normirani SP po novem
Dober dan,
nekaj detajlov glede normirancev v 2013 mi ni čisto jasnih, pa gotovo kak ekspert ve odgovor:
1) Pri izdaji računa je po novem samo polje “bruto znesek”, polja kot so “akontacija dohodnine”, “neto znesek” pa vržemo ven?
2) Stranka torej plača račun – celoten znesek računa nakaže samo SPju. Ali mora SP takoj nakazati akontacijo dohodnine dursu ali samo na četrtletje? Kateri obrazec v e-davkih je potrebno uporabiti?
Hvala vnaprej.
Jaz menim, da s.p. izda račun kot prej, če ni zavezanec za DDV ne obračuna nobenega davka, izdane račune knjiži, kot do sedaj, le da mu sedaj ni potrebno ‘nabirati’ stroškov, ampak se bo na koncu leta pri izdaji odločbe upoštevalo 70 % stroškov glede na prihodke. Na DURS pa sporoči spremembo ugotavljanja davčne osnove, DURS pa mu sporoči koliko akontacije mora plačevati mesečno oz. četrtletno. Zavezanci za DDV pa DDV itak obračunavajo kot do sedaj.
To je moje mnenje, nisem pa računovodja, in se veselim, da se v to debato vključi kakšen računovodja ali davčni svetovalec in nam razloži zadeve.
p.s.: malo sem računal in ugotovil da na dolgi rok ta novi sistem ni tako ugoden kot zgleda na prvi pogled. Splača se, če res nimaš nobenih stroškov, ki bi jih lahko uveljavljal in dokaj visoke prihodke. Pri nekih manjših prihodkih in vsaj nekaj stroških, pa se računica ne izide v prid novega sistema, ker izgubiš splošno davčno olajšavo, pa še davčna stopnja je dejansko višja kot sicer. Malo preračunjate še ostali in prosim, napišite svoje ugotovitve.
Kdor zasluži toliko, da ne plača nič dohodnine, ker mu olajšave pokrijejo celoten dohodek, se mu zagotovo ne splača postati normiranec, saj bi v primeru normiranih odhodkov plačal dohodnino 6% od vseh prihodkov, kar pa je več kot nič (torej več kot je plačeval do sedaj).
Tudi nekomu, ki naredi prometa za 4.000 na mesec (48.000 letno) in ima s prispevki vred 2.600 stroškov na mesec (31.200 letno), se mu ne splača biti normiranec, ker po starem plača cca. 2.800 dohodnine, po novem pa bi je plačal 2.880. Če pa uveljavlja še posebno olajšavo za 1 otroka, plača po starem cca. 2.160, pri dveh otrokih pa cca. 1.460 dohodnine. Če ima pa 3 otroke in tak promet, pa se mu ne splača biti normiranec že pri 22.000 stroškov na leto s prispevki vred.
Obdavčitev po normiranih stroških se res splača samo tistim, ki imajo visok promet in zelo malo stroškov (to so na primer dobro plačane storitvene dejavnosti), in ki ne nameravajo nabavljati kakih osnovnih sredstev, za katere bi lahko uveljavljali olajšave, pa da nimajo eno četo otrok, za katere lahko uveljavljajo posebne olajšave. Torej gre za obdavčitev v prid samskim dobro plačanim samozaposlenim v storitvenih dejavnostih, ki nikogar ne zaposlujejo.
Pri zgornjem prometu (48.000 letno) in 24.000 letnih stroškov, pa da nimaš nič otrok, pride zdaj za plačat dohodnine cca. 5.460, po novem pa bi je bilo za plačat le 2.880, kar je velika razlika.
Kaj pa če zaslužiš 12000 letno in imaš 3600€ stroškov. (a gredo obvezni prispevki tud v stroške?)
LP
Malavar
Ja, tudi obvezni prispevki gredo v stroške.
Če te prav razumem, sprašuješ za naslednje podatke:
prihodki: 12.000 letno
stroški (brez prispevkov): 3.600 letno
prispevki: 3.600 letno (predvidevam, da najnižji)
(vsi stroški skupaj: 7.200 letno)
V tem primeru bi kot normiranec plačal davka 720 eur, kot navaden s.p. pa nič.
Reka1808, smem še tu zate eno vprašanje? Kaj se splača nekomu, ki je samski, redno zaposlen z prihodki iz naslova delovnega razmerja cca 36.000 bruto letno, bi pa odprl za dopolnilne dejavnosti še s.p., kjer bi imel letnih prihodkov cca 6000 – 10.000 bruto? Prihodki bi bili za opravljene intelektualne storitve, torej brez nekih resnih materialnih stroškov.
Hvala, Niko
Tistim, ki imajo poleg redne zaposlitve še dopolnilno dejavnost, se skoraj zagotovo bolj splača biti normiranec, sploh pa, če nimajo visokih dejanskih stroškov, ker gre za storitveno dejavnost, in če imajo visoke prihodke.
Splošno olajšavo izkoristiš že pri plačah iz delovnega razmerja, tako da ti pri dopolnilni dejavnosti nič več ne koristi oziroma je ni več – je že izkoriščena. Poleg tega pa, če ne bi bil normiranec, bi se ti dohodek iz dejavnosti (prihodki – odhodki) prištel k ostalim dohodkom iz delovnega razmerja, in bi od celotnega dohodka iz dejavnosti plačal dohodnino po stopnji 41%. Kot normiranec pa plačaš dohodnino le 20% od 30% vseh prihodkov, in to je dokončna dohodnina – ni ne vračila ne doplačila.
Pozdravljeni,
berem vse to, naslavljam vprašanja na DURS – pa še vedno si nisem čisto na jasnem. Sem redno zaposlen, imam še popoldanski s.p. – nenormiranec. Iz DURS nisem dobil prepričljivega odgovora, da se po odštetju 70% normiranih stroškov in plačilu 20% davka iz dejavnosti, preostali dobiček (npr. pri 10000 Eur prihodka, normiranih stroških 7000 Eur, 20% davka od preostalih 3000 Eur= 600 Eur, končni dobiček 2400 Eur) ne bo vštel v mojo dohodnino skupaj z vsemi ostalimi prihodki. Računovodkinja mi povdarja, da je 20% davek za normirance (tudi popoldanske) vezan na dejavnost, nima pa zveze s prihodki fizične osebe in bo dobiček vštet in vključen v dohodnino skupaj z ostalimi prihodki. Torej bi se v zgornjem primeru 2400 Eur prištelo k mojemim ostalim prihodkom za obračun dohodnine.
Razumem, da je 20% davek iz dejavnosti normiranega s.p. cedularen (dokončen) ampak ali je dokončen tudi za fizično osebo, ki ima popoldanski normirani sp.
Hvala za odgovor če ga bo ponudil.
Lp
Naša računovodja trdi, da v primeru da si zaposlen plačaš normalno davek iz redne službe, iz popoldanskega (normiranega) s.p. pa pač 6% in to je to. Da se ne upoštevajo dohodki iz s.p. pri izračunu “redne” dohodnine.
Upam, da to drži, ker če ne bo sh*t 🙂
Kar vaša računovodja pravi drži, če popoldanski s.p. izračunava dobiček po dejanskih prihodkih in odhodkih. Če pa vaš popoldanski s.p. izračunava dobiček po dejanskih prihodkih in normiranih odhodkuh (normiranec) to ne drži. V tem primeru je davek iz dobička dokončen in se ne vračunava v osnovo za dohodnino.
Moja razlaga je taka:
Vsak dohodek je obdavčen z dohodnino, in sicer
– po stopnji od 16% do 50% z upoštevanjem olajšav, torej po dohodninski lestvici http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2013/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2013/ ALI (ne IN)
– po dokončni stopnji.
Po dohodninski lestvici so obdavčeni na primer: dohodek iz delovnega razmerja, dohodek iz avtorske ali podjemne pogodbe, dohodek iz redne ali dopolnilne dejavnosti (nenormiranci)…
Po dokončni stopnji 6% prihodkov je obdavčen dohodek normiranca, ki ima redno ali dopolnilno dejavnost.
Nikakor ne more iti dohodek od normiranca, ki je že obdavčen po dokončni stopnji 6%, še v dohodninsko lestvico, saj bi to pomenilo, da bi bil 2x obdavčen z istim davkom, to je z davkom od dohodka ali dohodnino.
Pri izračunu višine otroških dodatkov in ostalih socialnih transferjev pa se tudi dohodek od normiranca upošteva skupaj z ostalimi njegovimi dohodki (na primer z dohodki iz delovnega razmerja, z dohodki iz oddajanja nepremičnin v najem, s katastrskim dohodkom, z dohodkom od premoženja, raznimi fiktivnimi dohodki… itd.) . Kadar se gleda višino vseh dohodkov, se sešteje vse dohodke, ne glede na to, na kakšen način so obdavčeni. Kadar pa se obračunava davek od dohodka, se ga obračuna samo enkrat, ali po dohodninski lestvici, ali po normiranih odhodkih, ne pa po obeh načinih.
Podrobnejša pojasnila: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/brosura_odmera_dohodnine_za_leto_2013/
Samo še en primer.
Če sem normiranec in zavezanec za DDV me zanima naslednje.
Izdam račun za 1.000 eur + 220 eur ddv = 1220 eur
Kaj je sedaj osnova za plačilo 6% dohodnine? 1.000 eur ali 1220 eur.
Hvala
Osnova za plačilo 6% dohodnine so prihodki.
V zgornjem primeru je 1.220 eur terjatev do kupca, 1.000 eur je prihodek in 220 eur je obveznost za DDV. Torej je dohodnina 60 eur.
Spoštovani!
S partnerjem sva se odločila za popoldanski s.p. ter obdavčitev po normiranih stroških. Na Ajpesu sva se zmenila tako, da mesečni dohodki ne bodo presegali 400€ in da bova tako davek plačevala vsake 3 mesece (tako so rekli na Ajpesu). Zanima me, kdaj in kako morava ta davek plačati ter kam. Ali dobiva položnico iz DURS-a?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.
Ne, DURS ne pošilja položnic. Akontacijo dohodnine se plača do 10. v mesecu za pretekli mesec oziroma za pretekle 3 mesece, če jo plačijete vsake 3 mesece, plača pa se jo na TRR SI56 0110 0888 1000 030 s sklicem SI19 davčna številka zavezanca-40002, koda plačila je TAXS, naslovnik pa DURS-PDP proračun države, Šmartinska c. 55, 1000 Ljubljana.
Ne, DURS ne pošilja položnic. Akontacijo dohodnine se plača do 10. v mesecu za pretekli mesec oziroma za pretekle 3 mesece, če jo plačijete vsake 3 mesece, plača pa se jo na TRR SI56 0110 0888 1000 030 s sklicem SI19 davčna številka zavezanca-40002, koda plačila je TAXS, naslovnik pa DURS-PDP proračun države, Šmartinska c. 55, 1000 Ljubljana.[/quote]
Pozdravljeni,
jaz sem novembra 2013 odprl normiran s.p. i v letu 2013 izdal, ter dobil nakazan en račun. Do sedaj nisem plačal DURS-u še nič. Na obrazcu za registracijo s.p. imam navedeno mesečno akontacijo 18€ in trimesečni obrok pravtako 18€.
Torej zanima me, kdaj naj plačam davek za en račun izdan v letu 2013?
Potem vsake 3 mesece plačam 18€x3 z začetkom 10.4.14?
Do konca marca je potrebno na DURS poslati podatke o izdanih računih za leto 2013, zanima me na katerem obrazcu in če se da prek e-davkov?
Za odgovore se vam v naprej lepo zahvaljujem,
Lp Davor
Glede akontacije ne razumem, ali jo morate plačevati mesečno ali trimesečno. Koliko planiranega prihodka za leto 2013 ste navedli ob registraciji dejavnosti?
Če ste z dejavnostjo pričeli sredi novembra, bi morali 1. obrok mesečne akontacije plačati 10.1.2014 za december 2013, 2. obrok 10.2.2014 za januar 2014… itd. Če pa so vam določili trimesečne obroke, bo 1. obrok za plačat 10.4.2014. Do takrat pa bo že znan davčni obračun za leto 2013 (v bistvu ga poznate že zdaj), tako da takrat poračunate dohodnino. Če je do takrat ne boste nič plačali, jo 10.4.2014 plačajte za leto 2013, in sicer 6% od vseh računov, izdanih v letu 2013, ne glede na to, ali so plačani ali ne. (Če ste slučajno prejeli kakšno subvencijo, je tudi to prihodek, in sicer v sorazmernem deležu.) Tudi pozitivne obresti na poslovnem TRR-ju so prihodek – sicer običajno ne visok, ampak vseeno je to finančni prihodek, ki je pri normirancih ravno tako obdavčen kot ostali poslovni prihodki.
V letu 2014 boste plačevali akontacijo dohodnine na podlagi davčnega obračuna za leto 2013. Ne bodo vas več vprašali, koliko prihodkov načrtujete v letu 2014 (kot pri registraciji), ampak morate plačevati akontacijo dohodnine toliko, kot če bi imeli v letu 2014 enake prihodke kot v letu 2013, preračunane na letno raven.
Primer:
če ste dejavnost odprli 1.11.2013 in v dveh mesecih (do 31.12.2013) ustvarili 2.000 eur prihodkov, se smatra, da bi v enem letu ustvarili 12.000 eur prihodkov. Zato morate v letu 2014 plačati 720 eur akontacije dohodnine (6% od 12.000 eur), in sicer v 12-ih mesečnih obrokih po 60 eur. Če pa akontacija dohodnine za 2014 ne presega 400 eur, jo plačate v 4-ih trimesečnih obrokih.
Preberite si: Pravilnik o davčnem obračunu
Normiranec izpolni v Prilogi 1 dele, ki so označeni z: I., II., III.B, IV., VI. In VIII.
REKA1808, vaš odgovor je bil tudi meni v veliko pomoč.
Julija sem prvič odprla popoldanski s.p. z normiranimi stroški in v tem času izdala en račun za slabih 5000 €, akontacijo plačevala potem 5 mesecev po 70 € (mislim, da sem napovedala nekaj več prihodka). Računovodje nimam, ker s.p.-ja skoraj ne uporabljam, imam redno službo.
Mi lahko pomagate, kako je z obračunom za lansko leto? Kam moram poslati kaj in kako vem, koliko znaša moja akontacija za letos? Se da višina le-te še spremeniti oz. znižati? Vi pravite, da jo DURS izračuna sam. Je to dokončno?
Že vnaprej lepa hvala za odgovor in pomoč!
Lep pozdrav,
mene pa zanima kaj moram kot normiranec (že od začetka leta 2013) naredit da preneham bit normiranec v 2014?
Hvala
Pozdravljeni mene pa zanima sledeče:
v redni zaposlitvi pri podjetju letno zaslužim 20.000 eur neto, sedaj pa sem odprl še normirani s.p. kjer bom verjetno prejel več kot 40.000 EUR.
Zanima me ali se gleda za normiranca skupaj 50.000 eur prihodkov (redna plača + s.p.) ali lahko na normiranca sploh sprejmem več kot 30.000 eur in sem enako obdavčen?
Že v naprej hvala!
Samo prihodki iz dejavnosti ne smejo presegati 50.000 EUR.
S. 1.1.2015 pa veljajo nova pravila in sicer so sprejeli povišanje prihodkovnega praga za vstop v sistem normiranih odhodkov iz sedanjih 50.000 evrov na 100.000 EUR in dvig višine normiranih prihodkov s sedanjih 70% na 80% davčno priznanih prihodkov. A so tudi tukaj omejitve in sicer:
Citiram dopolnjen predlog zakona ZDoh-2N:
Zavezanec lahko pri ugotavljanju davčne osnove davčnega leta upošteva normirane odhodke v višini, določeni v 59. členu tega zakona, če priglasi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, in pod naslednjimi pogoji:
– če v davčnem letu pred tem davčnim letom, njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ne presegajo 50.000 eur, ali
– če v davčnem letu pred tem davčnim letom, njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ne presegajo 100.000 evrov in je bila pri zavezancu v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zavarovana vsaj ena oseba za poln delovni čas, neprekinjeno najmanj pet mesecev.
Danes sem prijavila s.p. – redni, normirani stroški.
Do konca leta naj bi zaslužila realno max 4000€ bruto – za tri mesece. To naj bi me prišlo 120€ mesečno akontacije dohodnine. Ker se mi je zdelo to preveč, je gospa na Vem točki OOZ v Lj označila, da predvidevam prihodka 3000€ bruto do konca leta (čeprav bo predvidevam več). To naj bi me stalo 90€ akontacije dohodnine mesečno. Mene je to vse skupaj presenetilo, ker kolikor berem, naj bi plačevala davka 6% od dobička – to sem tudi vprašala in mi je gospa potrdila, da to drži. Jaz sem razumela, da to pomeni, da bom poleg prispevkov kot normirani s.p. plačevala za primer 1000€ bruto 60€ na mesec davka (se pravi 220€ prisevkov + (min) 60€ davek od dobička). Gospa pa mi je rekla 900€ je davčna osnova – za 1000€ bruto, zato se bo plačevala akontacija za dohodnino 90€ na mesec.
Kaj to sedaj pomeni? Ali se zgodi, da bom morala plačati še kaj več, če bom imela višji dobiček od 3000€ letno, kot smo ga sedaj napovedali za 2014? Vprašala sem jo ali lahko dobim tudi kaj nazaj pa je rekla, da davčna ne daje nič nazaj ter da se mi bo to štelo v dobro za leto 2015. Mi lahko o tem kdo pove kaj več, prosim?
Ali sem naredila napako, ker sem se odločila za normiran s.p.? Drugače nisem redno zaposlena nikjer drugje, s.p. je redni – za polni delovni čas, odprt prvič (se pravi z olajšavo na prispevke za 1. leto), nimam otrok, dejavnost je storitvena, kar pomeni da vsak strošek, ki bi ga že lahko imela, bi ga morala nekako prikazati. Zdelo se mi je, da bi zelo težko (ali vsa zaenkrat tega še ne bi znala) znižala svojo davčno osnovo na nič s prikazom recimo 12000€ letnih stroškov, da bi se potem izognila davku, če ne bi bila normiran s.p.
Zmedlo me je tistih 90€ za akontacijo na mesec in se najlepše zahvaljujem za več pojasnil o tem. Tudi drugi komentarji in nasveti dobrodošli. Hvala!
Pri normirancih je dobiček 30% od prihodkov, in od tega dobička se plača 20% davka. Skrajšano: davek je 20% od 30% prihodkov, to pa je 6% od prihodkov. Velja za leto 2014.
Ker ste dejavnost odprli 10.10.2014 in prijavili 4.000 eur prihodkov do konca leta, se to šteje, da boste v obdobju dveh mesecev (ne treh! – ker ste odprli po 1.10., se oktober ne šteje) imeli 4.000 eur prihodkov. To pomeni, da so predvideni mesečni prihodki 2.000 eur, od tega pa se plača 6% davka, torej 120 eur mesečno.
Ker vam je potem gospa na e-vem točki označila, da bodo prihodki 3.000 eur, to pomeni 1.500 eur mesečno, zato je program izračunal mesečno akontacijo davka 90 eur (6% od 1.500 eur).
Če bo vaš dejanski promet 1.333 eur na mesec (kot ste napisali: 4.000 eur za 3 mesece), se vam najbrž res ne splača biti normiranka. Pri obdavčitvi po dejanskih stroških in prihodkih bi se vam od tega prometa odbili stroški (prehrana cca. 125 eur, prevoz na delo, stroški službenih poti, prispevki 220 eur, pisarniški material, amortizacija osnovnih sredstev…) ter splošna olajšava 275 eur, tako da bi bila vaša davčna osnova precej nižja ali celo nič. Od te davčne osnove pa bi plačali 16% davka.
Preplačano akontacijo se seveda dobi nazaj, razen če ste FURS-u kaj dolžni. Če ste dolžni, potem tisto vračilo pobotajo z vašimi dolgovi. A v vsakem primeru gre za vračilo preveč plačane akontacije davka.
Pozdravljeni,
15.novembra 2014 sem odprla popoldanski sp,kot normiranec.Prijavila sem 500 eur dohodka,tako da so mi izračunali 30 eur davka. Zanima me do kdaj ga moram plačati,na dursu mi je gospa rekla da to plačam šele aprila 2015.
zanima me tudi ali moram ostale prispevke(ZZ,PIZ,…) plačati do 10. v mesecu,samo prek položnice in ne rabim tega javljati na durs preko e davkov?
potem pa še najlepše prosim ali moram za ta dva meseca 2014 oddajat bilanco//izdane fakture? to pa zagotovo preko e davkov, sprašujem, ker ne vem ali potem sploh rabim poštarco oz.potrdilo za podpisovanje?
hvala
Forum je zaprt za komentiranje.