Novogradnja?
Pozdravljeni.
Prebrala sem kar nekaj člankov na to temo pa nikjer popolnega odgovora. Zanima me, koliko časa se neka zgradba šteje za novogradnjo? Predvsem me to zanima zaradi plačila DDV. Zakon o DDV se mi zdi precej zapleteno napisan, ko v 7. točki 44. člena navaja, da sem spadajo stavbe po dveh letih od začetka prve uporabe oziroma prve vselitve. To bi potem pomenilo, da je stanovanje lahko zgrajeno že 15 let nazaj, vendar, če vanj ni bil še nihče vseljen/ga uporabljal ga še vedno štejemo za novogradnjo?
Prosim za pojasnilo.
Hvala in lep dan.
Spoštovani!
V primeru, da prodaja nepremičnino fizična oseba, se plača davek na promet z nepremičninami, ki znaša 2% in davek od kapitalskega dobička, katerega višina je odvisna od trajanja lastništva na nepremičnini. Davek znaša 25%, vendar se znižuje vsakih 5 let imetništva nepremičnine in znaša po dopolnjenih petih letih imetništva kapitala: 15%; desetih letih imetništva kapitala: 10%; 15 letih imetništva kapitala: 5%.
V primeru, da prodaja nepremičnino davčni zavezanec je v nekaterih primerih odmerjen davek na promet z nepremičninami (2%), v drugih pa je potrebno plačati DDV. Davek na promet z nepremičninami se navadno plača, kadar gre za prodajo stare nepremičnine, DDV pa se plača pri prodaji novih objektov, ki še niso bili vseljeni ali pri katerih še ni preteklo dve leti od prve vselitve.
Katere objekte se šteje za novogradnjo je odvisno od vsakega primera posebej, zato vam priporočamo, da se za podrobna pojasnila obrnete na DURS.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.