novo stanovanje

Pozdravljeni!
veliko napisanega že o tem, pa vseeno bolj konkretne številke.
odločam se za nakup stanovanja v Logatcu(novogradnja), vseljivo predvidoma drugo leto septembra.
cena cca 16.000.000,00 sit. lastnih sredstev imam 2.000.000,00 sit.
ali je to premalo lastne udeležbe? sem namreč sama in nimam nikogar, ki bi mi lahko kakorkoli finančno pomagal.
službo imam za nedoločen čas v dobro stoječi firmi. plača 210.000,00sit neto.
bojim se vzeti kredit na 30let, čeprav vidim, da druge možnosti ni.
stanovanje mi je zelo všeč, sem se že čisto vživela v misel, da živim tam, v tistem okolju, čeprav sem trenutno v Ljubljani.
Gledam oglase za stanovanja in se mi zdi, da bolje ne bo oz. bom težko kje dobila novo stanovanje za ta denar.
čisto sem obupana, mi gre že malo na jok, da mi bo spolzelo skozi prste.
lep pozdrav
Pozdravljeni!
Stanovanje je glede na cene v Ljubljani res ugodno. Do druge jeseni lahko še nekaj privarčujete, da bo dovolj za lastno udeležbo.
Svetujem, da se na banki dogovorite za varčevalni program, kjer bo obrok približno enak kreditu. Na podlagi varčevalnega programa lahko dobite tudi ugodnejši kredit in imate nekaj privarčevano, kot banka zahteva za lastno udeležbo.
Glede 30 letnega kredita vas lahko potolažim, da v Avstraliji poznajo tudi 40 letne kredite (toliko, kot je delovne dobe). Res je, da daljši kot je kredit več ga preplačate.
Sem pa vedno zagovornik, da raje malo daljšo dobo, ker imate s tem nižji obrok, kot pa da vas obremenijo do maksimuma, da komaj dihate in lahko padete v finančno stisko.
Je pa zelo modro skleniti še kak varčevalni program kot so npr. skaldi ali kaj podobnega, kot seveda zmomemo (50 eur, 100 eur?). Če ta varčevalni program dela donose 10 % ali več, kar je možno, lahko že na polovici dobe toliko privarčujete, da preostanek kredita poplačate. Imate pa tudi rezervo v primeru finančne stiske (npr. trenutna izguba službe, bolezen…).
Lep dan!