Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ničnost podjemne pogodbe

Ničnost podjemne pogodbe

Pozdravljeni.

11. 2016 sem opravil za naročnika določe no delo. Ker mi pravna oseba/naročnik ni zagotovil varnega dela in sem se žal za svoje zdravje sem sčasoma delo opustil in pogodbo prekinil. Pravna oseba – s.p mi je izplačala 30 eur. In plačala prispevke.

Sedaj želim ničnost pogodbe. Ker sem za zdravniško potrdilo plačal 70 eur. Prav tako potni stroški. Pogodbo sem prekinil ustno, on se je strinjal. Sedaj pa on trdi da mi je denar izplačeval na roke in da sem jaz kršil pravila v podjetju.

Sklepam da tudi ostalih 5 delavcev se bo zarotilo proti meni in stopilo na njegovo stran (korist).

Trdno sem odločen da s tem delodajalcem nočem imeti ničesar.

Najprej bi rad dosegel ničnost podjemne pogodbe.

Se pravi jaz mu vrnem 30 eur. Pogodba je nična.

Imam kakšno možnost na delovnem sodišče za zmago?
In na kaj moram biti pozoren.

Najlepša hvala

Spoštovani!

Pogodba, ki nasprotuje ustavi, prisilnim predpisom ali moralnim načelom, je nična, če namen kršenega pravila ne odkazuje na kakšno drugo sankcijo ali če zakon v posameznem primeru ne predpisuje kaj drugega. (86. člen OZ-1).

Ničnost je najstrožja sankcija in pomeni absolutno neveljavnost pogodbe, v vašem primeru glede na to, da ste izvrševali podjemno pogodbo s tovrstnim zahtevkom ne boste uspeli. Z delodajalcem se lahko poskusite dogovoriti, da Vam bi povrnil preostale stroške, ki so Vam nastali z zaposlitvijo (potne stroške, strošek zdr. potrdila), saj ga drugače lahko prijavite ustrezni inšpekcijski službi, ker ni zagotavljal varstva pri delu, ker so bile druge delovno – pravne kršitve.

S spoštovanjem,

Odvetnišvo Prus Pipuš
Zemljemerska ul.12

1000 Ljubljana

[email protected]

http://www.pipus.si

Mene pa zanima ali sploh obstaja kakšna možnost razveljavitve/odpisa/ničnosti (karkoli se že reče) podjemne pogodbe?

Če te je naročnik zavedel, slabše plačal, matretiral in grozil?

V tem času je obrt zaprl (s.p) enako dejavnost pa odprl na novem naslovu (s.p).

Imam potrebna dokazila, da je delal v skladu z nasprotjem slovenske zakonodaje in me matretiral.

Prijavila ga nisem, saj sem se bala za svojo varnost. Prav tako na sodišču, kjer sem nastopala kot priča v primeru zoper njega, si nisem upala povedati, da se bojim za svojo varnost.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close