normiranec ali navaden s.p.
Imam s.p., reden (ne popoldanski).
Storitvena dejavnost, letnih prihodkov cca 21.000€.
Stroškov letno cca 1.000€
Prispevki mesečno 376,52€
Pričakujem dvojčke, za katere bom olajšavo koristil jaz.
Rač.servis mi sicer k stroškom šteje samo vodenje TRR, AJPES poročilo, njihove stroške vodenja, ne upošteva pa mi niti prehrane na delu, kar bi verjetno mi lahko upoštevalo. Delam doma, tako da prevoza ni.
.Se mi bolj splača biti normiranec kot pa voditi knjige?
Kot normiranec bi od letnih prihodkov 21.000 eur plačali 840 eur dohodnine, kar je dokončna dohodnina (ne gre v dohodninsko lestvico in se ne upošteva nobenih olajšav).
Če ste obdavčeni po dejanskih odhodkih, je pa obračun dohodnine takšen:
prihodki 21.000
– stroški 1.000
– prispevki 4.518
– prehrana cca. 1.500
– splošna olajšava 3.202
– 2x posebna olajšava 5.086
= 5.694
Dohodnina = 911 eur (16% od 5.694)
Kot normiranec bi torej plačali manj davka, pa še računovodstvo bi lahko bilo cenejše, ker vam ne bi vodili knjige prihodkov in odhodkov, ampak samo evidenco prihodkov (izdanih računov in finančnih prihodkov od pozitivnih obresti ter eventuelnih pozitivnih tečajnih razlik) in knjigo osnovnih sredstev, če jih imate.
Kako pa je s prispevki? Kaj se za naslednje leto uposteva za osnovo za prispevke?
Pa seveda najlepsa hvala za ta odgovor in se za pojasnilo glede prispevkov.
Če ste v letu 2014 poslovali vseh 12 mesecev, je izračun letne osnove za prispevke v letu 2015 sledeč:
(dobiček 2014 + prispevki 2014) – 28%
Če dobljeni znesek delite z 12 meseci, dobite mesečno osnovo za prispevke v letu 2014, ki pa ne sme biti nižja od 54% povprečne bruto plače v RS (to je od 822,52 eur), oziroma za prispevke za zdr. zav. ne sme biti nižja od 60% povprečne bruto plače v RS (to je od 913,91 eur).
Še to: gleda se letno povprečno plačo predpreteklega leta, ki je znašala 1.523,18 eur.
Forum je zaprt za komentiranje.