NOVOLETNI PIŠKOTI
Nuremberški medenjaki?
Počasi segrevaš na “bagno Marija”(nad soparo)
med 175g
sladkor (lahko trsni) 50g
sol ščepec
olje 2 jedilni žlici
voda 2 žlici
Ko se sladkor stopi in masa ohladi na hitro vmešaš vanjo (lahko z metlico):
rumenjak 1
kakav zrhana žlica
limonina esenca 6 kapelj
dišave za medenjake (lahko kupiš mešanico ali pa daš cimet, piment, klinčke)
TER
moko polnozrnato 250 g, vanjo preseješ
pecilni prašek 9 g (3 zravnane žličke)….
najprej dodaš le 2/3 moke + pecilni.
Nato v to zmes daš
preostalo moko skupaj z
mleti mandelji 75 g
lešniki mleti 75g
kandirano limono 50 g
posušene marelice 75 g..
jaz dam še suhe fige
Vse skupaj dobro pregneteš. Ne sme biti preveč lepljivo niti presuho.
Testo zvaljaš na približno 1 cm, izrežeš oblike po želji.
Pečeš 15-20 minut na
175-200 C (jaz dam na manj ponavadi)
Ko so na pol pečeni piškotki, jih premažeš z namazom ( po receptu iz knjige je preliv drugačen)
Moj recept za namaz je:
v stepen beljak eden, dodaš malo sladkorja v prahu in drobno mlete orehe. To zmes daš na piškotke. Ker je trdna, narediš malo kepico.
Originalni premaz pa je iz:
sladkorni prah 125 g
beljak 1
voda nekaj kapelj.
Evo. To je to. DT
Sasha