Novodobne poroke – kako to eni vabijo ?!?
Preveč si vsi skupaj dajemo opravka okrog teh porok. Midva z možem sva se poročila s pričami in starši – brez ceremonij, nihče ni bil povabljen. Tisti, ki naju je imel rad, nama je ravno tako kupil darilo. Saj ne kupuješ darila zato, ker si povabljen na večerjo, ampak zato ker ti mladoporočenca nekaj pomenita. In ker ni bil nihče povabljen, niti nihče ni bil užaljen češ, njega so povabili, mene pa ne!
Če pa mene vprašate – ZAKAJ STROŠKI ZA POROKO? ČE SE DVA LJUBITA LAHKO ŽIVITA TUDI BREZ TEGA PAPIRJA, PA ŠE MANJ SITNOSTI JE V PRIMERU, ČE GRESTA NARAZEN.
Preveč si vsi skupaj dajemo opravka okrog teh porok. Midva z možem sva se poročila s pričami in starši – brez ceremonij, nihče ni bil povabljen. Tisti, ki naju je imel rad, nama je ravno tako kupil darilo. Saj ne kupuješ darila zato, ker si povabljen na večerjo, ampak zato ker ti mladoporočenca nekaj pomenita. In ker ni bil nihče povabljen, niti nihče ni bil užaljen češ, njega so povabili, mene pa ne!
Če pa mene vprašate – ZAKAJ STROŠKI ZA POROKO? ČE SE DVA LJUBITA LAHKO ŽIVITA TUDI BREZ TEGA PAPIRJA, PA ŠE MANJ SITNOSTI JE V PRIMERU, ČE GRESTA NARAZEN.
Kar težko verjamem, koliko ljudi tako misli. Ok, dopuščam možnost, da je kateremu od parov res pomembno samo, da bo več daril in na sliki več ljudi, ampak…
Če bi kdo od mojih povabljencev to mislil o nama raje vidim, da ga ni.
Midva bova vabila tako. Ker imava ogromno žlahto in veliko prijateljev in si ogromne ohceti pač ne moreva privoščiti, rada pa bi, da bi bili ljudje, ki jih imava rada, z nama na ta poseben dan. Po poroki v cerkvi bo pogostitev za vse. Na žalost vsi ne morejo na ohcet, ker tako velikega prostora skoraj ne dobiš, kaj šele plačaš večerjo vsem. Ampak obstaja pa veliko ljudi, ki bodo samo na cerkveni in pogostitvi pred cerkvijo: kolegi s faksa (smo kar velika klapa), prijatelji iz raznih skupin (se veliko družimo, ampak jih je preveč), otroci, s katerimi se ukvarjava, pevski zborček, prijatelji iz srednje šole, sosedi, …
Ne vem, mogoče je težko razumeti, ampak v povabilu ne bo niti kančka koristoljubja. Le želja, da bi bili na ta dan z nama in naju pospremili na skupno pot. Sem bila že večkrat vabljena na tak način, pa mi je bilo vedno lepo in sem z veseljem šla (in se tudi lepo oblekla). In se potrudila, da sem lahko tudi kaj pomagala mladoporočencema (prijela kak pladenj, pomagala pri pripravah, pospravljanju, …). Tudi darilo sem prinesla, pa čeprav samo nekaj malega in osebnega za 10€ in čestitko.
bodoča nevesta, jaz pa razumem to tvojo pozicijo. Sama sicer nisva tako vabila, ker nimava tako širokega kroga, sva pa z veseljem šla na dve taki poroki: na cerkveni del in zakusko. In je bilo prav lepo.
Sta pa v najinih dveh primerih para tako naredila iz enakih razlogov, kot ti navajaš: na krajši del smo bili vabljeni sošolci, sodelavci in kolegi iz pevskega zbora in rekreacije.
LP,
Lenka
Nama v prvi vrsti največ pomeni obred poroke, ne pa ohcet.
Povabila boma ljudji, ki jih imava rada, ki so nama tako ali drugače stali ob strani.
Ker sem še jaz brez službe, on pa komaj prvo leto delo, se pa želima poročit, se boma na bolj skromno.
Nobenemu od naju poroka ni zgolj papir.
Vsi povabljeni bodo deležni tudi pogostitve, varianta kanapeji itd. Torta tudi verjetno bo, ne bo pa kosila, večerje itd. vse kar spada pod ohcet. Ker to je samo spremljevalni del.
Če bo kdo hotel kaj podarit, dobro.Bi pa verjetno več “zaslužila” če bi šla na varianto z velikim ohcetom..
Ampak obema bo največ pomenila prisotnost ljudi.
Lahko bi naredila mini poroko s starši in pričami, vendar so še drugi ljudje, ki so nama zelo pomembni in jih zato ne želima izključit iz poroke. Ne bo vse tako kot bi bilo, če bi imela veliko denarja, bo pa glavni del točno tak kot si ga želima – poročila se boma v pisotnosti nama dragih ljudi.
Moram reči, da res ne razumem razmišljanja nekaterih od vas. Kot so nekateri pred mano že rekli, mogoče ne gre za koristoljubje pač pa za željo, da te tisti, ki ti nekaj pomenijo, pospremijo na novo življenjsko pot. Pa ne gre za delite, da ti eni pomenijo več in so vredni tudi večerje, drugi pa le povabila na cerkveno poroko. Gre za to, da imajo nekateri, kot je že nekdo pred mano rekel, velik krog prijateljev, ki jih želijo ob sebi. In na žalost, če je to velika številka, ne moreš vseh povabiti še na ohcet.
V preteklosti sem bila že večkrat povabljena le na cerkveno poroko, ko so se poročili znanci, sosedi, brat prijateljice… In niti pomislila nisem na to, da bi vabilo zavrnila le za to, ker ne bom dobila večerje. Kot, da je pomembna le hrana, ne pa njune zaobljube in njun dan. Saj v bistvu, če pogledam, kako nekateri razmišljate, bi vam rekla takole. Če ste užaljeni, ker ne boste dobili večerje, se počutite manj vredne, je mogoče res boljše, da povabilo zavrnete in ostanete doma, kot pa da ste slabe volje na poroki in grenite mladoporočencema dan s svojo užaljenostjo, ki nima podlage. Mislim, da bi se morali veseliti tega, da vas mladoporočenca želita ob sebi, da želita da ste tam prisotni in se veselite z njima, ker vam s tem pokažeta, da jima dejansko tudi vi nekaj pomenite.
Tudi moja sestra, ki se je lani poročila, je vabila na tak način. Civilna poroka je bila med tednom le v krogu najožje družine, cerkvena pa v soboto in nanjo sta z možem povabila okrog 80 ljudi (sorodniki, sodelavci, prijatelji). Po obredu so zunaj pripravili catering (kanapeji, pecivo, vino in pijača) in to je bil tudi zaključek. Na večerjo (ne ohcet, pač pa le večerja!) je šla le ožja družina, torej starši in bratje/sestre. Tako sta se odločila, ker nista želela velike poroke, ohcet jima ne pomeni veliko, pa tudi prostora nista dobila, saj sta poroko organizirala v približno dveh mesecih. Ker pa sta se želela nekako zahvaliti vsem, ki so ju pospremili ob začetku njune skupne poti, sta pripravila nekaj hrane ob koncu obreda, kot sem že povedala. In iskreno povedano, se ne spomnim, da bi bil kdorkoli užaljen zaradi dejstva, da gre na večerjo le družina.
Živijo!
Tudi jaz imam eno tako čudno presenetljivo izkušnjo s svojo najboljšo kolegico…
Kmalu se poroči, povabila pa me je le na pogostitev poroke (na večerjo) to je pa tudi vse. Ko sem prejela vabilo me je dobesedno prav na rit vrgl in sem mislila da je na vabilu napaka, ko sem videla da sem povabljena samo na pogostitev, na celotno poroko pa ne!!. Poroka naj bi bila očitno v strogo ožjem krogu sorodnikov. Očitno jaz nisem njen ožji krog, pa čeprav sva bile dolga leta kot rit in srajca,sošolke, najboljše kolegice in še in še!
No s tem da nisem povabljena sem se pač sprijaznila. Sporočila sem ji da se pogostitve ne morem udeležiti iz določenih razlogov… vam pa neznam povedati kako močno sem si jo želela videti tudi na civilnem delu, skratka na celotni poroki…kar srce me boli. Zame ona ni več tista ta prava prijateljica.
Tako pač je, tako se je odločila, edino kar lahko pripomnem je to, da jaz tega ne bom naredila njej, da bi takole ločila najboljšo prijateljico od svojih sorodnikov. Na mojo poroko bodo povabljeni prav vsi in to v celem kompletu! Povem vam še to, da sem si ji res želela organizirati kakšno dekliščino, ampak po tem mi je vse padlo dol in sem se pač umaknila. Žal mi je da nisem del tega dogodka.
Ja se popolnoma strinjam s tabo! Kam je sla nasa morala? Ocitno se porocajo zgolj zaradi denarja. Res zelo neosebno, mene bi bilo sram, da bi na vabila pisala tist pocukran verz, da evrcki v kuverti zasumijo, al kako ze gre? Se sploh ne cudim, da je tolk locitev in prevar, ce je vse ena racunica, KAKO PRISPARAT? Jaz se takim porokam izognem ce se le da.
Zelo bi rad spoznal kakšno dekle na poroki ki je sama da bi vsaj z menoj celo noč plesala ter se družila z menoj .
Vendar upam da bo v lepi obleki ter bo dišala .
Ponavadi se punce na svadb nastavljajo fantom ki so v rožicah ali bolje malo pijani .
Če se bi na svadbi zaljubila dekle v mene se bi imela super lepo .
Pri nama so starši na obeh straneh tako komplicirali (katere navade upoštevat, koga vse vabit…), da sva na koncu rekla, da se sploh ne bova poročila. Na koncu sva se poročila na skrivaj skupaj še z enim parom (tesni prijatelji) in smo bili drug drugemu priče. Po poroki smo šli na eno bolj fancy večerjo in smo ga malce zažurali. Naslednji dan pa vsak na svoj konec sveta na medene tedne. Denar, ki bi ga morala vložiti v poroko sva raje zapravila za potovanje, ki sva si ga želela zelo dolgo.
Kar pa se povabil tiče… Mislim, da ste vsi, ki se ne udeležite iz principa precej sebični. Užaljenost škodi samo vam in ne paru. Par ima večkrat (bolj ali manj) skrit razlog, da niste bili povabljeni na celoten obred. Nihče ne reče, da morate zapravljati za darila in opravo, večina tega od vas tako ali tako ne pričakuje. Čist po nepotrebnem si utežujete in grenite življenje. Seveda pa je čist nekaj drugega, če vas vabijo samo da dobijo darilo, druga pa ko vas j…