nova okna
Priporočam ne plastična.
Smo menjali in se je v dveh prostorih začela nabirati plesen. Se od takrat nonstop ukvarjamo z zračenjem, razvlaževanjem in podobnimi težavami, česar prej, pri starih lesenih oknih nismo poznali.
Če ne bi bila tolikšna investicija, bi zamenjala spet za lesena.
Pa še na izgled so mi lepša kot plastična…
Ja, zračiti je treba, ja. Mi imamo pa lesena, pa zračenja sploh ne potrebujemo. Kadar piha veter, nam z okenske police (notranja stran) odnaša papir :-))) Tako da resnično priporočam lesena okna, bodo lahko nonstop zaprta, stanovanje pa super prezračeno!
Da ne govorim o tem, kako se les izsuši, poka… kako ga je potrebno nonstop barvati, kar ni ravno prijetno delo, če jih ne, pa zgnijejo. Ja res, ni ga čez leseno okno!
kolikor vidim imajo profile rehau, ancora pa schüco. število tesnil je isto, kvalitete tesnil pa pri rehau ne poznam. žal. je pa vizualno profil podoben pri obeh, ima pa ancora tudi okovje schüco in plastično zapirno palico, ki ne ne rjavi in je odrezana po meri okna, nagode ima pa najbrž standardno okovje winkhaus ali roto (iz njihove spletne strani ni razvidno kaj imajo).
kot rečeno okna ancora poznam, ker sem jih pred leti tudi jaz prodajala. poznam tudi okna ajm in mik in moram priznat, da mi je schüco (ancora) najboljša kompetna izvedba. so pa tam tudi kvalitetni montarji in če želiš lahko zastavim besedo zate. se da dobit tudi na obroke brez obresti, če rabiš.
Pri starih oknih mi ni nič pihalo – spustil je termopan in je vlaga prišla noter pri parih oknih. Smo hoteli samo to menjat, pa so nam rekli, da se ne splača. To je bilo ravno v letih “razcveta” plastičnih oken. Povsod sama hvala, super so, večna, nobenega vzdrževanja…
Sicer sem pa samo povedala, da plastičnih oken ne bi več, zdaj, ko imam sama izkušnjo z njimi.
ja pa sej folk še vedno pade na to foro, da 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dihtajo in da se privarčuje ogromno kurjave. to je zato, ker ne razmišljate s svojo glavo. kaj pa misliš, da je s tistimi okni zgoraj, inles – noter les / zunaj aluminij? misliš, da tista pa dihajo? malo morgen. vsa nova okna morajo imet ali prezračevanje (je ogromno možnosti) ali paje stanovanje / hiša taka, da so vrata v prostorih odprta in zrak kroži. jaz imam plastična, pa nobenih težav, ker imam celo stanovanje odprto, nobenih vrat + to, da ne bom nikoli dala fasade. samo to govorit kupcu, ki ga zanima samo cena, je res brez veze. v 6 letih sem samo dvema prodala zračenje v okna, vsi ostali so rekli, da jih ne zanima, da bodo že prezračevali sami. ok.
sicer pa si lahko zračenje tudi naknadno vgradiš. žal ne najdem nobene slike. no, vgradi se v krilo tako, da se steklo zmanjša za 7 cm. zračnik se odpira ročno, pri tem pa imaš krilo kot tako zaprto. lahko pa porežeš tesnila, tudi to počno ljudje.
:)) ne ne, nova dihtajo, samo nekaterim preveč. pri lesenih je tako, da jih delajo naša podjetja ali iz uvoženega lesa ali pa moraš pazit kako jih delajo, ker imaš tudi take firme, ki ne presušijo lesa, ki potem deluje in se okna ukrivljajo. ti imaš blizu sp polskavo http://www.sp-polskava.si/ katerih okna sem videla, prav tako proizvodnjo in lahko rečem, da so solidna firma (ne moreš verjet, celo delno v državni lasti). nobena nova okna sama po sebi ne pihajo.
v tem, da maš manjše toplotne izgube in boljš izlacijo. če ti prdie skozi si magari omisli TESA trakove (ror je ena čaka na okenski polici narisana), pa z njimi špranje malo polepi.
sicer pa malo mora pihat (razni t.i. prezračevalni sistemi), ker maš drugače probleme s plesnijo, slabim zrakom,….
sicer pa …sanjam nova okna…. kaj, kajko… kak budget maš, kolk si lahko privoščiš, in podobno. en znanec si jih je sam nardil doma. če te zanima poišči tle gor whitecow, pa ji pošlji ZS, pa ti bo kaj več o tem povedala.
mi smo jih glihkar dobili, še čakamona vgradnjo. Sicer so odo jelovice, ampak so nesramno drage. je pa tud pri nas vsepovsod ppihalo in tisti trakovi,. ne bi rešili a ma ništa nič.
glej, pošlji ZS na whitecow, pa ti povemo, kaj okrog tistih doma narejenih (btw čez njih ni nobenih pripomb)
Priporočam Jelovica,…naj ti polepšam dan in ti sporočim, da imajo do konca marca zelooo ugodno prodajo lesenih oken…Jelovica ti nudi 20-25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popust + subvencije( tudi do 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) torej dobiš okna že za pol ceneje kot so dejanske cene.Pojdi v Lj. BTC kjer imajo Center energetskih rešitev.
Kakršna koli okna že bodo, lesena, plastična ali kombinirana z ALU, bo zračenje potrebno, saj ne glede na material okna bolj tesnijo in prav tako tudi ob pravilni vgradnji tesni tudi obod.
Mi smo pred par leti po celi hiši zamenjali les s plastiko, prav tako imamo na vikendu vsa okna plastiko, pa niti slučajno ni kje kake plesni. Pač zračimo.
Sicer niso iz Ljubljane pa vendar bi jaz povprašal za ponudbo teh PVC oken (http://www.ajm.si/okna/pvc-okna/). Kolega jih je kupil in bil kar zadovoljen. Vendar je to vseeno subjektivno mnenje
lp
Dare