Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Novosti pri DDV in elektronske storitve

Novosti pri DDV in elektronske storitve

Lepo prosim za pomoč in obrazložitev novih določil.

novosti[/url]

konkretni primer. če imam status samostojnega podjetnika in nisem zavezanec za DDV ter naročam storitve programiranja od izvajalca, ki je izven EU:
1. če je izvajalec davčni zavezanec, se kot kraj opravljanja storitve šteje kraj, kjer imam jaz sedež, “izvajalec pa mora od opravljene storitve obračunati DDV v Sloveniji, pri čemer se mora predhodno identificirati za namene DDV v Sloveniji”
WTF?? Kaj točno to pomeni, kako lahko prisilim izvajalca, da se predhodno identificira? A ni dosti, da mi izstavi račun z obračunanim DDV-jem? In kako je v primerih, ko za spletno stran kupujem slike v elektronski obliki (npr. na Shutterstocku), prodajalec mora obračunati 22% DDV in se predhodno identificirati pri slovenskih organih?

2. če izvajalec ni davčni zavezanec, “se uporabi splošno pravilo iz drugega odstavka 25. člena ZDDV-1, ki določa, da je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev sedež svoje dejavnosti.”
Kaj to pomeni? Če izvajalec ni zavezanec, DDV-ja pač ne obračuna, jaz pa tudi nisem zavezanec in mi ni potrebno opraviti samoobdavčitve? Se pravi DDV nihče ne plača, ali kako?

Besedna zveza davčni zavezanec pomeni v skladu s 5. čl. ZDDV-1 vsako osebo, ki opravlja ekonomsko dejavnost. Pa mi ni jasno ali je v novih pravilih o DDV govora o davčnih zavezancih na splošno ali so mišljeni zavezanci za DDV. Ojoj, prosim, pomagajte!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close