novoletna smreka v loncu
Z leti sem se naveličala umetne novoletne jelke in bi enkrat nabavila tapravo, tisto v loncu. Ker nimam prav veliko prostora, bi rabila cca 1m visoko, pa seveda lepo obraščeno, ne samo ene 5 vej, norveške smreke so menda take? Če se sploh dobijo take velikosti?
Ima oziroma je kdo imel tako smrečico? Kako se obnese? Kasneje bi jo lahko prestavila ven na teraso, če bi bolj zrasla, pa na vrt staršev.
Vesela bom vsake izkušnje in informacije. Tudi kakšne so cene takih jelk/smrek, prodajajo verjetno razni Bauhausi, Merkur itd…., še kje?
Marsikje jih imajo (slučajno videla v Obiju) in niso drage.
Samo če imate v stanovanju toplo, bo za las preživela novo leto. Pri nas imamo 20 stopinj, dala sem jo k balkonskim vratom, da bi bilo ja še hladneje, pa se je začela že notri osipati.
Na terasi ti itak ne bo preživela, dejansko rabi senco in vlago. Smreke na vrtu so sicer lepe, ampak nehvaležna zadeva, ko zraste in jo je treba podreti. Pa če iglice padajo na cesto, zna biti neugodno. Jaz zadnja leta naredim tako, da izpulim eno v gozdu s čim več prsti, jo imam na balkonu pred vrati, da se jo vidi, potem jo pa nesem nazaj.
Mi smo jo imeli kar nekaj let, vsako leto drugo. Nabavili v Merkurju. Ko sem vprasala za navodila, so mi rekli, da je ne smem imeti predolgo v stanovanju, ker bo drugace odvrgla iglice in odmrla, tako da smo jo imeli vecino casa na balkonu, le tisti teden med bozicem in novim letom smo jo dali noter. Spomladi smo jo presadili z lonca na vrt.
Mi smo nekaj let nazaj kupili eno malo (cca 60cm) v loncu, ampak tako košato z navzgor obrnjenimi vejami. Po novem letu sem jo postavila na balkon in pozabila nanjo, itak sem jo “odrabila”. No, pa je spomladi odgnala vršičke, preživela poletje in jesen in naslednje novo leto smo jo spet imeli notri! Potem je preživela še eno novo leto (skoz na balkonu, samo za praznike notri), potem je pa bil nek hud mraz in je umrla, verjetno ker je bila v loncu. Vseeno, me je kar presenetila njena dolgoživost.
Prvo leto, ko smo se preselili v novo hišo, ravno za božič, nismo imeli denarja še za smrekico in bunkice.
Pa je rekel moj mož, brez jelkice pa ne bomo. Šel je v gozd in domov prinesel cca 30 cm veliko smrečico s koreninami.
Posadila sva jo v lonec za rože, gor pa dala nekaj okrasja, ki sem ga dobila doma. Bilo je sila preprosta in čudovita, srečni smo bili, ker smo bili v svoji hiši, bili zdravi, imeli malega fantka in pričakovali drugega otroka.
No, ta smreka zdaj raste na vrtu, že 14 let. Je krasna jelka, lepa, košata, vsako leto jo okrasimo z lučkami in se spominjamo časov, ko je bila prva naša najlepša jelkica v novi hiši:)
Malo hecno je, če se smreka kar naenkrat spremeni v jelko in obratno. Kot da bi kupili hruške in domov prinesli jabolka No, pa šalo na stran. Ne priporočam, da hodite sami v gozd po drevesca. Razen, če ste lastnik tega gozda in imate za posek oz. izkop drevesa plombico, ki jo dobite pri svojem revirnem gozdarju.