nošenje igrač v vrtec
Ali je to zadnje čase splošna moda ali je odvisno od vrtca? Od sodelavke hčerka prihaja vsak dan domov z nemogočimi željami po igračah, ki jih videva pri drugih otrocih. Gre za privat vrtec, kjer je večina staršev kar premožnih in otroci vsako svojo pridobitev prinesejo pokazat v vrtec.
A je po vseh vrtcih tako?
Lp
Pri nas je petek igralni dan. Takrat vsak otrok lahko prinese igračo od doma. Odgovornost za igračo je na strani staršev, tako da dražjih niti ne dajemo. Kaj nosijo drugi pa ne vem, na malega očitno ni nobena stvar naredila prevelikega vtisa.
Jaz sem postavila vprašanje: ali imajo vaši otroci ……….. tam si poglej, sprašujem pa ravno zaradi tega, ker tudi v našem vrtcu otroci prinašajo svoje igrače od ………do in tam ona vidi in potem so očke …………….
Pa ne, da ne bi imela dovolj igrač. Za moje pojme jih ima še preveč. Pa kar naprej pospravljam, …..
Ko se jaz spomnim, kaj sem imela jaz, ima moja igrač za 10 let.
Prva zvezdolinka igračke skorajda ni nesla v vrtec. Jih tudi pustili niso oz. so jih morali pustiti v garderobi, če so jih že prinesli. V vrtcu se nikoli ni počutila kaj posebej domače, tudi vzgojiteljica je bila precej hladna (mlajša, sama brez otrok – ne navajam tega kot vzroka, le kot olajševalno okoliščino).
Druga, ki ima zdaj 4 leta, pa skoraj vsak dan vzame s seboj kakšno ‘ninico’. Vsakič drugo. Očitno potrebuje nekaj domačega s seboj v vrtec, zato ji tega ne prepovedujemo. Včasih vzame plišasto žirafo, včasih zebro, včasih CD s pravljico, ki jo potem poslušajo (tega so zelo veseli) ali pa knjigico. Kakor kdaj… vzgojiteljica je druga (malce starejša, z že odraslimi otroci), kot bi bila njihova druga mama in ima popolnoma drug pristop. To spodbuja in zagovarja. Otrok ima igračko ves čas pri sebi, če želi. Ko nanjo pozabi, jo pospravijo v predalček, kjer jo lahko vzame, ko se spet spomni nanjo ali ko gre spat, če želi.
Tudi pri nas ravno zaradi vpliva oz. tekmovanja vrstnic ”težimo” za Baby Borna… no, zadnje par mesecev je tega zamenjala Baby Annabell… grrr, kar pike dobim hehe.
Vsi se bodo vrteli okrog otroka, če bo prinesel ne nujno drago igračo, ampak tako zanimivo, z velik deli, slikicami…
Naš 2,5 letnik je nesel v vrtec puzzle, ki so čisto poceni, do 2.500 sit jih dobiš celo goro različnih. Ker je veliko delčkov in lahko sestavljajo skupaj – že napol družabna igra – so vsi kakor čebelice okrog meda 🙂
Pri tem pa se lahko še učijo. Mi imamo take od Kocke d.o.o., kjer lahko spozna otrok različne živali, pa prve črke, ali pa kar že abecedo… Vse je v slovenščini, kar je bolj redkost ob poplavi uvoženih igrač…
Dobiš jih v Sparu, če ne pa mi pošlji mail.
LP,
Klara
enako kot pri majav, petek je igralni dan, ko si pridejo “pokazat” igrače v vrtec, si jih malo posodijo itd.
Dražjih igrač itak ne dajemo, ker se nemalokrat kaj polomi ali izgubi.
Po mojem mnenju se tako otroci učijo skrbeti za svojo lastnino – da pazijo, da pospravijo igračo v svojo vrečko, da jo potem nesejo domov itd.
tudi pri nas je v petek igralni dan in otrok si lahko prinese tisto zraven, kar želi.
Naš bo star skoraj 5 let, pa si velikokrat vzame poleg eno navadno plastično kladivo. Toliko pač, ker imajo vsi nekaj poleg…
Na našega nobene igrače od sovrtičkarjev ne naredijo večjega vtisa, kot pa reklame med Živ-žav-om.
po mojem je to odvisno od otroka.
Pri nas je ob petkih igralni dan in samo takrat lahko prinesejo igrače. Med tednom lahko prinesejo samo knjigice, ki jih potem preberejo pred počitkom. Pa še to ne vedno.
Vse punčke iz skupine prinesejo svoje Baby borne, pomočnica je vsem celo spletla copatke zanje :-)) Pogosto potem hči pove, kaj ima katera punčka še za Baby borna in da bi ona tudi to imela, ampak ta želja traja samo tisti dan, potem pa na to pozabi…