Nosečnost med 45. in 49. letom
Po podatkih statistike, je bilo v letu 2016:
dovoljenih splavov pri starosti 45 + —-34; spontanih pa 27
pri starosti 40-44 …. 354 dovoljenih splavov; spontanih pa 259
pri starosti 35-39….820 dovoljenih splavov; spontanih pa 594
pri starosti 30-34…948 dovoljenih splavov; spontanih pa 813
pri starosti 25-29…757 dovoljenih splavov; spontanih pa 624
pri starosti 20-24… 554 dovoljenih splavov; spontanih pa 226
pri starosti 19 ali manj pa 219 dovoljenih splavov; spontanih pa 29
Tako ne vidim ravno najvišje številke pri starih 45 ali več.
Pri spontanih splavih so vključene tudi druge patološke nosečnosti, razen izvenmaternične ne.
V letu 2017 je rodilo 33 mam, ki so bile stare 45 ali več.
670 v starosti 40.44
3375 v starosti 35-39
7154 v starosti 30-34
6365 v starosti 25-29
2072 v starosti 20-24 in
v starosti pod 20 let 179 mam.
11 mam starih 45 in več je bilo iz Osrednjeslovenske regije.
5 iz Gorenjske in 5 iz Podravske.
3 iz Goriške in 3 iz Savinjske.
2 iz Koroške in 2 iz Obalno-kraške.
1 iz Pomurske, 1 iz Posavke. V ostalih treh regijah ni rodila nobena v starosti 45 ali več let.
statistika, 11.12.2022 ob 23:21
Po podatkih statistike, je bilo v letu 2016:
dovoljenih splavov pri starosti 45 + —-34; spontanih pa 27
pri starosti 40-44 …. 354 dovoljenih splavov; spontanih pa 259
pri starosti 35-39….820 dovoljenih splavov; spontanih pa 594
pri starosti 30-34…948 dovoljenih splavov; spontanih pa 813
pri starosti 25-29…757 dovoljenih splavov; spontanih pa 624
pri starosti 20-24… 554 dovoljenih splavov; spontanih pa 226
pri starosti 19 ali manj pa 219 dovoljenih splavov; spontanih pa 29
Tako ne vidim ravno najvišje številke pri starih 45 ali več.
Pri spontanih splavih so vključene tudi druge patološke nosečnosti, razen izvenmaternične ne.
to so številke- bi se moralo odstotek izračunati,da bi se videlo kje jih je večji delež… ker je realno,da je cifra kot taka sama v višji starosti manjša, ker je tudi skupno število nosečnosti v taki starosti nižje kot recimo od 30-35 – zato bi bilo potrebno izračunat odstotek kolikšen je delež spontanih splavov od vseh nosečnosti v posameznih skupinah – potem bi se pa lahko kaj več povedalo ali je delež višji ali ne.
anoni978, 12.12.2022 ob 00:18
to so številke- bi se moralo odstotek izračunati,da bi se videlo kje jih je večji delež… ker je realno,da je cifra kot taka sama v višji starosti manjša, ker je tudi skupno število nosečnosti v taki starosti nižje kot recimo od 30-35 – zato bi bilo potrebno izračunat odstotek kolikšen je delež spontanih splavov od vseh nosečnosti v posameznih skupinah – potem bi se pa lahko kaj več povedalo ali je delež višji ali ne.
Tudi ti podatki so dosegljivi.
Hotwla sem napisati, da so po 45 res majhne možnosti. In vsako leto + se zelo pozna.
Vprašanje je tudi, koliko od teh 33 jih je rodilo z medicinsko pomočjo, ki so jo dobile v tujini.
Torej naravna donositev pri 46, 47, 48, 49…ojej. Ne sanjajte!
atikin, 11.12.2022 ob 16:42
Tako je224, 11.12.2022 ob 13:46
Jahnoooo, 11.12.2022 ob 09:13
se zgodi, 11.12.2022 ob 08:28
Jaz sem nenačrtovano zanosila pri 45ih, rodila pri skoraj 46. Ne nisva uporabljala zaščite. Po 20ih letih truda je bil to čudež, za katerega sem vsak dan hvaležna.
To je pa res čudež! Jaz sem 1. rodila pri 38, po 5 IVF. Sva bila 100% da sva neplodna. Pri 41 pa presenečenje in rodil se je zdrav otrok.
Pri 41ih so mož
Nosti seveda še. Po IVF je to verjetno res presenečenje. Ampak še zmeraj se naravna nosečnost pri 41 nikakor ne more primerjati z nosečnostjo po 45. Ker slednje je pa res čudež. In še večji, da se plod obdrži.
Zakaj čudež? Če ima ženska redno menstruacijo tudi pri 47ih, 48ih, ima še dovolj jajčec in komot ahko zanosi, če ni zaščitena.
Moja stara mama ( mama očeta) jih je imela 9, zadnjega pri 49ih. Umrla pri 89ih letih. Mladostnega izgleda.
Je pa tudi odvisno, kdaj ženska dobi menzes in kakšno genetiko podeduje. Osebno prvi menzes šele pri polnih 16ih letih. In imam tudi pri 45ih+ menzes reden, na dan – ko švicarska ura. Nimam niti nobenih znakov mene, nič. Tudi staranje lepo, sploh me zob časa ne najeda, niti ne obremenjuje.
Komot verjamem, da bi lahko zanosila še v prvo pri svojih letih. Tudi ko smo načrtno delali potomce v času pred 30im, so se v prvo prijeli.
Jasno, da nisem nora, da bi sedaj zanosila. To bi bil svojevrsten egoizem in kruto do takega potomca v današnjih časih. Ker te pri 60ih, ko je on še mladoleten lahko ni več, ali pa si opešan. OK, v času naših babic in prababic, ko so bile doma gospodinje in je bila njihova naloga rojevanje čimveč in skrb za dom, kmetijo, so rojevale tudi še pri 45ih – žal veliko takihg otrok je tudi bilo žrtev vojne, tudi od moje prababice – štirje so padli v 2SS, moj oče edini preživeli moški – so reve rojevale “kanonfutr”…. – ne pa dandanes, ko so popolnoma drugi časi.
Bi zanosila ja malo morgen, poglejte si statistiko pred 30 letom in 49 letom
Se spomnim, da je Špela Kleinlercher pisala, da jo je imela mati pri 45 letu…..
Ne vem pa, če ima še kakšnega starejšega sorojenca….
Po drugi strani pa – Miša Molk npr. se je drajsala z moškimi in zanosila kot najstnica. Posledica: hči z Down sindromo, ki jo skriva.
Klakočarjeva tud iskriva.
Enako dr. Robert Golob z Nemčevo …..hči z Down sindromom je že polnoletna…..
Ker izhajam iz elektrotehnike – dr. Milan Vidmar, prof. tistih prof., ki so učili Goloba, je imel hčer z Down sindromom, pa se je ni sramoval…..ima pa NAJVEČJE zasluge za ustanovitev Univerze v Ljubljani. Med vojno je bil celo njen rektor. Žal je bil zaradi brata Josipa velik častilec Tita.
Dobro je viden tudi na Protikomunističnem zborovanju v Ljubljani l. 1944. Sedi blizu škofa Rožmana, dr. Vladimirja Kanteta, Erwina Rösenerja, nemškega konzula, Leon Rupnik in njegov zet Stanko Kociper pa sta imela lep govor.
Vesel oče, 12.12.2022 ob 03:15
Se spomnim, da je Špela Kleinlercher pisala, da jo je imela mati pri 45 letu…..
Ne vem pa, če ima še kakšnega starejšega sorojenca….
Po drugi strani pa – Miša Molk npr. se je drajsala z moškimi in zanosila kot najstnica. Posledica: hči z Down sindromo, ki jo skriva.
Klakočarjeva tud iskriva.
Enako dr. Robert Golob z Nemčevo …..hči z Down sindromom je že polnoletna…..
Ker izhajam iz elektrotehnike – dr. Milan Vidmar, prof. tistih prof., ki so učili Goloba, je imel hčer z Down sindromom, pa se je ni sramoval…..ima pa NAJVEČJE zasluge za ustanovitev Univerze v Ljubljani. Med vojno je bil celo njen rektor. Žal je bil zaradi brata Josipa velik častilec Tita.
Dobro je viden tudi na Protikomunističnem zborovanju v Ljubljani l. 1944. Sedi blizu škofa Rožmana, dr. Vladimirja Kanteta, Erwina Rösenerja, nemškega konzula, Leon Rupnik in njegov zet Stanko Kociper pa sta imela lep govor.
Koga to briga, psiho? Nehaj že vlačit komuniste po vseh temah, odpri si svojo in onaniraj tam. Hujši si od svojega plešastega idola.
Jahnoooo, 12.12.2022 ob 09:48
Dokler ne poskusiš ne veš. Če ne veš se ne moreš hvalit.
Moja prababica je rodila pri 49ih, zanosila naravno, umrla pri 89ih, vitalna, možgansko bistra. Imela tudi dvojčka med 9imi otroki. Tudi jaz dvojčka, po naravni poti. Sem po njej podcedovala genetiko. Tako da… Zastonj se trudiš
atikin, 12.12.2022 ob 10:05
Moja prababica je rodila pri 49ih, zanosila naravno, umrla pri 89ih, vitalna, možgansko bistra. Imela tudi dvojčka med 9imi otroki. Tudi jaz dvojčka, po naravni poti. Sem po njej podcedovala genetiko. Tako da… Zastonj se trudiš
pardon babica, ne prababica – od očeta mama. Pa oj oče tudi doživel 90 let.
ko sem dopolnila, 10.12.2022 ob 20:27
Vedno sva z možem pazila. Oz.3-krat nisva in imava 3 otroke. Dejansko.
Ob dopolnjenem 46.letu sva se odločila, da možnosti za zanositev dejansko ni.
Super je občutek biti tako sproščen po 26-ih letih!
Ne verjamem, da bi lahko zanosila. Nekkao čutim, d ani možno.
Če pa slučajno..ja potem pa ne bi bila ravno mlada mamica.
Ampak praktično ni možnosti.
Na tvojem mestu se ne bi tako zanašala. Jaz sem ravno tako trikrat zanosila v prvo, kot sem načrtovala. In ne bi se zanašala, da se mi to ne bi moglo zgoditi pri 46, če je menza še redna. Poznam dve taki, mame in otroka sta ok. Če se želiš popolnoma sprostiti, preprosto pojdi na sterilizacijo (eno noč pač prespiš v bolnici, vsaj tako je bilo) in se ti ne bo treba več trest.
Pa komu je v interesu non stop odpirat variacije na isto temo? moderatorjem, ker so zaznali, da je veliko odziva na takšno butasto temo?
milijon tem o ženskah, ki rojevajo po 40. kot da to ni že dolgo realnost. Pa potem vse tiste, ki ste pri teh letih že babice in se usajate na tiste, ki rojevajo. Kar nekaj. Na k. mi gre že vse skupaj.
Pa kaj vam sploh mar za druge? Vsaka mati, pa naj rodi pri 45 ali 25, mora sama skrbet za svojega otroka, ne prosi vas.
Brigajte se zase, drugim pa pustite, da živijo kot njim paše in naj imajo otroke takrat ko jim paše ali ko jim jih uspe narediti. Načrtovano ali ne.
spraševat, če je kateri to uspelo, je pa butasto. Ljudje smo različni, tudi glede plodnosti in vsega. Ni formule, ki bi 100% veljala za vse.
Če je ženska zanosila pri 47, je pač bila plodna. Če katera ne more že pri 30, pač ima probleme s plodnostjo. in kaj ima to veze z drugimi?
zlajnano, 12.12.2022 ob 11:58
Pa komu je v interesu non stop odpirat variacije na isto temo? moderatorjem, ker so zaznali, da je veliko odziva na takšno butasto temo?
milijon tem o ženskah, ki rojevajo po 40. kot da to ni že dolgo realnost. Pa potem vse tiste, ki ste pri teh letih že babice in se usajate na tiste, ki rojevajo. Kar nekaj. Na k. mi gre že vse skupaj.
Pa kaj vam sploh mar za druge? Vsaka mati, pa naj rodi pri 45 ali 25, mora sama skrbet za svojega otroka, ne prosi vas.
Brigajte se zase, drugim pa pustite, da živijo kot njim paše in naj imajo otroke takrat ko jim paše ali ko jim jih uspe narediti. Načrtovano ali ne.
spraševat, če je kateri to uspelo, je pa butasto. Ljudje smo različni, tudi glede plodnosti in vsega. Ni formule, ki bi 100% veljala za vse.
Če je ženska zanosila pri 47, je pač bila plodna. Če katera ne more že pri 30, pač ima probleme s plodnostjo. in kaj ima to veze z drugimi?
pa halo- samo pogovarjamo se na nekem javnem forumu no – če ti ni všeč, preskoči temo. :). In ne, nisem “moderator”.
Jih poznam kar nekaj, ki so zanosile po 45. letu. Dve sta naredili splav, ker sta se že prej odločili, da bosta imeli samo 2 otroka. Ena v bistvu bolj zato, ker je zanosila s poročenim moškim in ni želela drame v življenju. Ostale so normalno donosile in rodile. Imajo otroke različnih starosti, niso ista generacija. To ni nič takšnega. Se pa ženske, ki imajo že prej otroke, večinoma pri teh letih ne odločajo za otroke in večina jih še vedno uporablja neko vrsto kontracepcije. Ponavadi to niso tabletke, ampak kaj bolj trajnega. Tiste, ki prit eh letih sploh več ne seksajo, so pa itak na varni strani. In ni jih malo. Mogoče se ravno tem zdi najbolj nemogoče imeti pri teh letih otroka.
jih je kar nekaj, 08.05.2023 ob 19:25
Jih poznam kar nekaj, ki so zanosile po 45. letu. Dve sta naredili splav, ker sta se že prej odločili, da bosta imeli samo 2 otroka. Ena v bistvu bolj zato, ker je zanosila s poročenim moškim in ni želela drame v življenju. Ostale so normalno donosile in rodile. Imajo otroke različnih starosti, niso ista generacija. To ni nič takšnega. Se pa ženske, ki imajo že prej otroke, večinoma pri teh letih ne odločajo za otroke in večina jih še vedno uporablja neko vrsto kontracepcije. Ponavadi to niso tabletke, ampak kaj bolj trajnega. Tiste, ki prit eh letih sploh več ne seksajo, so pa itak na varni strani. In ni jih malo. Mogoče se ravno tem zdi najbolj nemogoče imeti pri teh letih otroka.
Zanosijo pač tiste, ki ne uporabljajo zaščite, ali pa še niso v predmenopavzi in imajo dokaj redno menstruacijo.