nirvana
Gluten je v bistvu pšenična beljakovina …..jaz gluten uporabljam za SEITAN in kot dodatek v kruh……torej ko pečem kruh, dam na 500 g moke 2 žlice glutena…..zato, da je kruh bolj beljakovinski in tudi bolj elastičen, to sem sam pogruntal čisto slučajno….razmišljal sem ,kako bi zaužil čim več rastlinskih beljakovin, ker mesnih bolj malo uživam (pač samo morske zadeve) in sem si rekel, kruh itak jem in če mu dadam malo beljakovin mu ne more škoditi in mu res ne…..jaz tudi sicer v kruh dodajam razne stvari, orehe,sezam,olive….odvisno za kakšen namen imam kruh, ki pa je vedno iz cele pšenice…..
za korenčkovo marmelado ti bom recept napisal drugič, ker ga nimam pri sebi (sedaj sem v službi)…..SEITAN pa narediš tako, da glutenu dodaš približno 2 krat več vode….če imaš 25 dag glutena, mu dodaš 0.50 l vode. Najprej pa med gluten zamešaš suhe zmlete začimbe…pač tiste ki tebi najbolj pašejo…jaz dam zmleto čebulo, česen,poper,origano,ali majaron,papriko in tudi malo suhe zmlete zelenjavne mešanice (to je podonna zadeva kot vegeta, samo brez soli-naravna zadeva), torej vse kar dodaš mora biti suho in zmleto ker se lažje oprime….no vse to dobro premešaš in pregneteš in dobila boš eno tako ČIGUMASTO maso…višek vode bo itak ostal v posodi in tudi vse suhe začimbe se ne bodo oprijele…..sedaj to čigumasto maso oblikuješ v štručko in jo zaviješ v kuhinjski serviet in malo povežeš…..jaz to maso kuham 60 minut v rahlo začinjeni vodi v pokriti posodi…potem pa ohladim, narežem na približno 7 mm debele zrezke in višek zrezekov kar zamrznem….sicer pa pečem sejtan na olivnem olju, na vsaki strani po 5 minut, da je lepo zapečen, na koncu pa dodam malo sojine omake, kar po zrezku in še omako malo zapečem…..začinjeni so že od prej, tako da ne dodajam nobenih začimb več…….da bi bilo “meso” čimbolj podobno mesu, sem seitan (čigumasto maso) kuhal v začinjeni vodi z dodatkom pesinega soka, oziroma sem najprej skuhal peso in v isti vodi skuhal še sejtan ima malo drugačen okus od pese in je zelo lepe rožnate naravne barve…….poizkusi in povej kako ti je uspelo…..
Hojla.
Gluten prodajajo tudi v oljarni ,mislim da sonček na Viru pri Domžalah.1kg stane
okoli 700 sit.
Jaz delam seitan isto kot Jože pa med gluten in začimbe primešam še 1/5
graham moke ,ni tako “gumijast”.Bom pa poizkusil še z koruzno in rženo moko , mislim , da mora biti dobro.
“Zrezke” paniram podobno kot dunajski,le da namesto jajc zmešam moko,vodo
in začinko,da veže drobtine.Dober pa je tudi faširan namesto mesa v raznih filah
in solatah.
l.p.Ajwa
p.s. Ko seitan pred kuhanjem zavijem v krpo , naredim “klobase” premera največ
5-6 cm da se tudi sredica trdo skuha.