nižja plača po vrnitvi iz porodniške
Lep pozdrav!
Zanima me, če mi delodajalec lahko zniža plačo (pred porodniško mi je povišal plačo iz 110 na 130 tisoč neto, sedaj mi jo hoče znižati nazaj 110 tisoč neto vendar pa ni bilo narejenega aneksa o povišanju plače)? Moje delovno mesto ostaja nespremenjeno, s to razliko da sedaj to delo opravljava 2 in tudi sodelavka, ki me je nadomeščala ima 130 neto.
Hvala za odgovor!
Delodajalec enostransko sicer ne sme zniževati plače, vprašanje pa je, kaj je bilo v vašem konkretnem primeru dejansko narejeno. Ste napredovali, ste dobil stimulacijo, je bila spremenjena sistemizacija? Če je bila povišica na račun stimulacije, vam jo delodajalec lahko odvzame. Po drugi strani pa dejstvo, da se za ta povišek nista dogovorila z aneksom k pogodbi, ne sme biti izgovor, da vam zdaj to vzame. Na zvišanje plače namreč vplivajo tudi drugi akti, ki jih ni treba “potrjevati” z aneksom (npr. zvišanje izhodiščnih plač v panogi, dogovor o politiki plač na državni ravni ipd.)
Lep pozdrav,
Katarina
Nič od navedenega ni vplivalo na dvig plače – enostavno sem mu rekla za višjo in mi je višjo plačo dal.
Dijana
Težko reči. Če obstaja nek akt, ki za vaše delo določa to višjo plačo (ki jo prejema tudi sodelavka), potem jo lahko na tej podlagi zahtevate. Če pa je vse bolj po domače, potem pa res težje.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.