Nov pralni stroj…nekaj mi ni jasno
fora je v term da novi pralni stroji imajo ultra hiper super druper AAAAAAAAAAAAA+++++++++++ varčne programe. to so programi, ki porabijo pljunek vode na minuto in za pol hrčka elektrike.
Ker pod temi pogoji ni mogoče oprati, je jasno da je potrebno podaljševati čas cikla. Več je AAAAAAAAAAAAA++++++++++++ – jev, dalj časa bo pral.
Vem da pretiravam z A-ji ampak hočem dopovedati ironijo kupovanja varčnih storjev. Nič ne privarčuješ. Ko iz takega stroja pobereše ven cote, ni niti oprano niti ožeto. Če imate še stare stroje en nasvet – obdržite jih. Sploh ne veste, koliko so zanič novi. Realno rabiš cel popoldan da v soboto opereš normalno. 5r ur trajata dve žehti da en boben perila normalno operem.
Najprej preplačaš stroj ob nakupu, nato preplačaš toplo vodo in elektriko ker kuriš vse skupaj 5UR!!!, na koncu pa preplačaš še svoj čas da vmes posegaš in čakaš 5 ur da ti normalno prepere.
P.S. če na začetku ne dvigneš dodatno nivoja vode, pere napol suho. Mejduš, če pa to ni šparovno :(((
Ja, točno taki so novi stroji. Prerejo 3 ure…….. In nedaj bože da premakneš knof, ker se mu sfuzla.
POFL!
Včasih si pa imel 3 knofe – enga za bele cunje, enga za pisane in enga za ‘finočo’. Opral se je v eni uri – zdrkal tiste cune na ene 7 centrifug in so ble cunje ko šus.
Pa stroj je delal 20 let – ne pa zdaj k vam crkavajo po enem letu!
Jaz ima en ……………….sem šla gledat zdele SIDEKS – stroj ko šus. Za njega sem dala 270 €, pripeljali so mi ga in montirali – pa odpeljali starega (TO JE BIL ZAME POGOJ ZA NAKUP)
in dela in pere že 5 let. Ko bo krepnil, grem po novega.
Jao, pa ne me zafrkavat, no! Jaz perem zvečer, ob 22h prižgem in ob 23h je oprano. Potem grem pa spat :-). Ne morem imeti stroja, ki pere 3 ure, no! Če kdo ve za kak model z normalno dolžino pranja, naj mi prosim kaj priporoči, da ne doktoriram zdaj iz vseh par sto modelov, ki so trenutno na trgu. Ful bom hvaležna!
tkole…cajt prajna se prilagodi različnim faktorjem. Od mase (količine), usranost perila, pa do tega da se temepratura zniža (reklame npr namest n a95 pereš n a60 C in prišparaš, tenamest na 60 pereš na 40 ali manj, ter spet ogromno prišparaš) in se “razlika med višjo in nižjo temperaturo” dobi not prek daljšega pranja, čeprav to ni glih res
jaz mam gorenjevega ni pisnao 60 recimo pere tam ene spodobne 3 ure bodisi na navadni program s predpranjem , bodisi na program 60 C s funkcijo – načinom za alergije. Time pa eco funkciji pa to opereta prej z manj vode, ampak se ju ogibam
belo na 95 glih tko . če je predpranje pere med 3,5 in 4 re, če daš funkcijo za alergiike pa mogoče pol ure manj, količina vode je pa manjša za ene 2 litra
pa tud prejšnji stroji so bli časovno tu nekje kt naš tanov
@ whitecow
1. Danes nihče več ne pere na 95 stopinj, ker so taki praški, da je vse OK že na 60
2. peremo na 60 stopinj, ker se vsak dan nabere za en stroj cunj
3. nihče ni tok umazan, da bi moral stroj prat 3 ure
Pa daj nehaj! Fino je, da daš zvečer prat, ko zaleže familija. In obesiš (lepo obesiš da ni treba likat) pred polnočjo. Zjutraj samo zložiš ali pa oblečeš cunje, ki so top!
Ne seri z nekimi alergičnimi programi in ……. da ti pereš po 3 ure?????? Ja, če pereš 1x na mesec!
Meni pisane cunje – na 40 stopinj – opere v eni uri!
Pa se ne gre za šparanje.
Jaz ne bi ‘gledala’ stroja, ki mi pere 3 ure! To je POFL, ki ga zdaj prodajajo ….
Belo perilo na 60 stopinj pa pere eno uro in pol. V 15 min segreje vodo, melje in melje pol ure – potem pa samo še to vodo ven in splakovanje – centrifuga – splakovanje – centrifuga…..
Važna je količina vode, prašek in čimveč centrifug. Kakšne trdovratne madeže res pošpricam posebej, preden gre cota v stroj.
Eto!
Na trgu sta bila nekaj mesecev nazaj le Beko in Candy, ki sta imela pranje krajse od treh ur.
Kupili smo Beko, ker ima 5 let garancije in smo zadovoljni. Ima programe, ki so kao eco in perejo 3+ ure. Ima pa dnevni program za vse temperature in pere 40-90 min, kar najvec uporabljam. Hitri program 15-25 minut nic ne opere in je neuporaben, razen za osvezitev ze cistega perila, ki je recimo stalo v omari. Ima gumb za dodatno vodo, a ze v osnovi ne spara z vodo, tako da tudi ta gumb redko uporabljam.
Tudi meni je noro, da bi prala perilo 3 ure, zato sem prav iskala stroj, ki ima tudi normalne programe.
Očitno se nas je nabralo veliko z enakim vprašanjem. Novi stroji perejo 3 ure. Sem debelo gledal, kak je to možno. Navajeni smo bili na stare stroje ki so prej oprali manjčasa, sedaj pa nam ne gre v glavo, da novi stroj pere dalj časa. Našel sem tisti “čudežni gumb” kateri mi skrajša čas pranja.
Edino kar me moti, da si ne morem naštimat temperaturo po svoje. Belo perilo bi še naprej pral na 80 stopinj, sedaj pa te možnosti nimam. Na 95 ali na 60, to je edina varijanta.
jaz imam AEG, pa imam vedno opcijo pri standardnih programih, da hkrati povečam nivo vode, količino obračanja bobna in skrajšanje časa. in to tudi konstantno počnem
te možnosti nimam samo pri nekih predestiniranih programih
ja, me pa tole šparanje z vodo ful razkuri. dobesedno bi moral vsako pranje dat še enkrat splaknit in scentrifugirat.