Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Nič jasno glede avtorskih – pomoč, prosim

Nič jasno glede avtorskih – pomoč, prosim

Pregledala sem vse akte, zakone, podakte, pa tega podatka ne najdem. Se je možno z avtorsko vpisati v davčni register in uveljavljati 70 % normirane? Doslej sem sklepala, da ne, zdaj pa ugotavljam, da ni nikjer specificirano. Se je že kdo pozanimal na davčni?

Če imaš status s.p. ali samostojni kult. delavec, samostojni novinar, brez statusa ne.

Kaj točno sprašuješ?

Avtorska pogodba je pogodba med naročnikom in avtorjem in z njo se ne vpisuješ nikamor.

Točno tako. Z njo se ne vpisuješ nikamor. Ampak ko greš brat, kdo se lahko vpiše v dačni register, so navedeni tudi tisti – ki se ne vpisujejo v noben register. Do 70 % normiranih pa si upravičen, če si vpisan v davčni register. Napisano je tako zamotano, da je za znoret. Sem že postavila vprašanje na davčno, ampak bogve, kdaj bo odgovor.
Namig, naj to naredim, pa sem dobila od izplačevalca.

Ni nujno, da ima izplačevalec prav, jaz sem npr. enemu dobavitelju že 3x zavrnila račun za isto storitev, pa nisem prepričana, da bo v četrto napisan prav 🙁

70% normirane stroške imajo npr. tisti, ki so registrirani kot samostojni športniki, kulturniki in novinarji imajo nižje … moraš pa za vako leto posebej dobiti posebna potrdila, s katerimi to uveljavljaš in tudi vsakemu izplačevalcu posebej moraš ta potrdila oz.kopije izročiti.

Tole je pojasnilo na straneh Artservisa, mogoče je imel tvoj izplačevalec prav to v mislih:

“Zavezanec, ki ni vpisan v Poslovni register Slovenije kot s.p. ali v drugi statusni register oziroma evidenco, lahko svojo dejavnost še vedno vpiše v davčni register. Res pa je, da je tako ustrezno registriran le po davčnih predpisih, ne pa tudi po ostalih.

Formalno gledano je torej vpis v davčni register zavezancu omogočen tudi, če ta ni vpisan v katerega od registrov oziroma evidenc in ga zato davčni referenti pri tej nameri ne smejo zavrniti. Prav tako ne smejo zavrniti njegove vloge za izdajo potrdila o tem, da je normiranec.

Davčni referenti pa bodo takšne zavezance opozorili na to, da so v tem primeru v prekršku po določbah Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter jim predlagali vpis tudi v ustrezen statusni register.” (Ivan Simič, Generalni davčni urad DURS-a, 7. 3. 2007).

Davčna registracija brez statusa je torej še vedno mogoča, vendar boste dejavnost opravljali v prekršku. Višine morebitnih kazni na Durs-u niso razkrili. Kot so pojasnili, se nadzor nad tovrstnimi prekrški izvaja v skladu z zakonodajo in pristojnostjo različnih državnih organov, torej tudi davčne uprave.

(Marec 2007)

Sigurno? Kje to piše? Ker povsod je govora samo o fizičnih osebah in o opravljanju dejavnosti. Kakšen status je za to potreben, tega pa nisem našla.

Aha, tako pa že. Nič, bo treba na odgovor Dursa počakat Se mi je zdelo, da bi bilo prelepo, da bi bilo res.

Sigurno? Kje to piše? Ker povsod je govora samo o fizičnih osebah in o opravljanju dejavnosti. Kakšen status je za to potreben, tega pa nisem našla.[/quote]

Saj, espeji smo fizične osebe z dejavnostjo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close