Normiran s.p
Imam s.p ze 17 let. Racunovodkinja mi je svetovala, da bi letos presel na normiran s.p. Racunovodstvo placujem 80€ na mesec+ marca placam izdelavo bilance 100€. Ko sem racunovodkinjo vprasal, ce bom zdaj (ko bom normiranec) placeval kaj manj njeno storitev, glede nato, da bo imela zdaj manj dela z mano, je rekla da ne. Malo sem bil presenecen. Mesecno izstavim od 3 do 5 racunov, tudi posljem jih sam. Njej samo 1x mesecno prinesem kopije. Kolegi mi govorijo, da glede na to koliko malo ima dela z mojim s.p, da placujem prevec. Zdaj pa me zanima koliko placujete racunovodstvo tisti, ki imate normiran s.p. V cem je sploh razlika. Se to, da si normiranec pozna na banki, ko zelis posojilo?
Sicer se bo folk spet norčeval iz mene, ampak za normiran s.p. pa res ne rabiš računovodstva. Sploh če račune itak izdajaš sam. Kaj točno naj bi računovodkinja še delala zate? Tudi letni obračun je pol urce dela. Jaz si vodim vse sama že, odkar obstaja normiran status.
Za banko nima to nobene zveze. Nekateri vztrajajo, da se brez računovodje ne da, ker “oni pač ne vedo vsega.”. Ampak v tem primeru je bolj smiselno plačat uro svetovanja. Čeprav ti na davčni vse lepo razložijo, samo vprašat je treba.
Sem bil s.p., sedaj sem normiran s.p. Če na mesec izdaš pet računov in nimaš zaposlenih, si lahko računovodstvo mirno vodiš sam.
80 evrov na mesec je rop. Pa saj menda si toliko inteligenten, da vidiš kaj naredi zate za ta denar?
Če si funcionalno pismen, znaš delati z e-davki in obvladaš osnovnošolsko matematiko, potem si lahko knjigovodstvo vodiš sam. Še posebej za normirani s.p. kjer papirologije praktično ni.
Zadeva je trotlziher – na netu se najdejo podrobna navodila, kako izpolnjevati – tudi za najbolj trde. Vstopaš s SIGEN certifikatom. Kot za banko. Menda pa po novem naj ne bi bil več potreben. Nisem še raziskovala. Vse, kar rabite, imate zapisano na nešteto straneh. Pa tudi na davčni pomagajo, če se zatakne.
Zadeva je trotlziher – na netu se najdejo podrobna navodila, kako izpolnjevati – tudi za najbolj trde. Vstopaš s SIGEN certifikatom. Kot za banko. Menda pa po novem naj ne bi bil več potreben. Nisem še raziskovala. Vse, kar rabite, imate zapisano na nešteto straneh. Pa tudi na davčni pomagajo, če se zatakne.
[/quote]
Najbolje, da v google odtipkaš “Kaj rabiš za dostop do e-davkov?”. Če znaš objaviti post na MON, boš znal tudi delati z edavki. Certifikat je še potreben, ukinili so le podpisno komponento, ki je nikakor niso mogli spraviti v zanesljivo delovanje.
Glede svetovanja pred ustanovitvijo s.p. ali d.o.o. se prijavi na https://data.si/izobrazevanje/skupinsko-svetovanje-pred-registracijo-podjetja/
So kar v redu, samo svojega glavnega emaila jim ne daj. Ga prodajo naprej in zasul te bo spam.
Razlika je ali si normiranec ali navaden s.p. Če si navaden s.p., moraš imeti računovodstvo, če si noramiranec, ga pa ne rabiš. Torej, če si kolikor toliko, lahko vse narediš sam ali pa samo konec leta plačaš, da ti nekdo naredi davčni obračun. Moraš si urediti dostop do e davkov, če ga še nimaš. Na e davkih vsak mesec dobiš obrazec z obračunom prispevkov (avtomatično) in potem te prispevke plačaš, plačaš pa tudi akontacijo dohodnine. med letom je to vse. Edino vsaj vsak mesec 1x poglej na e davke, če si prejel kakšen dokument od Fursa, ker jih Furs odlaga na e davke in ne pošilja po pošti. Potem moraš pa samo še do 31.3. oddati letni obračun, ki ga pa tudi ni nič težko narediti oziroma kot sem že zgoraj rekla, nekoga najameš, da ti ga naredi.
Kaj točno pa računovodja lahko stori za normiranca, razen da ga opozori, naj plača dve položnici, dohodnino in prispevke?
Obrazci se ne izpolnjujejo in oddajajo več, ker so že v e davkih, znesek je vedno enak, razen ko jih zvišajo, kar je običajno povsod objavljeno. Tvoja računovodkinja zate ne bi naredila nič. Končna bilanca pa tudi ne vem, kaj naj bi bilo težkega sešteti 50 zneskov in preveriti, koliko je bilo plačanih prispevkov?
Za e-davke rabiš enega od certifikatov, če uporabljaš klik, je ta v redu, drugače naročiš brezplačno sigenco.
Pa saj ne morem verjet, da je to leta 2020 sploh še treba komu razlagati, ki je starejši kot 15 let?
E-davki za računalniško polpismene ne bi smeli biti problem, čeprav niso ravno user friendly.
Itak kot normiranka nimam s.p. Sama izdam dva, tri račune na mesec. In to je vse, kar moram med letom narediti. In tisto letno zadevo sama naredim, mi je prej en mesec slabo ob misli na to, na koncu pa mi pol ure vzame. In to je to. Ti pa tej ženski za to skoraj nič dela daš na leto več kot tisoč evrov, kar je noro.
Obstaja programska resitev na slovenskem trgu, ki jo trzi znano podjetje iz Nove Gorice in za 15 evrov na mesec ponuja vse tisto, kar normiranec potrebuje – preko spleta. Nobenih namestitev, nobenih nadgradenj, nobene skrbi zaradi morebitnih sprememb v kontih, zneskih, procentih,
Se vec, podatki so v ozadju avtomaticno shranjeni po ustreznih knjigovodskih standardih in morebitni prehod iz normiranstva na obracun dejanskih stroskov je prakticno neopazen. Prenos v e-Davke gre skozi z enim klikom (Poslji v eDavke).
Clovek izstavlja in prejema racune. Vnasa podatke. Belezi. Evidentira. Na koncu pa to, kar je ze enkrat vnasal prenese v predpisano obliko na eDavki. Brez ponovnega izpolnjevanja. Sesteto, odsteto in kar je se matematike.
Uporabljam in sem nadvse zadovoljen. Vsak pa naj odloci zase.
Clovek izstavlja in prejema racune. Vnasa podatke. Belezi. Evidentira. Na koncu pa to, kar je ze enkrat vnasal prenese v predpisano obliko na eDavki. Brez ponovnega izpolnjevanja. Sesteto, odsteto in kar je se matematike.
Uporabljam in sem nadvse zadovoljen. Vsak pa naj odloci zase.
[/quote]
Nekateri smo že slišali za excell, tri cifre znamo pa tudi prepisat v e-davke.
S čim, če je imaš vse na e-davkih? Smiselna je res samo ob prehodu z normiranih, ajde.
[/quote]
Na eDavkih imas vnos izdanih racunov? Pa vnos prejetih racunov? Pa potne evidentiranje sluzbenih poti? Morda celoobracun plac? Ti eDavki omogocajo, da iz izdanih in prejetih racunov oddas DDV obrazec. ti morda omogoca obracun place za zaposlenega?
A da normiranec tega ne rabi? No, jaz imamvse nasteto… nomiranec.
Na eDavkih imas vnos izdanih racunov? Pa vnos prejetih racunov? Pa potne evidentiranje sluzbenih poti? Morda celoobracun plac? Ti eDavki omogocajo, da iz izdanih in prejetih racunov oddas DDV obrazec. ti morda omogoca obracun place za zaposlenega?
A da normiranec tega ne rabi? No, jaz imamvse nasteto… nomiranec.
[/quote]
Ne, 99,999 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} jih tega ne rabi, sicer ne bi bili normiranci. Zakaj točno si ti?
Nekateri smo že slišali za excell, tri cifre znamo pa tudi prepisat v e-davke.
[/quote]
Nekateri smo pa Microsoft Certified Trainerji za Excel. In smo svoj cas imeli celoevidence za enostavno knjigovodstvo v Excelu. Verjel ali ne, celo obracun plac. Pred desetletjem. In lahko ti zagotovim, da izdelava kolikor toliko spodobnih evidenc v Excelu vzame mnogo vec, kot 180 evrov na leto.
[attachment=0]2020-02-05_12h26_10.png[/attachment]
[attachment=1]2020-02-05_12h25_18.png[/attachment]
[attachment=2]2020-02-05_12h24_46.png[/attachment]
[attachment=3]2020-02-05_12h24_04.png[/attachment]
Nekateri smo pa Microsoft Certified Trainerji za Excel. In smo svoj cas imeli celoevidence za enostavno knjigovodstvo v Excelu. Verjel ali ne, celo obracun plac. Pred desetletjem. In lahko ti zagotovim, da izdelava kolikor toliko spodobnih evidenc v Excelu vzame mnogo vec, kot 180 evrov na leto.
2020-02-05_12h26_10.png
2020-02-05_12h25_18.png
2020-02-05_12h24_46.png
2020-02-05_12h24_04.png
[/quote]
Večina normirancev je samozaposlenih brez drugih zaposlenih.
Zanje je poročilo na e-davkih že prednaloženo, za letno poročilo pa potrebujejo samo še seštevek izdanih računov.
Nič drugega.