njoki omaka
1. V ponev daš malo masla, gor stisnjen česen, zarumeniš in malo zalivaš z vodo, da lepo povre in česen zadiši. Gor daš topljen sir (ala zdenka), zliješ omako (zmešaj rumenjak in kislo smetano), takoj ugasni ogenj, da ne bo grudasto, malo premešaj in pokrij s pokrovko. Odkrij, premešaj, vrzi noter kuhane njoke in dober tek.
Kupiš smetano za kuhanje. Jo daš gret – naj ne vre preveč. Začiniš po okusu, jaz dodam drobnjak, rdečo papriko v prahu, česen v prahu, nekaj popra – po okusu. Ko se segreje, dodam noter še ali topljen sirček (trikotnik) ali pa na male kocke narezan sir. Če ti je všeč, lahko gorgonzolo. Ko se vse skupaj stopi, daš na njoke (valjda jih prej skuhaš, hehehe).
To je osnovni recept, začimbe dodajaš po okusu. Za zraven ponudiš riban parmezan, itak.
Na malo olivnega olja prepražim česen, dodam razrezane pelate na koščke in par češnjevcev, ko povre, dinstam še kakih 10-15 minut, dodam majaron, origano, baziliko, rožmarin, po želji poper in sol.
Zlijem čez njoke in potresem s sveže ribanim parmezanom (grana padano v kosu, dober je tudi parmeggiano reggiano, meni je sicer osebno boljši grana, ker je bolj trpek)
Zraven pa paše kakšna motovilčeva solata s fižolom in kozarec refoška.
(pridem, ko bo gotovo! pustite mi telefonsko!)
Na malo maščobe prepražim česen, da zadiši. Zalijem s sladko smetano in dodajam nariban sir in košček topljenega sira in mešam. Ko se vse lepo stopi, dodam še malo bazilike.
To je osnovna varianta. Od vrste sirov je odvisno, kakšen okus bo imela omaka. Osebno imam najraje kombinacijo masdamerja in brija, gorgonzola mi je premočna.
Če delam s česnom v prahu, ne uporabim maščobe, ampak samo dodam v smetano.
Naredim običajno takrat, ko imam kakšne ostanke sira, ker lahko v smetano zamešaš kakršnokoli kombinacijo sirov.
Zadnič nisem imela sladke smetane, pa sem delala z mlekom in kislo smetano, dala noter poleg sira še malo kajmaka, pa je bilo tudi dobro.
Torej, pogumno eksperimentiraj.