Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nosečnost, odpust, pogodba za nedoločen čas

Nosečnost, odpust, pogodba za nedoločen čas

Pozdravljeni!

Sprašujem za prijateljico: Po 3 mesecih poskusne dobe (zaposlitev za nedoločen čas) jo je delodajalec odpustil. Takrat je bila noseča, vendar je ni odpustil zaradi nosečnosti, ker tega še ni vedel. Potrdilo o nosečnosti mu je dostavila v zakonsko določenem roku po odpustu.

Sedaj je že rodila in je na porodniškem dopustu, jo pa zanima, kaj bo z njeno zaposlitvijo, ko se vrne? Ali začne spet teči ponovna poskusna doba ali se smatra, da je poskusno dobo “opravila”, čeprav je v bistvu ni, ker jo je odpustil? Ta odpoved torej ne velja več in ona normalno nadaljuje z delom za nedoločen čas?

Hvala za odgovore!

1 če je prijateljica zaposlena za ndč, to pomeni, da ji pripada vse kar ji pripada kot zaposleni za ndč torej celotenletni dopust in regres. Dopust mora porabiti v zakonsko določenem obdobju oz. če zaradi opravičljivih razlogov kot je porodnisška oz. dovgotrajna bolniška se ta dopust prenese do naslednjega koledarskega leta.
2. ni i ravno jasno pišeš da jo je delodajalec odpustil konec poskusne dobe, torej če jo je odpustil je bila tako ali tako brez službe in se nima kam vrniti
3. če je uspela preprečiti da so jo odpustili se šteje poskusna doba za opravljeno saj je delala 3 mesece so jo poskusili odpusiti ni šlo ker je izpodbijala jeje ostala pri njih torej je za delodajalca delala še naprej zakaj še enkrat poskusna doba?

Seveda je uspela preprečiti, da so jo odpustili, saj nosečnice ne more nihče odpustiti, razen če bi z inšpektorjem prišli, pa še to težko.

Bolj jo zanima, kaj bo sedaj po vrnitvi. Delodajalec očitno z njo ni bil zadovoljen in je po poskusni dobi ni več želel. Če prav razumem, ona po porodniški normalno dela naprej in je praktično nedotakljiva, čeprav je delodajalec noče oz. bi se moral krepko potruditi, da jo lahko odpusti.

No, nedotakljiva ni … Še vedno jo lahko odpusti, če se izkaže za nesposobno … Pa tudi ne razumem, kaj se sili v službo, kjer je nočejo …

Ce se navezem na to temo. Zanima me zgolj informativno, za nazaj ita ne morem nic popravit.
Lansko leto sem v eni firmi dobila pogodbo za dč – 3 mesece. Med tem zanosila in kmalu povedala, da so me dali na drugo delovno mesto. Po preteku treh mesecev mi niso podaljsali pogodbe, sem sla v pisarno nekaj podpisat, trenutno ne vem kaj pise na papirju, lahko pa pogledam jutri. Ce jaz tega papirja nebi podpisala bi mi morali podaljsat pogodbo ker sem bila pac noseca ali je to samo pri pogodbah za ndč da te ne smejo odpustit zaradi nosecnosti? Upam da sem jasno napisala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close