Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Nimam pojma kako naj se odločim

Nimam pojma kako naj se odločim

Lp, ob večkratnem prebiranju foruma Financiranje sem se odločila pisati tudi sama. Zaposlena sem za nedoločen čas, neto plača 175.000 sit. Koliko stanovanjskega kredita mi lahko sploh odobrijo, glede na to, da vse banke odobravajo kredit na podlagi mesečnega prihodka?

Na kaj moram biti pozorna? Na preplačani znesek?

Ne razumem teh obrestnih mer.

Kakšna je razlika v tem, da je nepremičnina, ki jo kupujem zavarovana kot hipoteka ali pa preko zavarovalnice?

Kaj če se zgodi, da mi obljubijo neko višino kredita in preden se izplača, me obvestijo, da mi ga ne morejo odobriti? Kot se je to zgodilo večini…

Hvala vnaprej.

Pozdravljeni!

Bom napisal zelo na približno.

Glede na plačo imate obrok cca. 60.000,00 SIT na mesec. Na dvajset let lahko dobite mad 9 in 10 mio sit kredita. Cca. 3 mio potrebujete lastne udeležbe. Skupaj okoli 13 mio sit. Lahko tudi na petindvajset ali celo trideset let, vendar kredit zelo preplačate.

Če boste pozorni na preplačani znesek kredita in ga primerjali z različnimi ponudbami je to dobra primerjava.

Višja, ko je obrestna mera, dražji je kredit.

Če je nepremičnina zavarovana s hipoteko, pomeni, da nepremičnino zastavite banki in se na zemljiški knjigi vpiše banka s plombo. To pomeni, da če ne boste plačevali obveznosti do banke, bo začela postopek preko sodišča, za prodajo nepremičnine.

Zavarovanje pri zavarovalnici je manj ugodno, ker če ne boste plačevali obrokov je nastopil škodni primer. Banka bo kompletno zadevo predala zavarovalnici, ki vam bo pa ravnotako prodala nepremičnino. Ne boste se več dogovarjali z banko, ker ji je zavarvalnica že vrnnila vaš kredit, do vas bo pa veliko bolj neugodna.

Kar vam banka ustno obljubi še nič ne velja. Če vam odobrijo pisno lahko dobite kredit, drugače pa ne. Se pa to ne gogaja večini, je pa nekaj primerov.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Najprej hvala za odgovor. Zanima pa me še sledeče, ali lahko dobim recimo 10 mio kredita, potem pa še nekaj “hitrega kredita” (doba odplačevanja cca. 5 let) za isto stanovanje? Stanovanje se prodaja za 14 mio, jaz lahko dobim pa le 10 mio. Lastna udeležba ni možna, ker nimam prihrankov.

Kaj mi je storiti?

Lara

Moram vam reči, da za banko niste ravno “dobra” stranka in je vprašanje ali so vam pripravljeni odobriti kredit. Vsekakor poskusite. 14 mio sem skoraj prepričan, da ne morete dobiti kredita. Teoretično bi lahko maksimalno 12 mio na dobo 30 let, lahko pa je v tem 2 mio kratkega kredita. Koliko je dovolj za lastno udeležbo je pa odvisno od veliko faktorjev. Če kupite napremičnio pod ceno, se lahko smatra razlika med tržno ceno in nakupno ceno lastna udeležba.

Prznam, da ne vem, kaj vam je za storiti. Morda lahko dobite poroke? Lahko pa prestavite nakup za kako leto ali dve in kontinuorano varčujete.

Lp

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Če dobim poroka, ali potem obstaja možnost da mi odobrijo želeni kredit, torej 14 mio? Recimo na 20 let. Kakšno anuiteto bi potem plačevala? Približno…

Če dobite bonitetnega poroka, (banka včasih zahteva dva), potem gotovo lahko dobite kredit. Na 20 let za 14 mio bi bil obrok nekaj manj kot 90.000,00 SIT.

Poroka dobila. O kreditu še razpravljajo. Je bilo pa na podlagi ustnega dogovora, nekako “odobreno” 14 mio. kredita na dobo 20 let, anuiteta 96.000 sit. Je to v redu?

Lahko rečem, da na takšen kredit lahko mirno pristanete. Čez kako leto ali dve rednega plačevanja anuitet pa zaprosite banko, da vam znižajo obrestno mero, če bo na trgu takrat ugodnejša.

Lp

V pogodbi bo navedeno, da je moj mož sokreditojemalec-porok-plačnik. Nisem pa omenila (ker me tudi nihče nič ni vprašal), da mož ni državljan RS. Bo to imelo kakšen vpliv?
Jaz sem glavni kreditojemalec in tudi nepremičnina bo pisana na moje ime. Mož pri vsem tem samo sodeluje in banka ga obravnava kot udeleženca.

Pa iskrena hvala za vse odgovore.

Če ima vaš mož zaposlitev za nedoločen čas in stalno vizo, če živi tukaj, načeloma je kreditno sposoben. Vprašanja je za koliko in katere države je državljan, v kateri državi je zaposlen, kakšno ima pogodbo z delodajalcem, kakšno ima vizo in za koliko časa…

To bi banki morali povedati, ker lahko smatra, da ste ji namenoma zamolčali. To, da ni državljan ima verjetno neke posledice glede kredita. Kakšne boste pa izvedeli na banki.

Lp,

Moževa služba je za določen čas z možnostjo podaljšanja in sicer tu pri nas. Je pa državljan BIH, ki ima vizo za stalno bivanje v RS.

Vaš primer ni ravno običajen in pogost, da bi lahko kakroli predvideval, kako bo katera banka reagirala. V praksi je pomembno ogromno okoliščin in vsak takšen primer je specifičen.

Potrebno bo individualno dogovarjanje z banko in iskanje možnih rešitev.

Lp

New Report

Close