Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Nov kredit za poplačilo starega – kdaj?

Nov kredit za poplačilo starega – kdaj?

Pozdravljeni,

Imam sledeči kredit:
znesek 50.000 €
fiksna obr. mera = 5,4 %
začetek plačevanja = junij 2007
konec plačevanja = junij 2017.

Ko sem ga jemala, je bila to zelo ugodna OM, zato sem se odločila za fiksno. Glede na trenutne razmere ugotavljam, da OM ni več ‘tako zelo ugodna’ oz., da bi bilo takrat boljše, da bi vzela spremenljivo (EURIBOR + 0,9%).

Rada bi pa vaše mnenje, ali so trenutne razmere na trgu takšne, da bi vzela nov (ugodnješi?), z namenom poplačati starega? Kdaj se načeloma kaj takega izplača? V začetku odplačevanja? Ali kdaj?

Hvala za nasvet in lep dan,
Martina

Sedaj ne morete dobiti kredita z takšnim pribitkom na Euribor ampak najmanj s še enkrat višjo. Fiksna OM, kot jo imate je tudi za sedanje razmere sprejemljiva.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

G. Tomc,

vem, da zdaj takega pribitka ne morem dobiti. Navedla sem ga le informativno (da se mi še bolj kolca po njem :))).

Sprejemljiva? Kako?
Če je 12m-EURIBOR (1,22) + pribitek (2,8) = 3,36 %, jaz pa imam trenutno 5,4%.
Razlika je očitna (cca. 2%). Ali jaz kaj narobe razumem?

Hvala za pojasnilo,
Martina

Prav razumete. Vendar je to tako sedaj in ne bo vedno tako. Ne bo vedno 2 % razlike in pomebno je koliko je to v EUR. Fiksna OM je vedno višja, ker se s tam izognete rizikom zvišanja Euriborja, ki je sedaj res nizek. Smatral sem, da ste se zaradi tega odločili za fiksno OM.

Pribitki za stanovanjski kredit na trgu so okoli 2 % in je skupna OM malo čez 3 %. Koliko stane sprememba naj vam izračunajo na vaši banki. Odvisno je kakšen je kredit, kako je zavarovan, je potrebno refinanciranje… Če so stroški v približni višini, kot pridobite z novim kreditom se ne splača. Za premislit je vse vidike.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala.

Res je. Fiksno OM sem vzela ravno zaradi tega, da se izognem tveganjem spremembam (višanju 🙂 EURIBORja, ampak….. takega padca EURIBORja (odkar obstajajo podatki) nikoli ni bilo…

A da bi pa poskušala znižati fiksno OM (npr. zaradi trenutno ugodnješih kreditov s spremenljivo) pa ne? Ali imam sploh kaj možnosti, da uspem?

Drugače pa je kredit zavarovan pri zavarovalnici.

LP Martina

Pogajanja za znižanje OM so vedno mogoča. Uspeh je dvisen od banke. Glede na podpisano pogodbo, kjer je OM opredeljena jo banka ni dolžna znižati. Glede na moje izkušnje bi bil posluh pri banki za znižanje fiksne OM, če je sedaj pri njih fiksna OM nižja.

Za vas je bil riziko, da se zviša, za banko pa da se zniža. Vsak je prevzel svoj riziko.

Lp,

Vedno obstajajo dve možnost.
Danes takšna, jutri drugačna.
G. Tominc je prikazal obe možnosti, kolikor sem uspel videti.
Seveda pa morate sami presoditi kaj se Vam bolj izplača.
Vsako predčasno zaključevanje kredita ima finančne posledice, prav tako tudi vsako odprtje novega kredita. Ti stroški pa niso tako zanemarljivi. Nižji obrok v štartu ne pomeni nujno tudi nižjih stroškov in menim, da vam je to želel povedati tudi g. Tominc.
Odločitev kako in kaj pa je seveda vedno na vaši strani, potrebujete samo informacije.
Lp, bievro.

Tudi sama se matram s kreditno dilemo. Ne vem ali se mi splača poplačilo starega kredita z vzetjem novega.

Vzela sem kredit z dobo odplačila 48 mesecev v vrednosti 9.640.00 € EUR+5,0%, stroški odobritve so znašali 192,8€ EOM je pri 0,767% Euriborju znašal 6,980%
Do sedaj sem plačala 6 obrokov.

Druga banka pa mi sedaj ponuja EUR+3,05% (na dan izračuna je EUR bil 1,091%), stroški odobritve so 129€, EOM pa 6,19%. Nov kredit, ki bi ga vzela bi bil za 8600€ in 36 mesecev, zaradi česar je EOM tudi večji.

Pri poplačilu kredita bom prav tako morala plačati stroške v vrednosti 2% kreditnega zneska (ne vem ali to pomeni preostanka kredita, ki je trenutno 8740€)?

kako se to izračuna?
Hvala za pomoč

New Report

Close