Novi časi
Nadaljnje delovanje naše družbe se bo čedalje manj opiralo na vlogo državnega aparata, vse bolj pa na moč in iniciativo samoupravno združenih in demokratično organiziranih delavcev in vseh delovnih ljudi, ki jih njihovo samoupravno združeno delo s sredstvi v družbeni lasti vse bolj združuje v skupnost svobodnih proizvajalcev.
Veš kdo je tole napisal?
V teoriji si falil, da bolj ne bi mogel in bi za to v šoli v tistih časih pokasiral tak cvek, da se en cajt ne bi pobral. V praksi je bil pa dejansko isti šmorn.
Čist simpl: Če je podjetje v državni lasti, o poslovanju odloča država – državni uradniki v času administrativnega socializma. Če je pa v družbeni pa delavci, ki v tem podjetju delajo – samoupravni socializem.
Kot sem pa že rekel, v praksi je bil dejansko isti šmorn, ker je o vsem odločala partija.
Napisal sem interpretracije, in ne o argumenti. Tvoja interpretacija prejšnjega sistema pravi, da mi je bilo takrat grozno hudo. Pravne in ekonomske interpretacije pa so tako ali tako največkrat v skladu z interesi trenutne vodilne politične garniture.
Občutki posameznika pa, hja, zdi se, da so pomembni predvsem pred volitvami. Mogoče bi te res bilo smiselno ukinit :-))))
No, da smo si na jasnem: Debate v tole črno/belo situacijo nisem spravil jaz, ampak tisti, ki nekritično hvalijo prejšnji sistem in pljuvajo po sedanjem. V tem primeru je pač treba pokazat, kaj je bilo narobe in zakaj je sistem vzel hudič. Še posebej, ker večina sploh nimam pojma, kako je ta sistem zgledal.
Kar se pa volitev tiče: Oblast imamo natanko tako, ko si zaslužimo. Bolje bo šele, ko se bodo ljudje pred volitvami vprašali: Kaj mi lahko ta in ta stranka nudi? In ne: Kaj si ta in ta stranka misli o Ciganih? (razen Ciganov, seveda)
S tem pa ne ta in ne ona opcija nima nič. Folk je bil butast že pred vojno, tako da za to ne bom krivil komunistov.
Kadar je govora o političnih direktorjih je to držalo.Samo odgovornost pa so nosli ljudje v tovarnah oz. na terenu. V najbolj železnih cajtih še nisem bil v službi tako da tega nisem doživel.Povem lahko samo to kar sem slišal od očeta, ko so gradili . samo pustva to mi je najina debata bolj všeč kot pa to.