Nočem, da je moj otrok salonski pudelj
HALOŽANKA, 31.03.2023 ob 09:42
Peter pan, 31.03.2023 ob 09:33
Mami bodočega keramičarja, 30.03.2023 ob 17:32
Mislim, da mi za današnji čas nismo čisto nekonvencionalna družina. Moj sin letos zaključuje osnovno šolo. Mu gre povprečno, ocene športna napoved, pa ne zato, ker ne bi zmogel, pač pa ker se mu ne da. Želi si iti za pečarja, ker se tam ni treba piflati, polaganje ploščic se mu zdi umetnost in full so iskani, zato dobro plačani. Kdo sem jaz, da mu bom branila samo zato, ker ni tako fensi kot, če rečeš, da tvoj otrok hodi na gimnazijo. On ima dodelan načrt. Sošolci ga zaradi njegove odločitve gledajo malo zviška Nikoli ni hodil na nobeno dejavnost, če bi sam izrazil želje. Tako že vsa leta hodi na kleklanje, zato se fantje delajo norca iz njega. Meni je v svoji nepopolnosti popoln, ravno zato ker ni tak kot ostali, samo pa sem ponosna tudi nase, ker otroku dopuščam, da razmišlja s svojo glavo. Je verjeten tudi edini v razredu, ki mu doma ne delamo in pomagamo z nalogami in potem ni tako dobro ocenjen in pohvaljen kot drugi, ki jim starši delajo naloge in projekte. Mislim, da je za današnji čas zelo poseben fant.
Kariero nekoga, ki polaga ploščice in izvaja vodovodarske storitve, ima lahko tudi nekdo, ki konča gimnazijo. V triletni srednji šoli se kaj bistvenega za obrt ravno, ne bodo naučili. Mene bi pri takih šolah skrbvelo nekaj drugega:
- Večinoma sem hodijo takšni, ki ravno niso akademsko blesteli. Takšnih pri katerih je bila težava lenoba je zelo mali – tej zadnji imajo navadno vseeno dobre/prav dobre ocene v osnovni šoli
Veliko je otrok iz družin z težavami(alkohol in druge opdvisnosti, globoje finančne težave, psihični problemi…)
Veliko v teh šolah fizičnega Bullynga
Prifobljena splošna izobrazba(Matematika, Fizika, Tuji jeziki,…) bo precej nižja. Posledično tudi razgledanost
Least but not last. Srednja šola je neka osnova za gradnjo socialne mreže v prihodnosti. Ste se kdaj spraševali, zakaj ni toliko parov, ki so prehodili popolnoma drugačno izobraževalno pot? Odgovor je bistvu zelo onostaven. Ker se preprosto niso srečali, kaj šele družili med seboj!
ps:
Jaz bi tudi dobro razmislil, če je podjetniška pot res pametna izbira za nekoga, ki je len in nima preveč notranje motivacije. Voditi svoje podjetje je precej bolj zahtevno kakor biti zaposleni. Boljši denar je samo posledica….
Predispozicija za življenjski polom, ni šola pač pa priučeni vzorci iz primarnih družin in ožjega okolja. Tako imamo cel kup akademikov, ki goltajo substance, tablete, alkohol…… s katerimi gredo skozi težave in cel kup keramičarjev, ki jim gre bolje kot tem akademikov.
Vrag vedi kaj je bolje za drugega, ampak staršem nam uspe tako hudo pohabiti mladež, da ga nobena izobrazba ne reši, kar se ponavadi pokaže šele takrat, ko ta mladež ustvarja svojo družino, če sploh si jo.
Seveda, se v marsičem popolnoma strinjam….
Hočem samo reči, da to, da gre nekdo v slabšo šolo verjetno ne-bo izboljšalo njegovih možnosti za srečo v življenju. Velika večina njegovih sošolcev nikoli, ne-bo imela podjetja in ton denarja. Na vseh trgih obstaja ponudba in povpraševanje. Med letom 2009 in 2016 so skoraj vsi tej podjetniki zaradi neplačil propadli….
Če ga nekaj veseli, hvala bogu…
slabo kaze, 30.03.2023 ob 19:30
Da se mu ne da, kaze na lenobo. Lenoba in polaganje ploscic, se manj umetnisko, mi nekako ne gre skupaj. Sem jih kar nekaj polozila na dveh razlicnih naslovih.
Lenobo? Vem kako izgleda polaganje ploščic.
Če mu je umetnost blizu, bo znal kombinirat bordure in barve tal in stene…
Bo pa zaslužil več kot tvoj otrok ki se guli na gimnaziji…ker če nikdar ne poznate, da ga kam porine, bo v JU še vedno lahko igral fokus za drobiž.
Bravo avtorica posta
Peter pan, 31.03.2023 ob 11:28
Seveda, se v marsičem popolnoma strinjam….
Hočem samo reči, da to, da gre nekdo v slabšo šolo verjetno ne-bo izboljšalo njegovih možnosti za srečo v življenju. Velika večina njegovih sošolcev nikoli, ne-bo imela podjetja in ton denarja. Na vseh trgih obstaja ponudba in povpraševanje. Med letom 2009 in 2016 so skoraj vsi tej podjetniki zaradi neplačil propadli….
Če ga nekaj veseli, hvala bogu…
Slabšo šolo?????
Ženska pa povej kaj šteje v življenju?
HALOŽANKA, 31.03.2023 ob 12:52
Slabšo šolo?????
Ženska pa povej kaj šteje v življenju?
Sem moški – verjetno je glede na nick to ja jasno?
Večina 3 letnih šol je v Sloveniji že zadnjih 30-40 popolnoma zanič. Tja večinoma hodijo takšni učenci, ki jih niti na cesti ne-bi rad človek srečal. Z vsakemu, ki mu je finančno uspelo na tem področju obstaja še 20 ostalih, ki delajo za težka dela, za zanič plače. Ali pa še kaj slabšega….
Hecno se mi tudi zdi, kako ste prepričani, da vam bo denar osrečil. Takšne uideje imajo navadno ljudje, ki denarja nikoli v življenju niso imeli. Zakaj mislite, da je veliko toliko nesrečnih bogatih in “uspešnih” ljudi? Sreča je precej več….
Izdredno so redki otroci (in odrasli), ki vedo kaj bi radi v življenju počeli. Večini se sanja ne. Tvoj otrok očitno ve. Na tebi je samo da mu razložiš (kjer očitno pešate) da je totalno nepomembno kaj drugi mislijo o njegovih odločitvah, so njegove odločitve. Pa da v vsaki stvari ki jo počneš je potrebno vložiti trud da si dober. Nima veze kaj počneš. Če si je izbral ta poklic, naj dela na tem da bo odličen v svojem poklicu. Tako si uspešen. Ko delaš nekaj kar imaš rad in delaš to najboljše kot si zmožen. Ni uspešnost vezana na naziv in poklic. Je na človeka. Uspešni ljudje so dobri v tem kar počnejo. Pa če je to čiščenje, polaganje ploščic, striženje, arhitektura ali pa kvantna fizika. Nima veze. Ni ene poti do uspešnosti. Gimnazija nima nobene veze z uspešnostjo. Je šola za otroke, ki še ne vedo kaj bi radi postali. V večini. Ogromno uspešnih ljudi nima gimnazije. Naš najboljši programer ima samo osnovno šolo. Jaz tudi nimam gimnazije. Pa se počutim uspešno. Imam poklic ki mi je všeč, rada hodim v službo, finančno udobno živim, imam lepo življenje. Nima to nobene veze s šolo. Kot mami mi je najpomembnejše da imajo moji otroci oz. da upam da bodo imeli moji otroci možnost živeti tako kot si želijo. Da bodo zadovoljni s svojim življenjem. Da se bodo radi zbujali in živeli svoje življenje. Kakršnokoli pot bodo izbrali, upam da bodo zadovoljni z njo. Da bodo živeli zase, ne za to kaj sosedje o njih mislijo. Svoje življenje. Sosedje naj pa svojega.
Dolga leta se je delalo na tem, da, če imaš papir visoko izobrazbo, da je uspeh zagotovljen. Ja morda, samo zdravnikom in še to tistim, s covid dobičkom. Kajne Haložanka.
Danes si s papirjem lahko samo še rit obrišejo ali delajo dela kot s končano srednjo šolo. Kajti šteje znanje, disciplina, pridnost, izkušnje, to je pot do uspeha ne nek papir, znanja in izkušenj pa nikjer.
Mama bodi ponosna, 31.03.2023 ob 18:26
Dolga leta se je delalo na tem, da, če imaš papir visoko izobrazbo, da je uspeh zagotovljen. Ja morda, samo zdravnikom in še to tistim, s covid dobičkom. Kajne Haložanka.
Danes si s papirjem lahko samo še rit obrišejo ali delajo dela kot s končano srednjo šolo. Kajti šteje znanje, disciplina, pridnost, izkušnje, to je pot do uspeha ne nek papir, znanja in izkušenj pa nikjer.
Šteje samo mreženje in nič drugega.
A mreženje je nadomestni izraz za delo preko vez, poznanstev. Daj ne bluzi. Mladi prevzemajo žezlo v naši deželi, stari kalupi, kjer so v firmah sama žlahtna se pokajo v penzije.
Mladi pa so ambiciozni polni idej, novih poslovnih prijemov.
Kot tudi poklici, ki izumirajo. Mi na obali ne moremo dobit vodovodarja, da o električarju lahko samo sanjaš.
Hudoooo. Če moji ne ne bi šli na gimnazijo bi bila izredno razočarana. Verjetno si tudi ti, zdaj pa sama sebe tolažis, in se prepričujes, kako imaš super pametnega sina, samo ne da se mu.
To pa moram komentirat, kaka glupača prepotentna si ti. Otrok se sam odloči, kaj bi rad počel v življenju in tako je edino prav. Vsi tisti, ki pa mislite, da je gimnazija edina prava šola, se pa hudo motite. Kdo bo polagal ploščice, električne kable, ostale inštalacije itd… tisti iz gimnazije ?? malo morgen. Baba domišljava zabita.
Ja zadnjič so v bližini delali nova okna in vrata, privat firma, sami mladi fantje. Jaz sem bila zelo presenečena. Izjemno pridni in hitri. Torej izurjeni v svojem poslu.
Da ne govorim o pripravniku na AMZS, ki mi je popravljal avto ob navzočnosti mentorja. Pohvalno. Ni ves kader v gimnaziji in na fakultetah.
Se strinjam
Na kolena pazit
Takoj imet kolencnike.
Pa ce bo natancen ,pa cetud mal pocasnejsi. Je zmagal kar se sluzbe tice.
Pa se. Naj si ne jemlje ljudi v naprej, ker se zmeri zgodi, da si jih prevec nadeva in potem pride do sranja.on se bo sekiral, stranke pa jezne.
Lepo pocas in ne velime projekte jemat. To je tudi eno velko sranje. En cez druzga hodijo. Na koncu je vse zanic narrjeno.
Popolnoma te podpiram. Če se je sin tako odločil, je to najboljša odločitev,ker jo je sprejel sam. Pa kaj če en gre v gimnazijo…naj dela to kar ga zanima…ni potrebno da so vsi diplomirani in na visokih službenih položajih. Velikokrat se da z navadnimi ročnimi deli lepše in boljše živeti…Bravo mami,da ga podpiraš.. kaj briga druge…tudi moj sin je super pameten…se še enakrt v vseh 9 letih oš ni učil in ima prav dober uspeh…pa ga zato ne silim v gimnazijo…se mi zdi da starši pogosto pozabijo,da je otrok človek zase in da preko njega,hočemo izživeti svoje sanje…bodi ponosna da ni tak kot ostali…ker je tam kot je samo on.
Podpiram te – karkoli je bolje kot gimnazija, ce hoces imeti konec meseca vec kot 1500e neto na racunu (izvzamem seveda izjeme, ce gres naprej na medicino ipd).
jaz sem hodila na ‘elitno’ gimnazijo. Veckrat se dobim s sosolci (parkrat na leto), da malo poklepetamo – stara druzba pac. V tej druzbi cca 10ih ljudi sva samo dva, ki nisva dostudirala nicesar. Vsi ostali imajo za sabo klasicno pot – gimnazija – po moznosti zlata matura – faks, ki je trajal 10 let.
Povem ti, da od vseh teh studiranih elitnih ljudi noben nima vec kot 2000 bruto place in prakticno zivijo iz meseca v mesec. Jaz sem ubrala drugacno pot, bolj prakticno – in ze kmalu zacela delati na svoji karieri. Sama sem se izucila zelo iskanega poklica, imam se en biznis po strani, ki zelo dobro laufa ze kar nekaj let.
podpiram, da dela kar ga veseli in da ne pada pod pritiskom vrstnikov. Super, da ga podpiras in ti cestitam za to, moji starsi mene niso znali ali pa niso mogli in mi je bilo precej tezje zaradi tega – aja pa ne poslusaj teh zlobnih jezikov, ki ti pravijo, da se tolazis.