Nova kariera – poslovni analitik (ipd.)
Delam v tem poklicu, primerno je tudi za ekonomiste. Predlagam dodatno izobraževanje iz poslovne analitike in morda tudi pridobitev mednarodnega cerifikata.
https://slovenia.iiba.org/sl/iiba-sola
Potrebno je tudi dobro poznavanje informatike, saj usklajuješ potrebe uporabnikov z razvojem aplikacij. Največ znanja pa prinesejo izkušnje… Pusti mail.
Recimo, da imaš neko osnovno znanje in izobrazbo iz obeh teh dveh svetov, nimaš pa izkušenj iz poslovne analitike… kako naj človek pridobi izkušnje z delom na tem področju in potem iz tega tudi zaposlitev?
Nek tečaj verjetno še ne bo bistveno pripomogel glede na to, da na razpisih skoraj vedno zahtevajo vsaj 2-letne delovne izkušnje na tem področju.
Zelo tezko, vendar je tudi zelo mozno, da tvoji konkurenti na razgovoru nimajo teh znanj. Tecaji so bolj ali manj nesmiselni – se strinjam. Same tehnike pisanja fukcionalnih specifikacij, User Stories? Test cases… se je mogoce hitro nauciti. Prenasati muhe programerjev in nemogocih zahtev strank je pa precej tezje osvojiti:) Tudi napake v tej vlogi so zelo vidne…
Recimo, da imaš neko osnovno znanje in izobrazbo iz obeh teh dveh svetov, nimaš pa izkušenj iz poslovne analitike… kako naj človek pridobi izkušnje z delom na tem področju in potem iz tega tudi zaposlitev?
Nek tečaj verjetno še ne bo bistveno pripomogel glede na to, da na razpisih skoraj vedno zahtevajo vsaj 2-letne delovne izkušnje na tem področju.[/quote]
Tako je pri večini poklicev in poslovna analiza ni izjema. Pomagajo izkušnje iz razvoja aplikacij, od specifikacij, testiranja do uvedbe. Poznavanje celotnega procesa z vso potrebno dokumentacijo.. S certifikatom pa menda takoj dobiš službo v Avstraliji ali drugje v tujini.
OK bom pa drugače vprašal… kako ste pa vi začeli delati na tem področju? Kako ste pričeli s pridobivanjem izkušenj? Na začetku smo vsi brez izkušenj…torej kako se začne pridobivati izkušnje?[/quote]
Pomembno je poznavanje vsebine, kar lahko pridobiš kot uporabnik v poslovnem delu. Nekateri pa smo delali prej na IT področju pri razvoju aplikacij. Več o svoji karieri sem napisala v mailu.
Odvisno.
Večina je na tej poziciji “končala” po sili razmer. Delali so v IT podjetju v kakšni drugi vlogi(ročni tester, pisec dokumentacije, tudi projektni vodja,..) in po sili razmer morali sprejeti (tudi) zadolžitve poslovnega analitika. Jaz sem to na nekaj malo manjših projektiv to delal, ker sem preprosto želel že specifikacije čim bližje končni rešitvi.
Lahko si pogledaš kakšen izobraževalni video na to temo na – pluralsight. Stran je sicer plačljiva(cca 30 -40 eur na mesec), vendar imaš 1 mesec zastonj, če se prijaviš s kreditno kartico.