Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem nisem prišel čez na tehničnem

nisem prišel čez na tehničnem

Imam Alfo 164, letnik 91, brez katalizatorja. Na tehničnem nisem prišel skozi pri merjenju izpuha. CO in lambda sta previsoka.

Kaj naj naredim? A je vgradnja katalizatorja v ta model sploh možna?

Kje si bil pa do zdaj? 🙂 Če bi avto moral imeti katalizator in ga je v osnovi imel, pa si ga kasneje snel, brez njega ne bo naredil tehničnega.
Če že v osnovi nima katalizatorja, je narobe kaj drugega. Katalizatorja ti pa ni treba naknadno vgrajevati.
Lahko gre pa za kaj čisto banalnega – če motor ni bil dobro ogret (pred tehničnim je dobro narediti vsaj kakšnih 20 km), so vrednosti drugačne kot sicer.
Za vse ostalo se ti mora pa oglasiti kak stručko.

Najprej pomagajo razne nastavitve, nastavitve praznega teka, vžiga…..če ne pa menjava batnih obročkov, tesnil…

Pojdi na servis

Nisem ravno bogataš, pa mam drugi avto precej starejši. Težko verjamem da so te izvrgli na tehničnih. Moja sicer dve leti mlajša astra ima 200.000km, originalno lambda sondo in originalni katalizator. Kot prvo boš moral na avtocesti in kakih 10 minut peljat na visokih vrtljajih, saj bodo vroči izpušni plini naredili svoje. Potem pred tehničnim zamenjaj zračni filter za motor;naj bo nov. Lambda sonda regulira zgolj zrak, neugoden količnik pomeni da imaš preveč bencina na enoto zraka, zato je potrebno z dobrim starim WD40 dobro namazati lopute, ki jih sicer odpira in zapira sonda. Moje meritve so ble tako dobre da sem mislu da je pozabu sondo vtaknit v avspuh. To velja za avto z neosvinčenim gorivom; vsi ti avtomobili so imeli serijsko lambda sondo in katalizator, če je odmontiran pej na odpad po enga.
Druga pesem je motor ki teče na osvinčen bencin. Isto mora biti tudi tam nov zračni filter, potem pa vsak dober star mehanik zna naštelat fergazer, mogoče z celo bolj revno mešanico in to gre čez za štos.
Kolega ma golfa 2 diesel da se ve. So mal poštelal, menjali filter za zrak, ga mal sterali… da se razumemo je že pil olje in obvezno kadil. So pršli čez tehnični, čez kak teden je začel nekaj dražiti in tako so ugotovili da je potrebna generalna, ker je razsulo nekaj obročkov in razdrsalo srajce. Se pravi da se čez te meritve da prpelat kakršna koli jajca in to za majhen dnar.

Po mojem mnenju pa je najcenejša varianta kakšno pivo, dve ali pa pet. Seveda spito v družbi kakšnega znanca, ki dela na tehničnih pregledih. Ni vrag, da ne bi beseda nanesla še na njegovo službo in tvoje težave z avtom…

lp,
mačkon

New Report

Close