Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Novi časi

Novi časi

Samo kopiral sem z Wikipedije. Poanta tega pa je , da je najvišji dosežek družbe ustanovitev države.zaradi tega pa jaz enačim družbeno lastnino in državno lastnino.Lahko da se motim samo moje mnenje je pač tako.

Z malce časovne distance pridejo dejstva na dan.
Bolj ko so zmagovalci lagali pri pisanju zgodovine, bolj boleča so ta dejstva.

Natanko to se dogaja pri nas zadnjih 20 let.

Zmagovalec sicer lahko piše (svojo) zgodovino, samo ne vem koliko teže ima, če ne zaobjema vseh znanih dogodkov. S tako enostransko zgodovino uspe samo pri nepoučenih.

Res pridejo na plan. Včasih pa namerno zaprejo dosjeje da počakajo na bolj primerne čase.
Samo ne razumem te zakaj si se nekaj preje usajal če se pa strinjš z mano.

A zdaj boš pa trdil da to ni svetovna praksa?

Nadaljnje delovanje naše družbe se bo čedalje manj opiralo na vlogo državnega aparata, vse bolj pa na moč in iniciativo samoupravno združenih in demokratično organiziranih delavcev in vseh delovnih ljudi, ki jih njihovo samoupravno združeno delo s sredstvi v družbeni lasti vse bolj združuje v skupnost svobodnih proizvajalcev.

Veš kdo je tole napisal?

Predvidevam da Kardelj vem pa ne . Verjemi da se mi jih ni ljubilo brati.

Če bi prebral, bi se ti morda posvetilo, kakšna je razlika med družbeno in državno lastnino.

Zanimiva debata, nisem vedel, da gre lahko družba na urad in ustanovi podjetje.

Res ne? Za d.o.o. pa d.n.o. še nisi slišal?

Kardeljeva varianta je bila pa d.b.o…

Kar nekajkrat sem šel čez da bi bolje razumel in moram rečt da nisem kaj dosti falu v svojih trditvah.

Ti in jaz sva partnerja in družba obenem ter ustanoviva podjetje . Kaj pa je tukaj kaj takega. Družba ni številčno omejena.

za to kratico pa še nisem slišal. Za TOZD ,OZD , SOZD itd. ja, za tvojo pa še ne razoži prosim.

V teoriji si falil, da bolj ne bi mogel in bi za to v šoli v tistih časih pokasiral tak cvek, da se en cajt ne bi pobral. V praksi je bil pa dejansko isti šmorn.

Čist simpl: Če je podjetje v državni lasti, o poslovanju odloča država – državni uradniki v času administrativnega socializma. Če je pa v družbeni pa delavci, ki v tem podjetju delajo – samoupravni socializem.

Kot sem pa že rekel, v praksi je bil dejansko isti šmorn, ker je o vsem odločala partija.

Družba Brez Odgovornosti.

Napisal sem interpretracije, in ne o argumenti. Tvoja interpretacija prejšnjega sistema pravi, da mi je bilo takrat grozno hudo. Pravne in ekonomske interpretacije pa so tako ali tako največkrat v skladu z interesi trenutne vodilne politične garniture.

Občutki posameznika pa, hja, zdi se, da so pomembni predvsem pred volitvami. Mogoče bi te res bilo smiselno ukinit :-))))

Vsako podjetje vodi človek, razlika je samo komu si odgovoren. Državi ali pa zasebniku, ki je lastnik podjetja.In pri nas so bila vsa podjetja državna in so bili direktorji odgovorni državi kot lastniku se pravi KP.

Uh, odgovornost, osebna, je bila še večja kot pa zdaj. UDBA ti je skozi dihala za vrat in so te hiter obtožili da si protidržavni element.

No, da smo si na jasnem: Debate v tole črno/belo situacijo nisem spravil jaz, ampak tisti, ki nekritično hvalijo prejšnji sistem in pljuvajo po sedanjem. V tem primeru je pač treba pokazat, kaj je bilo narobe in zakaj je sistem vzel hudič. Še posebej, ker večina sploh nimam pojma, kako je ta sistem zgledal.

Kar se pa volitev tiče: Oblast imamo natanko tako, ko si zaslužimo. Bolje bo šele, ko se bodo ljudje pred volitvami vprašali: Kaj mi lahko ta in ta stranka nudi? In ne: Kaj si ta in ta stranka misli o Ciganih? (razen Ciganov, seveda)

S tem pa ne ta in ne ona opcija nima nič. Folk je bil butast že pred vojno, tako da za to ne bom krivil komunistov.

A si sploh kaj prebral, kar sem napisal?

Ne pretiravaj.

Za napačne poslovne odločitve praktično nikoli ni nihče odgovarjal. Če je bilo zelo hudo, so ga pospravili iz gospodarstva nekam v politiko, kjer ni mogel delati škode.

Sem a govori samo o umiku državnega aparata iz gospodarstva, je tko.

To se mi kljub vsemu zdi mnogo bolje. Danes ga pospravijo v drugo podjetje.

Saj to so tud prej delal. Politika je bila rezervirana samo za najhujše primerke. Sicer pa – ko bo vse sprivatizirano, to ne bo šlo več.

Kadar je govora o političnih direktorjih je to držalo.Samo odgovornost pa so nosli ljudje v tovarnah oz. na terenu. V najbolj železnih cajtih še nisem bil v službi tako da tega nisem doživel.Povem lahko samo to kar sem slišal od očeta, ko so gradili . samo pustva to mi je najina debata bolj všeč kot pa to.

New Report

Close