nova služba
Zanimajo me vaše izkušnje, sama jih namreč nimam. Bila sem zaposlena pri enem delodajalcu 22 let. Sedaj iščem službo. Poslala nekaj prošenj. V kratkem me čaka prvi razgovor. Se pa vsem mudi zaposliti nekoga. Zanima me sledeče.
Recimo, da pristanem na 1. razgovoru in sklenem delo (poskusno 3 mesece kasneje za n.d. čas), potem pa sem vabljena še na kakšen razgovor – kjer so recimo boljši pogoji. Kako v takšnih primerih postopati.
Prvič se srečujem po toliko letih z to situacijo in sem popolnoma zmedena. Imam kar nekaj prošenj še zunaj in se zna zgoditi, da nekaj razgovorov zagotovo še bo.
Lepo prosim za vaša mnenja, izkušnje, kako to poteka – kako na koncu izbrati najboljšo opcijo.
Že vnaprej hvala za vse predloge.
Ko podpises pogodbo, si pravno zavezana. Pogodba o zaposlitvi mora biti pisna, mogoce prej prejmes sklep o izbiri kandidata. Ce bos inela poskusno delo, je v tem obdobju odpovedni rok krajsi (mislim, da 8dni), sicer pa je cca 1-2 meseca, res odvisno.
Torej, ce bi se npr naslednji teden zaposlila pri X, nato pa dobila boljso moznost pri Y, das pri X odpoved. Ce dela se nisi nastopila, bi mogoce bil mozen kaksen dogovor. Ne racunaj pa na marsikaj, dokler nimas v roki pravega papirja. Ko ga pa imas, pa bodi fer, a ne naivna.
Malenkost;) Upam, da bo kaj pomagalo.
Je pa tako “na suho” tezko karkoli svwtovati, ker ne ves, kako bodo stvari potekale. Lahko da se bi pri X sklenitev pogodbe zavlekla, vmes bi imela razgovor na Y in bi se to prej sprovedlo. Ali pa se ne bi. Imej kot cilj to, da si zaposlena, ker tako bos lazje iskala novo sluzbo. Pa ves tudi, bolje vrabec v roki kor golob na strehi… seveda je pa odvisno od tebe in nagnjenosti k tveganju;)
Vedi pa, da dokler nimas pogodbe v roki, ali vsaj sklepa o izbiri, nimas nic, razen praznih obljub.
Kaj si pa po izobrazbi oz. poklicu? Je namreč bistvena razlika ali si recimo gim. maturant, diplomant FF, FDV – to se zna zgoditi, da boš dolgo iskala.
Če pa si tehnična smer pa zna biti veliko povpraševanja po tebi.
Drugače pa zdaj se ne pošilja prošnje, ampak ponudbe (če je slepa vloga, brez razpisa), če je pa razpis pa je potem prijava na razpis.
Potem še naprej: veliko razpisov, sploh, kjer se išče diplomante družboslovnih smeri, je lažnih. Tudi razgovori so pogsoto lažni. Tako, da lahko daš 10 razgovorov čez pa nič ne bo.
Če si tehnična smer pa se zna zgoditi, da boš v par dneh dobila več ponudb za službo.
Drugače pa, ko podpišeš pogodbo, je tam tudi odpovedni rok, ki se ga moraš držati ti in delodajalec.
Je pa pogosto na začetku brez odpovednega roka. TOrej lahko rečeš, da ti to ni ok pa greš. AMpak spet seveda odvisno za kako delo gre.
Ne predstavljam si, da sem sprejeta in potem sem vabljena na drugi razgovor, ki pa je recimo med mojim delovnim časom? Hm……nisem vajena nakladati in lagati. Torej kako izpeljati da grem na še en razgovor.
Priznam sem čisto nevedna pri tem, glede na to, da sem bila 22 let pri enemu delodajalcu.
[/quote]
Najprej se poskusis dogovoriti za ugoden termin, nor zjutraj pred tvojo sluzbo, da malo zamudis, ali med malico, da jo malo podaljsas (ceprav ta se ponavadi zna zavleci in ce imas slabo vest ali se ti mudi nazaj, ni ok) ali po koncu sluzbe, da gres malo prej domov.
Delodajalcu reces, da imas opravek. Ne razlagas, kaj je, ne lazes se, samo prosis za nekaj ur, ker imas nek nujen opravek/nekaj za urediti. Ce gnjavi, reces nekaj osebnega. Ce mislis, da bo trajalo dlje casa, prosis za dan dopusta, samo tako jih lahko kar nekaj pokuris. Meni je bolje, da si nastimam pred oz po sluzbi, se bolje pred, ker nikoli ne ves, ce se kaj zavlece v sluzbi, plus konica, zamujati pa ne smes.
Najprej se poskusis dogovoriti za ugoden termin, nor zjutraj pred tvojo sluzbo, da malo zamudis, ali med malico, da jo malo podaljsas (ceprav ta se ponavadi zna zavleci in ce imas slabo vest ali se ti mudi nazaj, ni ok) ali po koncu sluzbe, da gres malo prej domov.
Delodajalcu reces, da imas opravek. Ne razlagas, kaj je, ne lazes se, samo prosis za nekaj ur, ker imas nek nujen opravek/nekaj za urediti. Ce gnjavi, reces nekaj osebnega. Ce mislis, da bo trajalo dlje casa, prosis za dan dopusta, samo tako jih lahko kar nekaj pokuris. Meni je bolje, da si nastimam pred oz po sluzbi, se bolje pred, ker nikoli ne ves, ce se kaj zavlece v sluzbi, plus konica, zamujati pa ne smes.
[/quote]
Ja imaš prav. Bomo videli kaj bo. Sem pa dipl. ekonomist in je kar nekaj prostih delovnih mest, je pa res, da je marsikatera “rekla – kazala”……
Ja imaš prav. Bomo videli kaj bo. Sem pa dipl. ekonomist in je kar nekaj prostih delovnih mest, je pa res, da je marsikatera “rekla – kazala”……
[/quote]
Saj te nočem strašiti, ampak pač povem.
Pred časom smo iskali tajnico. Pogoj je bil dipl. ekonomist in ZUP in 2 leti delovnih izkušenj. Preko 600 prijav je prišlo. Veliko jih sicer ni izpolnjevalo pogojev, apmak cca 400 jih je izpolnjevalo pogoje.
Saj te nočem strašiti, ampak pač povem.
Pred časom smo iskali tajnico. Pogoj je bil dipl. ekonomist in ZUP in 2 leti delovnih izkušenj. Preko 600 prijav je prišlo. Veliko jih sicer ni izpolnjevalo pogojev, apmak cca 400 jih je izpolnjevalo pogoje.
[/quote]
Se zavedam da so možnosti zelo majhne. Veliko ljudi išče službo in vem da nisem edina. Bomo videli…..kar bo, bo.
Se zavedam da so možnosti zelo majhne. Veliko ljudi išče službo in vem da nisem edina. Bomo videli…..kar bo, bo.
[/quote]
Nočem strašit, samo hotela sem namignit, da ni take panike, da bi se službe kar ponujale.
Jaz sem bila tudi večkrat na razgovorih, ko sploh niso nikogar iskali, samo farsa.
Ampak lej, uspelo ti bo :). Vztrajno je treba iskati pa se slej kot prej najde.
Bodi odločna. Pa pred razgovori poskusi naokrog kaj poizvedovat ali res iščejo ali je samo igrica.
Pa ne vzeti vsega, kar ti ponudijo. Izkoriščat se ne pustiti.
Pa povej jim, da si odlična kandidatka, ker si vez med začetniki, mladimi in med starejšimi, tistimi pred penzijo in da se z obojimi odlično razumeš pa obvladaš tehnike starejših generacij in tehnike mlajših generacij
Srečno.
Nočem strašit, samo hotela sem namignit, da ni take panike, da bi se službe kar ponujale.
Jaz sem bila tudi večkrat na razgovorih, ko sploh niso nikogar iskali, samo farsa.
Ampak lej, uspelo ti bo :). Vztrajno je treba iskati pa se slej kot prej najde.
Bodi odločna. Pa pred razgovori poskusi naokrog kaj poizvedovat ali res iščejo ali je samo igrica.
Pa ne vzeti vsega, kar ti ponudijo. Izkoriščat se ne pustiti.
Pa povej jim, da si odlična kandidatka, ker si vez med začetniki, mladimi in med starejšimi, tistimi pred penzijo in da se z obojimi odlično razumeš pa obvladaš tehnike starejših generacij in tehnike mlajših generacij
Srečno.
[/quote]
Hvala za pozitivne besede. Sem večni optimist. Zagotovo mi v kratkem uspe.