to črnobeli časi vsekakor niso bili.
Ampak govorim za Ljubljano, medtem ko v kaki revni vasi na vzhodu Slovenije je še danes zelo revno.
Jaz se pa dobro spomnim 80ih in ne moreš mi trditi, da 80deseta niso bila LUKSUZ.
Ker 80deseta in tudi 90deseta po koncu Jugoslavije so imela enak šarm. 80deseta in 90seta so bila izredno BARVITA, izredno BOGATA, kot otrok si imel TISOČKRAT več kot imaš lahko danes na vseh nivojih!!!!
Mladina je imela tisočkrat boljšo zabavo! Danes zaprli skoraj vse diskoteke po Sloveniji in to že dolgo pred korono. Mladi se vedejo kot njihove prababice in pradetki itd.
Po letu 2000 je šlo vse strmo navzdol.
Oprosti ampak v primerjavi z Jugoslavijo v 80ih(ali z 90desetimi po koncu Jugoslavije) so to danes ČRNO-BELI časi!
Oprosti, takrat smo se znali razveselit, danes pa …. mobitel v roke in…..
Če ste iz Ljubljane ali kje blizu, imajo razna gledališča decembra predstave z Božičkom (Lg, Mini Teater..). Starši vnaprej dostavijo podpisana darila in se jih potem otrokom razdeli po koncu predstave. Mi smo reševali tako in sta bila otroka vesela. Se pa te predstave hitro razprodajo, tako da morate dobro slediti in takoj kupiti karte, ko bodo objavljene.
se strinjam s kokošijem
’90 leta v jugoslaviji so bila izredno barvita. esembe maslinasta je bila zelo dominantna barva.
mislim, da je za vsakega otroka bilo otroštvo fajn in ni opazil vseh kriz, s katerimi so se soočali odrasli ljudje in tud ti ljudje, ki so danes okoli 40 let nimajo blage veze, kako je bilo v resnici v jugoslaviji, ker se spominjajo vrtca, osnovne šole in kako je bilo njihovo otroštvo fajn. ne dvomim, da ni bilo. je bilo pa še marsikaj drugega.
kar se pa dobrih mož tiče, pa dobro, vsaka druga občina ima neko druženje z dedkom mrazom ali božičkom, pa ni hudič, da se ne najde kaj. ponekod imajo po župnijah miklavža. v naši župniji si moral plačat paket za otroka v trgovini in potem je miklavž tvojemu otroku prinesel darilo. in naš dedi, bohmudajvečnipokoj je vsako leto plačal te pakete za vse svoje vnukinje. stara sem bila 20 in me je trgovka za roko lovila, da sem dobila svojo vrečko kar v trgovini, ker na obdarovanje itak nisem šla
😂😂😂😂😂
če pa to ne gre, pa se zorganizirajte par družin in si naročite božička. zveza prijateljev mladine ga trži, tam ga mi dobimo vsako leto.🤣🤣 še izbiramo lahko, ali božiček, ali dedek mraz. na internetu imate kup ponudb za to.
Pri nas je Miklavž od nekdaj hodil od hiše do hiše s parkeljni in angelčki. Tudi sedaj so v našem naselju tako organizirani, darila pa prej dajo starši. In nek dobrodelni prispevek za trud tem, ki to izvajajo.
V mojem otroštvu je bilo s strani občine organizirano srečanje z Miklavžem ter Dedkom Mrazom. Dobili smo vabila do določenega leta starosti (ne spomnim se, katerega).
Zdi se mi, da dandanes lahko otroka peljete v kak nakupovalni center, da se sreča z Božičkom, mu sede v naročje in pove, kako je bil priden ali poreden 🙂 Ali pa se v kostum preobleče kak prijatelj, družinski član…
Poznam kar nekaj firm, kjer pa organizirajo miklavza/bozicka. V jugoslaviji nismo imeli 13589 vrst praska, se ga je pa dalo dobit 1 vrsto. Perilo se je ravno tako opralo kot danes z vsemi miljoni vrst. Vsega je bilo dovolj, bili smo precej bogatejsi kot danes. Seveda ne v materialnem smislu. Pozanimaj se, v decembru je polno prireditev in bo za otroke ravno tako lepo kot je bilo nam. Osebno imam najlepse spomine dedka Mraza v centru, oz sprevod je sel mimo Name in Poste. Lepo 🥰
dedek Mraz in ati, 15.11.2023 ob 23:59
Tvoj moz se naj oblece v dedka Mraza in spremeni glas. Ampak previdno. Moja sestricna je sla kot majhen otrok na prireditev dedka Mraza, ki ga je igral njen oce. Opazila je en neverjeten detajl podobnosti med njenim ocetom in dedkom Mrazom, na katerega nihce ne bi pomislil. Ampak se ji lucka vseeno ni posvetila.
A ima pirsing na nenavadnem mestu?