Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Nietzsche

Nietzsche

kaj menite o knjigi Friedricha Nietzsche “Tako je govoril Zaratustra” ? Trenutno berem vec knjig in med njimi tudi to,pa me zanima,ce jo je ze kdo prebral in kaksno mnenje ima o njej.Sicer ne pristajam na njegovo ideologijo,a vendar menim da je kar zanimivo branje.

Zelo močna zadeva. Naredi vtis. Pa tudi jaz nisem ravno privrzenska Nietzsche-ja. Da o tem, kako tezko je napisati njegov priime, niti ne govorim.

Ž
Se pridružujem povedanemu – težko branje, kot svinec. Mislim, da bi povzetke njegovih del zelo težko napisali. Je pa seveda unikat, neizbrisljiv pečat v človeškem iskanju resnice.
P

Njegova po mojem najpomembnejša misel “Če hočeš v nebesa, moraš korenine pognati v peklu” vsekakor drži.

Rud , prosim razlozi…

Lp Mojca

Rudi, oprosti, sem te kar prekrstila

Lp Mojca

Ničesar ni, česar ni tudi v svojem nasprotji. Če ne bi bilo teme, tudi svetlobe ne bi bilo, če ne bi bilo mraza, tudi toplote ne bi bilo, če ne bi bilo bolezni, ne bi vedeli kaj je zdravje, če ne bi bilo nesreče, ne bi bilo sreče…….če ne bi bilo pekla, tudi nebes ne bi bilo. Ker pa ni v božji naravi, da bi ustvarjal pekel, si ga ustvarjamo sami za svoje potrebe na Zemlji.

Na srednji šoli smo jo brali in precej debatirali o njej. Mislim, da sodi med obvezna čtiva v obdobju spoznavanja ljudi, samega sebe, sveta – predvsem kot ogledalo drugačnosti. Nietzsche je bil med moškimi vedno popularen zaradi stavka: Ko greš k ženski, ne pozabi vzeti biča s seboj… Hitlerja je menda tudi navdihoval, pri snovanju ubermenschevske doktrine.

No, ce ga beres Nietzscheja kot da pise o boju v samem sebi, potem moras vzeti bic za svojo zenskost. Kadar si custven, vedi, da se bos opekel.

Ja, bedak, a ne?

Lahko izberemo necustveno zivljenje, a kaj je potem tisto, kar bi ga izpolnjevalo? Sam dolgcas, ampak prizadeti pa nismo… res cudovito!

Ne gre za brezčustveno življenje. Gre za sprejemanje življenja, takšnega kot je. Gre za razumevanje življenja, situacij. Če se čustveno vključujemo črpamo svojo energijo ali pa jo črpamo drugemu. In to je največji greh. Življenje brez čustev ni dolgočasje. Večina, ki smo se srečali s temi drugačnimi nauki se je v začetku tudi zdelo, da je ali bo tako. Ko pa smo spoznali drugo stran, smo ugotovili, da živimo bolj polno, kvalitetno. Življenje je kar naenkrat postalo smiselno. Če smo polni čustev smo polni sebe, svojega ega. Če uspemo to odstraniti postanemo svetlejši, polnejši, bolj zadovoljni, srečni. Življenje uživamo, vse nam je jasno.

Poskusite.

Darja

New Report

Close