Nosečnost in zaposlitev
Pred časom sem na forumu sociala zastavila naslednja vprašanja, vendar odgovora nisem dobila. Ker sem danes opazila vaš forum, se obračam na vas, v upanju na odgovor.
Stara sem 22 let. Prejšnji mesec sem dobila službo, najprej za 1 mesec in mi poteče 14.10.2004. Sedaj sem zanosila, noseča sem 10 tednov, prej tega še nisem vedela. Zanima me, kako sedaj naprej. Če mi delodajalec pogodbo podaljša še za nekaj mesecev ali mi potem pripada porodniška, trmin imam 4.5.2005 ali sem upravičena le do starševskega dodatka??? Sedaj bom imela komaj 1 mesec delovne dobe in prej pripravništvo, vendar je bila vmes prekinitev. V službi še nisem povedala ničesar v zvezi z nosečnostjo, vendar dolgo ne bom morala molčati. Prosim vas za nasvet, kaj in kako, kam naj se obrnem, če ostanem brez službe???
Hvala za odgovore in lep pozdrav!!!
Mischa
P.S. V tem času so mi pogodbo podaljšali za 1 mesec, do 14.11 in sedaj je v službi že znano, da sem noseča. Zanima me predvsem, kaj se bo sedaj zgodilo, ali me lahko odpustijo in kakšne imam sploh pravice po porodu.
Hvala še enkrat!!
Pogodbo o zaposlitvi imate sklenjeno za določen čas, tako da vam bo z določenim datumom prenehala, razen če bosta z vašim delodajalcem sklenila naslednjo. Pravico d osatrševskega dopusta boste imeli, če boste imeli status zavarovanke – se pravi če boste v delovnem razmerju ali če boste kot brezposelna oseba prejemali nadomestilo oz. denarno pomoč na zavodu.
Najbolje bi bilo torej, da bi se z delodajalcem dogovorili, da vam ponudi vsaj pogodbo za določen čas do nastopa porodniške.
Lep pozdrav,
Katarina
Najlepša hvala za odgovor, katerega sem včeraj spregledala. Kot sem omenila sem zaposlena za polni delovni čas, 40 ur ne teden in sem tudi normalno zavarovana. Zanimalo me je predvsem to, ali bom zaradi tega upravičena le do starševskega dodatka ali do porodniške, po prenehanju delovnega razmerja. Kdaj je nosečnica sploh upravičena do porodniške, kot vem pa je razlika med le to in starševskim dodatkom.
Hvala še enkrat in se opravičujem, da sem spregledala odgovor.
Mischa
Pogoje za upravičenost do starševskega nadomestila sem vam že napisala, do starševskega dodatka pa so upravičeni tisti starši, ki po rojstvu otroka niso upravičeni do starševskega nadomestila.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.