Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Noseča – bolniška

Noseča – bolniška

Kot izgleda, bom morala preležati do konca nosečnosti, kar pomeni še kar nekaj mesecev.

Zanima me, kako je z izračunom BOLNIŠKE – ali se vzame osnova zadnjih 12 plač ali (nekje sem slišala) dohodninska osnova za prejšno leto – se pravi plače od 1.1.2011-31.12.2011.

Zanima me zato, ker smo bili v letu 2011 kar precej na -30% in -20% s plačo.

Hvala za odgovore že vnaprej.

Bolniška do 30 delovnih dni je po Panožni kolektivni pogodbi; torej je % odvisen od PKP in prav tako osnova – običajno povprečje zadnjih treh mesecev.

Od 30 delovnih dni naprej pa je bolniška zaradi bolezni (tudi težave v nosečnosti) 90% plače leta pred nastopom bolniške; poglej dohodnino 2011 in po teh zneskih boš dobila obračunano nadomestilo plače.

Hvala!

Še jaz bi se pridružila k tej temi, če smem.
In sicer, zaposlena sem v zdravstvu, kjer še nimamo odpravljenih plačnih nesorazmerij. Zanima me, ali se pri izračunu porodniške upošteva plača, ki bi jo morala dobiti, ali to, ki jo dejansko dobim, ko mi odštejejo xx evrov za odpravo plačnih nesorazmerij?

ti plačuješ nakupe v trgovini z dejansko plačo ali namišljeno?

prispevke ti obračunajo od dejanske, ali od neke fiktivne?

No, vprašanje ni tako butasto, kot se morda komu zdi na prvi pogled. Poznam gospo, ki dela v eni čudni firmi, in ji obračunavajo plačo, ki bi ji jo morali izplačati, izplačujejo ji pa manj od tega zneska (na plačilni listi je prikazano več, kot pa dobi na račun na banko). Zdaj je dobila dohodninsko odločbo za 2011 in jo je skoraj kap, ko je videla, koliko bo morala doplačati dohodnine. Šla je spraševat njihovo računovodkinjo in šele potem se ji je razjasnilo, da ona bo morala dohodnino plačati od obračunane plače, ne samo od izplačane, ki je manjša. Si pa na žalost te svinjarije delodajalca ne upa prijaviti, ker ima samo še par mesecev do pogojev za v penzijo in se boji, da jo bi pred tem vrgli na cesto. Žalostno, kako pokvarjeni so postali eni delodajalci.

Tako da ja, nekateri obračunavajo prispevke tudi od neke fiktivne plače, ne od dejanske.

Prispevki, dohodnina …. se obračunajo od na plačilni listi prikazane bruto plače za izplačilo, taka je poročana tudi na DURS.

Neodpravljena sorazmerja pa so nekaj drugega kot pa obračunana bruto plača za izplačilo.

ti plačuješ nakupe v trgovini z dejansko plačo ali namišljeno?

prispevke ti obračunajo od dejanske, ali od neke fiktivne?[/quote]

Sicer se niti malo ne spoznam ampak jaz v trgovino nisem mogla, ker mi plač niso izplačevali, porodniško sem pa dobila kot, da bi mi jo. Porodniška se izračuna glede na obračun plače in ne glede na prejeto plačo. Kako je v zdravstvu pa žal ne vem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close