nosečnost in porodniška
Trenutno sem v začetku 12. tedna nosečnosti, pogodba za določen čas mi poteče 15.8.2005, rok poroda pa imam 9.11.2005. V službi bom povedala šefu po 5.5.2005. Zanima me kaj se lahko zgodi,če mi ne podaljša pogodbe, oz. koliko manjša je potem porodniška? Trenutno sem začasno na delovnem mestu, kjer čakam da gre ena ženska iz drugega oddelka drugo leto nekje po sredini leta v pokoj in da jo jaz zamenjam. Planirajo me za tisto delovno mesto. Mogoče bi se dalo dogovoriti, da nastopim prej z delom in grem prej nazaj delat. Partner je prijavljen na borzi dela in dela občasna dela…torej on ne more imeti preostali del porodniško?!
Vmesni čas boste lahko prijavljeni na zavodu kot brezposelni in osnova za kasnejše starševsko nadomestilo bo seveda ustrezno nižja. Osnova za starševsko nadomestilo je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust; če pa so vmes manjkajoči meseci, se za ta čas obračuna 55% minimalne plače, kar res ni veliko (trenutno 64.625 SIT).
Poskusite se dogovoriti za novo pogodbo vsaj do nastopa porodniškega dopusta. Porodniški dopust pa lahko koristi samo mama (razen v določenih izjemnih primerih).
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.