Norice – kdaj k zdravniku?
Dobro jutro.
Ker sama nimam izkušenj prosim za nasvet. V petek je dve leti stara hči dobila prve pikice, ki so se v soboto razširile po telesu, ni jih bilo veliko. Ker smo ravno hoteli odpotovati na morje sem jo pred tem odpeljala k zdravniku, ki je potrdil, da gre za vodene koze. No, ostali smo doma. Včeraj so se norice razbohotile in so resnično povsod. Ponoči je dobila vročino 40 stopinj, ki smo jo uspeli zbiti šele z Voltarenom. Noro jo srbi, dajem ji Claritine sirup, ki ji omili težave samo za nekaj ur, lahko ga pa dam samo pol žličke na dan :(. Zdi se mi, da se ji je nekaj pikic zagnojilo, okoli pik ima rdeče fleke. Njena pediatrinja je na dopustu, nadomesta je šele popoldne, zato vas prosim za nasvet. A je to normalen potek bolezni ali me mora skrbet???
Hvala za pomoč. Lp,
Tea
Tista pena menda samo še poslabša vse skupaj …
Če se norica zagnoji, se izpuščaj hudo poveča – če je izpuščaj še normalne velikosti, torej z mehurčkom premera do pol cm, če se ne odebeli in je tudi visoko nad kožo, je še normalen. Če te pa karkoli skrbi, pa raje en obisk za BZ v ambulanti več kot manj. Zagnojena norica zgleda res hudo grdo …
Jaz sem mojim dajala tudi calpol, je prav tako vsaj mičkeno omilil srbenje. S Claritinom pa res ne pretiravat, samo toliko, kot ga lahko po navodilih.
Ima hčerka atopični dermatitis ali alergijo? Ker takšni otroci imajo hujši (vendar še vedno normalen) potek noric.
Hči ima alergijo na kivi in jagode, sicer ima pa tudi hipogamaglobulianemijo (vrsta imunske bolezni, zmanjšano število protiteles, ki ščitijo dihala in črevesje). Za peno PoxClin sem slišala toliko različnih mnenj, da se zaenkrat nisem odločila za nakup le te. Tudi jaz dajem 5 ml Calpola tri krat na dan, čez dan še nekako gre, noč je pa katastrofa…
Hvala vsem za nasvete,
Tea
P.S.: Eni pravijo, da naj otroka ne tuširam, ker se tako prenašajo norice, drugi svetujejo, da naj jo tuširam čim več, da to omili srbenje. Res več ne vem kaj naj. Bom popoldne poklicala nadomestno pediatrinjo pa bom videla kako in kaj. Hvala vsem še enkrat.
Za obisk pri zdravniku pri noricah vročina ni merilo (vsaj ne kakih 5 dni), je pa, če si opazila inficirane izpuščaje. Zdaj, če so res inficirani (sekundarna bakterijska okužba), pa ne vem. Ena moja punčka je imela vse skupaj nekaj izpuščajev, vročino pa 40-41 polnih 7 dni, je bilo kar hudo, ker na koncu je že vsega hudega začela bruhat, je pa potem padla v 12 urah na 36,7. Srbele pa niso nobenega od mojih otrok. Če res srbijo, daj Claritin.
Hči je tudi ravnokar prebolela norice, sicer milejšo obliko, a kljub vsemu…
Tuširala sem jo 2-3x/dan, bolj na brzino – samo z vodo, brez mila. Z brisačo samo popivnaš vodo, nič drgniti. Claritin sirup je ok, če ti uspe ji ga dati. Sirupa nisem kupovala, ker takšnih in drugačnih stvari na žlico pri nas NO GO. Kupila sem peno PoxClin, ji mazala mehurčke vsakič ko je rekla, da jo srbi in skoz sem ji tudi govorila, da se ne sme praskati in je ubogala. Ko je mehurček počil, sem jo mazala z losjonom od Avene. Super posuši in lepo se zaceli.
Če se mehurčki začnejo gnojiti, je potrebno iti k P, da predpiše eno kremo.
Saj bo hitro minilo…
lp
Mia