Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nosečnost – kdaj povedati delodajalcu?

Nosečnost – kdaj povedati delodajalcu?

Zanima me, ali obstaja zakon ali predpis, ki določa, kdaj moram delodajalca obvestiti o tem? Takoj, ko izvem, v roku treh mesecev, kdaj? Prosim za resne odgovore in vaše izkušnje.

mislim, da ga moraš obvestit en mesec pred predvidenim nastopom porodniške

mislim,da moraš po zakonu delodajalca obvestiti o nosečnosti 60 dni pred porodom. Jaz sem sicer povedala že v 5 tednu zaradi bolniške.

boljše je da mu poveš takoj po preteku kriznega obdobja ( 3mesece)…kaj če bi morala nenadno na bolniško…

je pa dobro vedet, da imaš v času nosečnosti določene pravice, ki jih lahko uveljavljaš, če delodajalec ve zanje.
recimo ta, da te v času nosečnosti ne sme odpustiti.

Če pa se ti prej izteče pogodba za DČ, pa lahko letiš; oz., ti je ni dolžan podaljšati, ker si noseča!
lp,

Pogodba za določen čas pa nima nobene veze z nosečnostjo. Ko ti poteče, delodajalec ni dolžan skleniti nove oz. je podaljšati le zato ker si noseča.

Jaz sem telefonirala 12 teden. Tako se mi zdi najbolj pošteno.

Dejansko ga pa lahko obvestiš tudi kasneje, vendar potem upoštevaj možnost, da bo za nosečnost sam zvedel in bil jezen ker ga nisi osebno obvestila.

Na srečo imam pogodbo za nedoločen čas. Trenutno se pri nas dogajajo grde reči, zato resno premišljujem, da odidem ali pa bom prej mama kot sem sicer načrtovala. V obeh primerih pa prav pretirano uvidevna ne bi bila, le toliko, kot je nujno (zakonsko) potrebno. Mogoče se tole sliši zmedeno ali maščevalno in mogoče celo je, ampak trenutno sem prilično razburjena in pač gledam nase…

Pa ubistvu je tako, da ti kot nosečnici morajo omogočiti obisk G tudi med delavnim časom, ne da bi morala zato koristiti ure ali bolniško. Nekaterim na besedo verjamejo, nekatere potrdijo pri G da so bile tam.

Pa če si noseča te mora prestaviti na ustrezno delavno mesto, če opravljaš kakšno nevarno delo… oz dviguješ kaj, si v stiku z rendgenom… kemikalijami…. karkoli takega.

Nosečnica ne sme opravljati nadur, nočnega dela…. take stvari

Zakon je eno izvajanje gornjih stvari pa seveda drugo.

Če je situacija čudna pač poveš ko se ti že vidi pa je.

Marija Ana, po katerem zakonu pa velja, da ti morajo omogočiti obisk ginekologa brez da daš svoje ure ali bolniško? Tega še nisem slišala.
Hvalaza odgovor!
Alja

To ni urejeno v zakonu, ampak v Pravilniku o varovanju zdravja pri delu nosečih delavk, delavk, ki so pred kratkim rodile in doječih delavk. Gre za 7. člen pravilnika, ki pravi, da ti pravica do pregledov med delovnim časom pripada, če ga ni mogoče opraviti izven rednega delovnega časa.

New Report

Close