Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nov parket in poškodbe na njem

Nov parket in poškodbe na njem

Spodnji del hiše imamo povezano jedilnico, kuhinjo, dnevno sobo in hodnik. Na tla smo dali kombinacijo keramike in parketa – ameriški oreh(zelo temen).
Kupila sva nek srednji rang parketa (cena za m2=65€ + polaganje in lepilo =100€/m2)

Skratka na tem parketu, se pozna vse!! Moja dva mulčka sta še bolj nerodna in večkrat kaj pade na tla in vsakič je nova pikica. Meni se zdi grozno! Parket je položen dobra dva meseca, pa je že ful poškodb.

Če imate kaj izkušenj, me zanima ali je to normalna trdota za am. oreh, da se pozna, npr. če pade na tla plastična figurica od Lega? Kljub temu, da nisva vzela najdražjo varianto parketa, se mi zdi še vseeno predrag, da se na njem pozna vsaka stvar. Se da te poškodbe kako sanirat? Najraje bi ga reklamirala,…je to sploh možno?

Če imate kaj izkušenj, se priporočam za kakšen pameten nasvet.

Imam dve prijateljici, ki sta si tud omislili neke bolj temne parkete (ne vem, natačno, kakšne, ker se ne spoznam) in obema je žal (oh, zakaj se nisem prej pozanimala!), ker se gor pozna čisto vsaka pikica. Pa nimata majhnih otrok.

No, potem je pri nas še dober, mamo lahko za izgovor otroke :))))) ,..ne, hec na stran.

Glede temnega parketa, sem jaz vedela, da se na njem pozna vsak prahec, ampak mi je bil to dober, sesamo pa tudi vsaj 1x na dan, da to ni problem. Problem je trdota. V mansardi imamo hrast(1/3 cene am. oreha), pa je komaj kakšna poškodba.

Mi imamo češnjo in je tudi že čisto udrt. Ampak ker je svetel, se ne vidi toliko. Samo od blizu. Mislim, da so vsi parketi občutljivi na otroško igro.

Mi imamo jedilnico iz am. oreha, masiva, višji cenovni razred. Miza je premazana z nekim lakom al kaj ti jaz vem s čim, ki naj bi jo še dodatno ščitil pred poškodbami. Rezultat: že drugi dan so se na njej poznale sledi, drobne praske in udrtine. Pa otrok sploh ni bilo doma. Udrtina se pozna že, če malce bolj na trdo postaviš krožnik in praska, če ga potegneš z enega konca na drugi konec. Katastrofa. Očitno visoka cena in kajti jaz vem kakšna tehnologija ni več garancija za kvaliteto in obstjnost.

Pri nas smo položili svetel bambus – in se tudi izjemno poznajo praske, pa so nam zagotavljali, da je prav bambus izredno odporen proti poškodbam.

Evo, nas je prodajalec parketa tudi prepričeval, da naj vzamemva bambus, da je izjemono trd in odporen,…samo nama ni barvno pasal.

Najbolj trd les je macesen.

Parkete imajo ločene po trdoti. Razen čiste eksotike (imena sem pozabila) sva bila soočena s hrastom in akacijo. Odločila sva se za surovo akacijo (opstaja še kuhana in je zelo temna). Po 12 letih se seveda sem in tja vidi kremplje od (40 kilskega) psa in manjša luknja, ko je možu padel na tla poln predal direkt z vogalom – je trikotna luknjica). Sicer pa ne morem reči, da je parket kaj bistveno popraskan in da se vse pozna. Kocke zagotovo ne, tudi moje visoke pete ne.

Sprašujem pa se, če je to pri vas res samo les ali je slab lak. Mi imamo trikrat lakirano pol sijoče.
Upam, da razrešite tole uganko, ker si lahko samo mislim, kako ste žalostni pa tudi jezni.

Jaz bi se na vašem mestu spraševala, kakšen je lak in kolikokrat je bilo lakirano.

Edini način je, da se čimprej odvadiš z lupo gledat vsako luknjico in se sprijazniš s tem, da je hiša nova enkrat in nikoli več.
Koristijo tudi preproge na bolj obremenjenih površinah.

ščetkan parket, se veliko manj pozna

Fora je v trdoti in plasteh laka! Zgleda da so vas majstri mal nategnil in šparal pri kvaliteti.

Vem pa da je gotovi parket zelo občutljiv in na zelo tanko lakiran. Nikoli več ga ne bi dala, oz. ga bomo kmalu zbrusili in pobarvali kot je treba.

Mam hrast. Tud velik gor pozna, ker mamo mulčka 20 mesecev. Tamal naredil praske, dedec naredil luknjo, ker mu je padel na tla okvir za slike:). Nič pustim na miru, sva tako vedela da bo tako, ko mulček malo zdraste čez kake pet let, bomo dali še enkrat pobrusit.

Lp

Imamo bukev-že narejen parket in je skoraj čisto kot nov-mogoče se mal poznajo rajse od stolov, drugače je pa kot nov-5 let ga imamo

mi imamo tud bukev, gotov parket, pa se ful pozna, če kaj na tla pade. Sicer je res star že 10 let, samo sem videla, da klaSIČEN BUKOV PARKET VEČ PRENESE kot naš tale gotovi parket, Pa je bil ne vem kolkokrat lakiran.
Se pa navadiš, jaz se ne sekiram več. Če bo kaj denarja, ga bomo zamenjali.

Razlika nastane zaradi kvalitete (trdote) lesa, predvsem pa je še več odvisno od laka. Ko smo kupovali stanovanje, je bilo načrovano lakiranje z lakom na vodni bazi (je bolj bio, eko itd.), ampak tud veliko mehkejši. Zato sva se odločila, da nama lakirajo parket z navadnim lakom za telovadnice (najtrši). Še vedno se pozna kaka luknja, če kaj pade dol, v primerjavi s sosedi, ki pa imajo biolak, pa je super.

Njim so se namreč na tistih območjih, kjer največ hodijo, naredile že “potke” – in to po dveh letih. Parket se jim tudi na nekaterih krajih dviguje, ker so brisali z bolj mokro krpo in se je napil vode. Midva tega problema nimava. Pa tudi lepo se sveti, njihov je neke mat variante, čeprav bi naj bil svetlikajoč.

Tako, da svetujem, da lakirate z laki, s katerimi lakirajo parket v šolskih telovadnicah. Ima svoje slabosti (dlje časa se suši, več kemije, specifičen vonj še nekaj tednov po nanosu), vendar pa kar se tiče kvalitete in ohranjenosti parketa premaga vse lake na vodni osnovi.

Pa lakiranje vsak v treh slojih.

New Report

Close