Noče sprejeti odgovornosti!!!
Pred porodom sem imela dva načrta: enega za skrb za dojenčka in enega za skrb zase. Na žalost sem pozabila napisati načrt za moža, ki se je po porodu spremenil v največjega dojenčka. Noče vstajati ponoči, hrano hoče imeti pred sabo, če ne, strada (njegove besede, ne moje!), poleg tega pa je užaljen, ker mu ne dajem več toliko pozornosti. Enkrat sem mu rekla, da mi je težko in veš kaj je odgovoril? “Saj si si to sama želela.” Ko sem ga prosila, naj enkrat sam vstane ponoči, mi je rekel, da ima službo in da “on pač ne more biti utrujen.” Kot da jaz lahko?! Ko poslušam ženske imamo vse kar približno enako doma, samo da ene malo bolj, druge malo manj. Meni to ni normalno. Otrok je od obeh enako, s tem da ženska otroka nosi že prej 9 mesecev. Ah, saj je brez veze. To noč sem se zbudila že petkrat, zdaj ne morem zaspati nazaj in počnem vse živo, med tem ko čakam kdaj bo spet sirena za jožek.
Spanje novorojenčka, dojenčka in malčka
Nisi sicer zapisala, koliko je dojenček star, vendar te nočne prigode ne trajajo dolgo. Da dojenca navadiš na rutino, moraš sama držati red do pike. Da dobi ritem spanja, mora ločiti dan in noč. Ponoči previjaj čim manj, morda enkrat, (razen v primeru kožnih težav). Seveda pri kakanju moraš. Ko se zbudi, vklopiš brlivo svetlobo, nahraniš in vrneš v posteljico. Imejta večerno rutino, kopanje, oljčka, vreča za spanje. Čez dan nič po prstih, muzika, pogovarjanje v normalnih tonih, mikser, sesalec.
Kuhanje poenostavi na hrano, ki je dobra za doječke, tvoje mleko je otrokova prebava. Če še nimaš, kupi soliden slow cooker. Kuhaj eno enostavno jed, pusti na min. da bo topla čez dan. Jedla boš, ko boš imela čas. Vsaj v urah okoli poldneva pojdi spat z otrokom.
Če imaš možnost, naj ti kak dan dopoldan vleti mami, da se naspiš malo več v enem kosu, načeloma pa se je pač potrebno prilagoditi k temu kar imaš. Tudi možu. Očitno sta povsem nepripravljena na to, kakšne spremembe prinese otrok.
Mož naj si naredi močan zajtrk in je v službi kosilo. Ko pride domov, naj je hrano, ki jo skuhaš zase ali si naredi sendvič. Drugo sedaj ne zapenjaj z njim. Odnos bosta urejala, ko bosta z otrokom spala vso noč. Sedaj samo sprejmi to, kjer si. Vse drugo je trenutno prevelik napor.
Zakaj si mamice ne nabavite ob posteljno posteljico. Je v isti višini kot tvoja in ko otrok zajoka, ti ni treba vstajati. Ga podojiš in daš nazaj spat.
Se mi zdi, da ženske danes preveč komplicirate. Pri mojih otrocih te posteljice na žalost še ni bilo.
Rojstvo otroka prinese v zakon veliko sprememb. Novorojenček je v prvih mesecih mamina skrb, zato pa je porodniški dopust. Se spomnim, ko je meni otrok ponoči zajokal, sem vstala,da se ne bi mož zbudil. Ne vidim razloga, zakaj bi vstajala oba, saj ga je treba nahranit.
Ti ne sprejmeš svoje odgovornosti in tuliš o enakopravnosti. Če je tebi všeč ali ne, otrok do svojega 5.leta najbolj potrebuje mamo. Skrbiš za svojega otroka, zato si tudi v porodniški. Če imaš težave z gospodinjenjem si določene stvari poskusiš razdelit z možem, ali pa si najdeš pomoč.
In ja, v službo ne more utrujen.
Takojeto, 30.04.2025 ob 07:30
Ti ne sprejmeš svoje odgovornosti in tuliš o enakopravnosti. Če je tebi všeč ali ne, otrok do svojega 5.leta najbolj potrebuje mamo. Skrbiš za svojega otroka, zato si tudi v porodniški. Če imaš težave z gospodinjenjem si določene stvari poskusiš razdelit z možem, ali pa si najdeš pomoč.
In ja, v službo ne more utrujen.
KAkšne neumnosti, no.
Mož je tipična reva. On bi samo imel, naredil pa ne bi nič. Zdaj imaš, kar imaš.
Nisi edina, niso pa tudi vsi taki. Na kitajskem imajo zanimivo, ko se tašča priseli in oba z očetom skrbita za mamo in dojrnčka.
Olajšaj si življenje, kolikor gre in poskrbi tudi zase. Drugega nasveta pa nimam.
Zgrožena sem nad izjavo, da ‘mož ne more utrujen v službo’. Kje ste kaj tskega prebrali?? Za koga pa hodi v službo? Mama ima vendar porodniško in ni v ničemer odvisna od moža. V službo hodi zase, ker pač ni sposoben donositi in roditi človeka in mu prve tri mesece porodniške zato ne prupada.
Bedastoče, 30.04.2025 ob 08:03
KAkšne neumnosti, no.
Mož je tipična reva. On bi samo imel, naredil pa ne bi nič. Zdaj imaš, kar imaš.
Nisi edina, niso pa tudi vsi taki. Na kitajskem imajo zanimivo, ko se tašča priseli in oba z očetom skrbita za mamo in dojrnčka.
Olajšaj si življenje, kolikor gre in poskrbi tudi zase. Drugega nasveta pa nimam.
Zgrožena sem nad izjavo, da ‘mož ne more utrujen v službo’. Kje ste kaj tskega prebrali?? Za koga pa hodi v službo? Mama ima vendar porodniško in ni v ničemer odvisna od moža. V službo hodi zase, ker pač ni sposoben donositi in roditi človeka in mu prve tri mesece porodniške zato ne prupada.
Mož ni reva, ti si možača.
Glede nocnega vstajanja ima moz prav. Kaj pa naj on? Podoji otroka?
Glede hrane je pa tako, obstajajo moznosti narocanja hrane, lahko tudi skuhas vec in zamrznes, babice tudi prav pridejo, da skuhajo in zamrznejo, konec koncev je moz odrasel clovek, ki lahko tudi sam kaj skuha.
Ko ni v sluzbi, mu das otroka v narocje in naredis kaj, kar cez dan ne uspes.
Pri necakih vidim, da so kar vpeti v skrb za otroke, moski niso vec kot vcasih, ko jih otrok ni zanimal, dokler ni znal brcat zoge.
Je treba vedet s kom boš imela potomce. Ni vsak primeren. Domnevam, da ga pred zanositvijo sploh nisi dobro poznala in ga v bistvu šele zdaj spoznavaš!
Jaz ne vem no, kaj se vsem tako mudi imeti otroke pod NUJNO, potem pa beremo take poste. Otrok ni obvezen, otroka se ima če si ga oba želita in sprejmeta odgovornost zanj
Sprijazni se, 30.04.2025 ob 05:53
Spanje novorojenčka, dojenčka in malčka
Nisi sicer zapisala, koliko je dojenček star, vendar te nočne prigode ne trajajo dolgo. Da dojenca navadiš na rutino, moraš sama držati red do pike. Da dobi ritem spanja, mora ločiti dan in noč. Ponoči previjaj čim manj, morda enkrat, (razen v primeru kožnih težav). Seveda pri kakanju moraš. Ko se zbudi, vklopiš brlivo svetlobo, nahraniš in vrneš v posteljico. Imejta večerno rutino, kopanje, oljčka, vreča za spanje. Čez dan nič po prstih, muzika, pogovarjanje v normalnih tonih, mikser, sesalec.
Kuhanje poenostavi na hrano, ki je dobra za doječke, tvoje mleko je otrokova prebava. Če še nimaš, kupi soliden slow cooker. Kuhaj eno enostavno jed, pusti na min. da bo topla čez dan. Jedla boš, ko boš imela čas. Vsaj v urah okoli poldneva pojdi spat z otrokom.
Če imaš možnost, naj ti kak dan dopoldan vleti mami, da se naspiš malo več v enem kosu, načeloma pa se je pač potrebno prilagoditi k temu kar imaš. Tudi možu. Očitno sta povsem nepripravljena na to, kakšne spremembe prinese otrok.
Mož naj si naredi močan zajtrk in je v službi kosilo. Ko pride domov, naj je hrano, ki jo skuhaš zase ali si naredi sendvič. Drugo sedaj ne zapenjaj z njim. Odnos bosta urejala, ko bosta z otrokom spala vso noč. Sedaj samo sprejmi to, kjer si. Vse drugo je trenutno prevelik napor.
Naj vleti mami? Pa pisda, zakaj imate otroke, če jih ne zmorete sami porihtat? Na koncu jih imajo vsi drugi in jih hrani država, samo starši otroka ne.
Dajte ženske držite noge skupaj, ne pa da je potem eno samo jamranje!
Imaš koga, ki bi ti mogoče pomagal? Mleko si lahko tudi spumpaš za izhod v sili in na ta način se otroka nahrani. Ja, nekateri otroci so bolj zahtevni. Naš je tudi imel obdobje, ko ni hotel spati ponoči. Sem jaz vskočila, da se je snaha lahko naspala, spočila. Sem jim vedno na razpolago, če rabijo pomoč, sem pa doma in je to veliko bolj izvedljivo kot v primeru zaposlenih babic. Kar se tvojega moža tiče, za naprej postavita pravila, zdaj je kar je. Tudi moj sin je mislil, da je njegova žena enaka kot mama, no ona ima svoja pravila (podpiram). Poveži se s taščo- pri nas ko noče ubogati, snaha samo mene pokliče, nima bog brata- mali otrok je na prvem mestu, moški mora prispevati svojo polovico. Kaj je ta polovica je pa stvar dogovora, ampak dogovor mora bit.
Če ti je rekel Saj si ga ti hotela! je najbrž res, da on ni imel besede pri tem. Veliko je moških, ki pač imajo otroka zato, da je mir v hiši, ker ženska več čas gnjavi s tem, da bi imela otroka. Nekatere ga celo podtaknejo, češ da jemljejo tabletke, pa jih v resnici ne. Potem pa, jah, ne vem, kako to, redno sem tablete jemala, ampak zgleda da kontracepcija ni 100 procentna.
Oče, ki si želi otroka in ga z veseljem pričakuje, bo komot utrujen hodil v službo in otroka vzel za nekaj ur čez dan, da se mati odpočije. Tisti, ki pa itak ni hotel otroka, je pa tak kot ta mož od avtorice.
Mamica za tri, 30.04.2025 ob 04:50
Pred porodom sem imela dva načrta: enega za skrb za dojenčka in enega za skrb zase. Na žalost sem pozabila napisati načrt za moža, ki se je po porodu spremenil v največjega dojenčka. Noče vstajati ponoči, hrano hoče imeti pred sabo, če ne, strada (njegove besede, ne moje!), poleg tega pa je užaljen, ker mu ne dajem več toliko pozornosti. Enkrat sem mu rekla, da mi je težko in veš kaj je odgovoril? “Saj si si to sama želela.” Ko sem ga prosila, naj enkrat sam vstane ponoči, mi je rekel, da ima službo in da “on pač ne more biti utrujen.” Kot da jaz lahko?! Ko poslušam ženske imamo vse kar približno enako doma, samo da ene malo bolj, druge malo manj. Meni to ni normalno. Otrok je od obeh enako, s tem da ženska otroka nosi že prej 9 mesecev. Ah, saj je brez veze. To noč sem se zbudila že petkrat, zdaj ne morem zaspati nazaj in počnem vse živo, med tem ko čakam kdaj bo spet sirena za jožek.
Jah, Ni druge kot da se ločiš.
Morda se bo tip streznil.