nova zapositev-porodniška
Sem študentka, poročena in imam enega sina. Mož je zaposlen, jaz pa sem lastnica d.o.o. v katerem pa nisem zaposlena. Z možem imava v načrtu še enega otroka. Tu pa se začne moje vprašanje. Ali je mogoče, da se zaposlim v podjetju, si en ali dva meseca nakazujem visoko plačo, po tem obdobju pa grem na bolniško (že noseča). Glede na to, da bi bila prva plača visoka, bi bila najbrž tudi bolniška kar OK. Po bolniški pa bi šla na porodniško. Ker pa bi bila predhodno bolniška kar visoka tudi porodniška najbrž ne bi bila slaba.
Upam da me razumete, kaj želim povedati. Zanima me, ali je zakonsko to izvedljivo! Kako bi mi obračunavali bolniško glede na to, da bi šlo za mojo prvo zaposlitev? In kako bi obračunavali porodniško glede na takšno stanje?? Nekje sem prebrala, da moraš za porodniško biti v zadnjih treh letih zaposlen vsaj 12 mesecev in da je to osnova za obračun porodniške. Velja to tudi v mojem primeru, ko bi šlo za prvo zapolitev. Kako mi svetujete da naj to izpeljem. Današnji časi so namreč takšni da se moraš za vsak tolar pošteno potruditi da ga dobiš in povsod je polno zank in ugank za katere laični državljani ne vemo. Jaz pa tuhtam, kako dvigniti nataliteto slovencev ter imeti čimboljšo finančno podlago.
Pri prvam otroku sem dobivala cca 37.000 od države sedaj pa išem boljše rešitve…
Poanta pravice do starševskega nadomestila je v tem, da ste predtem bili določeno obdobje zavarovani in plačevali ustrezne prispevke. To je splošen pogoj, da sploh pridobite pravico do nadomestila. Sama višina se pa računa glede na tisto osnovo, od katere so bili v zadnjih 12 mesecih plačani prispevki. V vašem primeru bi bilo to mesec ali dva visoka plača, za manjkajoče mesece pa se kot osnova vzame 55% minimalne plače (le-ta trenutno znaša 117.500 SIT).
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.