note po številkah
VREMENSKA POROČILA (Slovenska ljudska)
Ta vremenska poročila
nič kaj niso uganila,
kakšno vreme jutri bo
al bo lepo al grdo.
Žabe kvakajo veselo,
jutri bo pa sonce grelo,
če pa kvakajo grdo,
kot iz škafa lilo bo.
Če bo jutri sonce grelo,
v gore pojdemo veselo,
če pa jutri lilo bo
pojdemo nazaj domov.
To je za tiste,ki gredo na vzgojiteljsko, pa nimajo glasbenega predznanja – torej osnov glasbe, poznavanja notnega zapisa, torej se “Po sili” razmer naučijom melodije zaigrat na tak način.
Ker jim je težje prepoznavat imena not in se naučit prstnih redov na klaviaturah naprimer.
In jim številke predstavljajo imena “not”. namesto solmizacijskih zlogov do-re-mi-fa-so-la-ti(si)-do oziroma c-d-e-f-g-a-h-c. V C duru seveda.
Kar jejasno še bolj zakomplicirano :). Ampak eni nima afinitete do učenja not kasneje, v zrelejših letih.
Tako nekako delajo tudi samouki.
To je za tiste,ki gredo na vzgojiteljsko, pa nimajo glasbenega predznanja – torej osnov glasbe, poznavanja notnega zapisa, torej se “Po sili” razmer naučijom melodije zaigrat na tak način.
Ker jim je težje prepoznavat imena not in se naučit prstnih redov na klaviaturah naprimer.
In jim številke predstavljajo imena “not”. namesto solmizacijskih zlogov do-re-mi-fa-so-la-ti(si)-do oziroma c-d-e-f-g-a-h-c. V C duru seveda.
Kar jejasno še bolj zakomplicirano :). Ampak eni nima afinitete do učenja not kasneje, v zrelejših letih.
Tako nekako delajo tudi samouki.[/quote]
Jao. Dokler nisem poznala not, sem igrala po posluhu. Si niti ne predstavljam, da bi raje štela tipke. Saj jih je vendar samo 8, to niso kitajske pismenke 🙂 Zakaj bi preprosto…
Tako nekako delajo tudi samouki.[/quote]
Jao. Dokler nisem poznala not, sem igrala po posluhu. Si niti ne predstavljam, da bi raje štela tipke. Saj jih je vendar samo 8, to niso kitajske pismenke 🙂 Zakaj bi preprosto…[/quote]
Lej, nekateri si pač, namesto da bi se naučili “abecedo” v glasbi, naučijo tako, s štetjem, preštevanjem-jim je pač taka logika smiselnejša 🙂 … Sicer to je dvojna, daljša in bolj zakomplicirana pot, ampak njim očitno lažja…. 🙂
Pa še nekaj je: ko se nekdo tako nauči s štetjem, mu je tudi dosti težje iti potem po “pravi” poti, tako kot se učiš od začetka. Ker so že v štartu narobe naučeni.
Isto kot vožnja avtomobila: samouki, potem imajo pa težave v šoli vožnje z inštruktorjem, ker so nekaj že na pamet narobe naučeni.
Note za klavir lahko najdete na YouTubu, Igramklavir:
https://www.youtube.com/watch?v=DMQAf7dHaaM
https://www.youtube.com/watch?v=udEWNq9bATQ&list=PLot89tPbQtrDIRA9w3_1gU4KS9NlJ4cVB
A da bi se pa vi malo note začeli učit vam pa ne pade na pamet? Potem bi si lahko sami pisali te številke oz. igrali kar po notah. TE številke itak en nakazujejo dobe trajanja, se lahko samo na posluh zanašaš.
To je res idiotsko, da nekaj igraš, pa ne znaš zaigrat preden ti en številk ne napiše. Kot v vrtcu. Sploh ti “virtuozi” na diatoničnih so takšni.