Nova pogodba med porodniško
Pozdravljena,
prosim za nasvet. V podjetju sem redno zaposlena za nedoločen čas od oktobra 2000. Od avgusta 2004 sem na porodniškem dopustu.
Danes sem bila vabljena na razgovor v podjetje, kjer nam je bila predstavljena nova sistematizacija delovnih mest in nam je bilo med drugim tudi sporočeno, da bomo v roku enega meseca vsi dobili v podpis nove pogodbe o zaposlitvi. Zanimivo pri tem je, da mojega delovnega mesta v novi sistematizaciji ni več. Od sedaj naprej naj bi bilo za moje delo (z drugim nazivom delovnega mesta) potrebna le V. stopnja izobrazbe in ne VII. kakor doslej. Seveda to pomeni tudi veliko nižje plačilo. Sama imam VII. stopnjo izobrazbe.
Zanima me ali moram podpisati novo pogodbo o zaposlitvi, čeprav sem na porodniškem dopustu, ali lahko s tem počakam do izteka porodniške in novo pogodbo podpišem šele takrat? Ali delodajalec lahko ukine delovno mesto in mi ne omogoči enakovrednega delovnega mesta kot sem ga imela pred odhodom na porodniško in enakega plačila?
Imam pa šeeno vprašanje: ali sem do dodatnega dneva dopusta za otroka upravičena že v letu 2004, glede na to, da sem odločbo o dolžini dopusta prejela že januarja 2004, rodila pa avgusta 2004.
Hvala in lep pozdrav
Dokler ste na starševskem dopustu vam delodajalec sploh ne more odpovedati zdaj veljavne pogodbe o zaposlitvi, tako da bosta vse zadeve v zvezi z morebitno novo pogodbo urejali po vaši vrnitvi v službo. Sicer pa se z novo sistemizacijo delovno mesto lahko ukine in potem vam delodajalec lahko ponudi neko drugo delovno mesto. Če gre za neustrezno zaposlitev (se pravi če se za to delo zahteva nižja izobrazba) in vi ponudbo sprejmete, imate pravico do sorazmernega dela odpravnine.
Dodatni dan dopusta za otroka pa ste pridobili že v letu 2004.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.